fbpx
Skip to main content
Zatvor

OPISMENJUJU SE I ZAVRŠAVAJU ŠKOLE: U srpskim zatvorima 1.247 zatvorenika se stručno osposobilo za rad

Foto: Profimedia/Ilustracija
U zatvorima se organizuju obuke, kursevi, završavaju škole

U proteklih pet godina u sprskim zatvorima opismenjeno je 659 osuđenika, a osnovnu školu je završilo njih čak 1.487.

Takođe, tokom izdržavanja zatvorske kazne, srednju školu je završilo 534 osuđenika, višu pet, fakultet 38, dok je 1.247 osuđenika završilo neki kurs za stručno osposobljavanje, rečeno je u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

U Upravi napominju da se u poslednjih 15 godina u srpskim zatvorima obrazuje i obučava sve više osuđenika, koji nakon izlaska iz zatvora počinju da rade poslove za koje su obučeni tokom izdržavanja kazne.

Organizuju se obuke za varioca, bravara, stolara, obuka za rad u sitoštampi, keramičara, fasadera, zidara, kuvara, pekara, elektroinstalatera, vodoinstalatera, tapetara, krojača, hidroizolatera, limara, armiraca.

ZBOGOM, MIHOLJSKO LETO: Sutra nas očekuje prava vremenska vrteška

ZBOGOM, MIHOLJSKO LETO: Sutra nas očekuje prava vremenska vrteška

DR TIODOROVIĆ JOŠ JEDNOM ŠOKIRAO SRBIJU: Imamo DESET puta više zaraženih!

DR TIODOROVIĆ JOŠ JEDNOM ŠOKIRAO SRBIJU: Imamo DESET puta više zaraženih!

SRBIJA UKIDA POMERANJE SATA: Da li je ovo poslednji put da vraćamo časovnike unazad?

SRBIJA UKIDA POMERANJE SATA: Da li je ovo poslednji put da vraćamo časovnike unazad?

Tu su takođe obuke za programere za Auto ked i za Solid vorks, zatim obuka za rad na CNC mašinama, za rad u plastenicima, na glodačkim i metalo-strugarskim mašinama i druga.

U popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici se sprovodi resocijalizacija osuđenika pomoću pasa, što im omogučava da na osnovu dobijenih sertifikata, rade u azilima za pse, ali i zoološkim vrtovima...

Kada su u pitanju žene, koje kazne izdržavaju samo u Popravnom zavodu za žene u Požarevcu, njih 50 je prošlo sertifikovanu obuku za frizere, manikire i pedikire u toku Tvining projekta "Unapređenje kapaciteta zatvorskog sistema u Srbiji ", a prošle godine sprovedena i obuka osuđenica za rad na računarima, koju je do sada završilo njih 46.

Cilj je da zatvorenici po odsluženju kazne budu u većoj mogućnosti da nađu posao nakon izlaska iz zatvora, a samim tim se smanjuje i rizik da ponovo počine krivična dela.

Obuke se mahom organizuju za deficitarna zanimanja kako bi se oni što lakše zaposlili kada se nađu na slobodi, ukazuju u Upravi i napominju da se ni u jednoj diplomi ili sertifikatu ne navodi da je dobijena u nekom od zatvora, kako bi se sprečilo zaziranje od njihovog zapošljavanja.

Inače, u svim većim zatvorima, više od 50 odsto osuđenika je radno angažovano.

Oni rade isključivo dobrovoljno i za to dobijaju platu, navode u Upravi, napominjući da je u nekim slučajevima ta plata jedini izvor prihoda za njihove porodice.

Osuđenici imaju pravo na godišnji odmor, kao i na zdravstveno osiguranje.

Kako je izlazak na slobodu velika promena za osuđenike, njima se pred otpust iz zavoda nekoliko meseci ranije pruža pomoć pri ostvarivanju prava na obezbeđivanje ličnih dokumenata, zdravstvenu zaštitu, privremeni smeštaj, zaposlenje, obnavljanje pokidanih porodičnih veza, kao i ostvarivanje kontakata sa maloletnom decom.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mist
4 Beograd