fbpx
Skip to main content
Ivanjica

"OD TOGA ŽIVIM" U Ivanjičkom kraju medved usmrtio konja, vlasnik umesto odštete dobio - kaznu!

Foto: Printscreen/RTS
U kršovitom kraju mnogi konjskom zapregom obavljaju poljoprivredne radove.

Krajem prošle godine, medved je usmrtio konja u domaćinstvu Mirka Sićovića na planini Mučanj kod Ivanjice. Kada je pokušao da naplati odštetu odbijen je, a sada mu je stigla i kazna od 5.000 dinara jer konj nije bilo umatičen.

VELIKA INTERNET PREVARA SA SRPSKIM VAKCINAMA: Jovanović upozorava ljude na turističke agencije

VELIKA INTERNET PREVARA SA SRPSKIM VAKCINAMA: Jovanović upozorava ljude na turističke agencije

VELIKO NEVREME HRLI KA SRBIJI! Večeras pljuskovi, a od srede se ponavlja scenario "SNEG U APRILU"

VELIKO NEVREME HRLI KA SRBIJI! Večeras pljuskovi, a od srede se ponavlja scenario "SNEG U APRILU"

LEČIĆU IZBLEDELO SEĆANJE! Nije mogao da se seti Merime Isaković - "Ne znam ko je ona, zašto me optužuje?"

LEČIĆU IZBLEDELO SEĆANJE! Nije mogao da se seti Merime Isaković - "Ne znam ko je ona, zašto me optužuje?"

U kršovitom kraju mnogi konjskom zapregom obavljaju poljoprivredne radove. U zasadima krompira i maline u planini zemlju ne mogu da obrade traktorima i drugim mašinama, pa su im konji neophodni.

- Mnogo mi znači. Bez konja ne mogu. Vidite sad 200 kila krompira ja dam za 10 kila našte. Ja nemam to odakle, moram s konjem da radim i to mi je jedini izvor. Od toga živim - rekao je vlasnik konja Mirko Sićović iz sela Preseka.

Bez konja su ostali krajem prošle godine kada ga je medved usmrtio. Sićovićima je bilo zastrašujuće i što je stradao na ispaši u livadi nedaleko od njihove porodične kuće u selu Preseka.

- Na bazi onog što smo videli na licu mesta i na lešu, ostatak od leša, 99 posto je medved. U suštini, tako je zapisnički i konstatovano, da je medved pričinio štetu - naveo je Aco Aleksić, stručno lice za gazdovanjem lovišta "Čemernica Ivanjica".

Ivanjica
Foto: RTS/Printscreen

U ivanjičkom kraju medvedi su do sada uglavnom napadali pčelinjake, retko domaće životinje. Naknada štete koje naprave strogo zaštićene divlje vrste regulisane su Zakonom o zaštiti prirode.

- Medvedi su zaštićena vrsta životinja, a moj konj nije. I ja tražim odštetu tako kako god oni zaštićuju njinog medveda tako bi ja zaštitio svog konja - naglasio je Mirko Sićović.

Konja nisu umatičili, pa moraju da plate dodatnih 5.000 dinara, a odštetu nisu uspeli da dobiju.

- Po zakonu traži se da budu umatičena grla i to je sad već praksa u 99 posto slučajeva. Sve životinje koje imaju svoj matični broj, registrovane su - istakao je Vladan Bjedov, šef Odseka za biodiverzitet Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Bjedov dodaje da registrovanje grla olakšava odluku da se pozitivno odgovori na zahtev za odštetu

- Svi viču da se ne matiče šareni konji, da se ne matiči crni bez biljega, žuti bez biljega, beli bez biljega. Ko će to negde u Tutinu gore - kazao je Mirko Sićović.

Svake godine beleži se porast šteta koje naprave medvedi, kao strogo zaštićene divlje vrste. Prošle godine bilo je 80 prijava, a isplaćeno je blizu 7.000.000 dinara, ali ne i za ovu porodicu sa Mučnja.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
12 Beograd