fbpx
Skip to main content
komarci

OPREZ, SMRTONOSNI VIRUS PRETI SRBIJI! Groznica Zapadnog Nila stigla u našu zemlju, zaražene već tri lokacije

Foto: Profimedia/ilustracija
Virus groznice Zapadnog Nila stigao je u Srbiju!

Kako se saznaje, zaraženi komarci pronađeni su u neposrednoj blizini Beograda, u južnobanatskom naselju Dolovo kod Pančeva, i to na čak tri lokacije. Stručnjaci pozivaju građane na oprez jer je prošle godine ovaj virus usmrtio 36 osoba u našoj zemlji i po broju umrlih Srbija je bila prva u Evropi.

Bilo je pitanje dana kada će se ova opaka pretnja po zdravlje ljudi i dece pojaviti u Srbiji, s obzirom na to da kišni period traje veoma dugo, što pogoduje razmnožavanju komaraca.

HOTEL NA PLAŽI UZ POPUSTE DO 52% I SMEŠTAJ ZA DVOJE DECE GRATIS JOŠ SAMO DANAS U TRAVELLAND-U!!

HOTEL NA PLAŽI UZ POPUSTE DO 52% I SMEŠTAJ ZA DVOJE DECE GRATIS JOŠ SAMO DANAS U TRAVELLAND-U!!

Građani pomažu u uništavanju komaraca: Dele se TABLETE PROTIV KRVOPIJA!

Građani pomažu u uništavanju komaraca: Dele se TABLETE PROTIV KRVOPIJA!

I životinje su bile ugrožene: Pogledajte snimak iz ZOO vrta tokom jučerašnjeg potopa! (VIDEO)

I životinje su bile ugrožene: Pogledajte snimak iz ZOO vrta tokom jučerašnjeg potopa! (VIDEO)

PČELE UBICE na dunavskom keju! Muškarac kritično!

PČELE UBICE na dunavskom keju! Muškarac kritično!

- U okviru projekta "Entimološki nadzor komaraca i detekcija izazivača vektorskih zaraznih bolesti: groznice Zapadnog Nila, denge, čikungunje, zika groznice i malarije" za 2019. godinu, komarci su uzorkovani tokom druge nedelje juna na teritoriji Pančeva. Poslednjim ispitivanjem zbirnih uzoraka komaraca vrste kuleks pipijens u laboratoriji Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Beograda utvrđeno je prisustvo virusa groznice Zapadnog Nila na lokaciji Dolovo - navode u Zavodu za javno zdravlje Pančeva.

Zbog pozitivnog nalaza Zavod za biocide preporučio je tretman hladnim zamagljivanjem na ovim lokacijama. Monitoring je takođe pokazao da je došlo do znatnog smanjenja broja rečnih komaraca, a što se kućnih formi tiče, njihova brojnost je iznad kritične vrednosti na osam lokacija.

Prof. dr Žarko Ranković, jedan od najpoznatijih srpskih infektologa, kaže da komarci nisu statični, već da vetar može da ih odnese i po nekoliko kilometara dalje i da je veoma moguće da dođu do Beograda, te da su sada svuda u zemlji neophodne mere zaštite.

komarci
Foto: Profimedia/ilustracija

- Glavni rezervoar virusa su ptice. Njih ujedaju komarci i virus prenose na čoveka. U svemu tome je dobro što infekcija ne može da se širi s čoveka na čoveka. Prvi simptomi javljaju se od trećeg do 14. dana od trenutka uboda. Do 80 odsto zaraženih nema nikakve simptome, dok u 10 do 20 odsto slučajeva groznica Zapadnog Nila ima blagu kliničku sliku, nalik na grip - objašnjava prof. dr Ranković i upozorava da ne postoji direktna terapija za groznicu Zapadnog Nila, već se leče simptomi:

- U posebnom riziku su osobe starije od 60 godina i građani koji boluju od hroničnih bolesti. Naravno, nije svaki komarac zaražen i nema potreba za panikom, ali posavetovao bih da se prilikom odlaska u prirodu koriste sredstva protiv komaraca, stave komarnici na vrata i prozore, kao i da se sva voda koja se skuplja u saksijama ili drugim predmetima ispred kuća i na terasama ukloni jer je pogodno tlo za razvoj krvopija.
Istovremeno, u Institutu za javno zdravlja Srbije "Milan Jovanović Batut" kažu da do prošlog petka na teritoriji čitave Srbije nije bilo potvrđenih slučajeva groznice Zapadnog Nila.

Da li znate kako da elektronski zakažete pregled kod lekara?

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd