fbpx
Skip to main content
Beograd

OD 2021. NEĆEMO POMERATI SATOVE?! Stručnjaci otkrivaju: Evo koje vreme će Srbija zadržati!

Foto: Srbija Danas
Letnje računanje vremena u Srbiji i zemljama EU počeće rano ujutru u nedelju, 31. marta, pomeranjem kazaljki na časovnicima za jedan sat unapred, ali kako stvari stoje, nećemo još dugo "pomerati sat".

Evropski parlament prekjuče je doneo odluku da se od 2021. godine prekine sa praksom letnjeg i zimskog računanja vremena, a evropske države će se, baš kao i Srbija, najverovatnije odlučiti za zimsko ručnanje vremena.

POSLEDNJI TRZAJI ZIME: U Srbiji danas sunčano i hladno, sledeće nedelje iznenađujuća temperatura!

POSLEDNJI TRZAJI ZIME: U Srbiji danas sunčano i hladno, sledeće nedelje iznenađujuća temperatura!

Korišćenje Interneta više neće biti isto: Velike promene za KORISNIKE! Sve je ZABRANJENO, a i NAPLAĆUJE SE!

Korišćenje Interneta više neće biti isto: Velike promene za KORISNIKE! Sve je ZABRANJENO, a i NAPLAĆUJE SE!

Ivo Andrić dobio ulicu u prestonici Gvatemale

Ivo Andrić dobio ulicu u prestonici Gvatemale

U Direkciji za mere i dragocene metale, u čijoj nadležnosti se nalazi i pomeranje kazaljki, juče su kratko rekli da će se naša zemlja prikloniti odluci Evropskog parlamenta, što znači da ni mi od 2021. nećemo pomerati sat. Stručnjaci objašnjavaju da je naučno dokazano da od pomeranja kazaljki unapred u martu i unazad u oktobru nema ama baš nikakve koristi, ali je zato šteta, pogotovo po zdravlje, višestruka. Pritom kažu da bi Srbija trebalo da zadrži zimsko računanje.

Profesor na Prirodno-matematičkog fakultetu u Novom Sadu, astronom Dušan Mrda, pozdravio je odluku Evropskog parlamenta.

- Nije prirodno da utičete na vreme, a svi navedeni razlozi, čak i onaj glavni da se postižu ekonomske uštede su pobijeni. Sa druge strane, štete od promene sata su po zdravlje ljudi velike. Za Srbiju je prirodnije da na snazi ostane zimsko računanje vremena - kaže Mrđa.

Ljudi, sat, kazaljke
Foto: Profimedia/ilustracija

Milan Jelačić, sekretar Astronomskog društva "Ruđer Bošković", smatra da se prelazom na takozvano ukazano, letnje računanje vremena narušava bioritam ljudi.

- U našim krajevima to je prihvaćeno bez nekog osnova i može da smeta, mi smo navikli da se držimo srednjoevropskog vremena. Hajde da je to po minut pomeranja svaki dan, ali sat vremena odjednom da ustajemo ili ležemo ranije i organizujemo život na drugi način jeste nasilni upad u organizam - kaže Jelačić, a sličnog mišljenja je i njegov kolega iz Planetorijuma Aleksandar Otašević:

- Pomeranje kazaljke imalo je smisla pre 100 godina, u međuvremenu se izgubilo i mislim da je to jedno nepotrebno pitanje. Srbija je i 1983. godine, kada je ovo uvela, pratila Evropu i primenila ukazno letnje vreme, a pretpostavljam da ćemo tako uraditi i danas. Za koju opciju se odluči Evropa, tako ćemo i mi. Mi smo se dugo držali zimskog vremena jer je to naše zonsko vreme.

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd