fbpx
Skip to main content
bolnica

OVA BOLEST KOSI ŽENE U SRBIJI Vakcina postoji, ali je do nje skoro NEMOGUĆE DOĆI, stručnjaci savetuju kako da se ZAŠTITITE

Foto: Profimedia/ilustracija
Crne statistike

Rak grlića materice, koji kosi žene u Srbiji, mogao bi da se spreči vakcinom protiv humanih papiloma virusa (HPV), ali ona je u našoj zemlji samo preporučena, a uz to je veoma skupa - košta oko 400 evra. Ispostaviće se i da do ovog, kako neki lekari kažu - najznačajnijeg otrića današnjice, veoma teško i doći.

Vakcina protiv HPV je na listi preporučenih od aprila ove godine, a prema aktulenom Pravilniku o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva. To znači da roditelji nisu u obavezi da je daju deci, već samo ukoliko to žele.

Međutim, ispostavilo se da roditelje, praktično, nema ko ni da zainteresuje, da za nju uglavnom ni ne znaju, a oni koji žele da zaštite svoju decu na ovaj način do same vakcine teško mogu da dođu.

SAMO U TRAVELLAND-U: HOTELI PO CENI APARTMANA!

SAMO U TRAVELLAND-U: HOTELI PO CENI APARTMANA!

SRPKINJA TRAŽI KLINCA PREKO OGLASA, evo šta od njega očekuje: Mora da bude IZDRŽLJIV i ZADOVOLJI ove KRITERIJUME (FOTO)

SRPKINJA TRAŽI KLINCA PREKO OGLASA, evo šta od njega očekuje: Mora da bude IZDRŽLJIV i ZADOVOLJI ove KRITERIJUME (FOTO)

Nedovoljne fizičke aktivnosti alarmantno UPOZORAVAJU! Deca sve manje razlikuju boje i zvukove, nespretnija su i sa slabijom motorikom

Nedovoljne fizičke aktivnosti alarmantno UPOZORAVAJU! Deca sve manje razlikuju boje i zvukove, nespretnija su i sa slabijom motorikom

Šta je HPV i crne statistike

Dokazano je da HP virus izaziva rak genitalnih organa, od kojih je najučestaliji rak grlića materice, a Srbija se nalazi u samom evropskom vrhu po broju umrlih žena - godišnje oboli oko 1.500, a umre oko 600, što nas je svrstalo na neslavno treće mesto u Evropi, odmah posle Moldavije i Litvanije. Ta zastrašujuća statistika zapravo pokazuje da se praktično svaki dan rak grlića materice otkrije kod pet žena, a nažalost, dve izgube bitku sa tom opakom bolešću.

Jedan od najfikasniji način da se spreči širenje ovog virusa i zemlja obezbedi povoljniji položaj na ovoj crnoj listi, jeste vakcina protiv HPV-a, kao primarna prevencija.

HPV se inače prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom, najčešće tokom seksualnog odnosa. Zbog toga bi vakcinu trebalo da prime devojčice i dečaci između 9. i 12. godine, odnosno pre stupanja u prvi seksualani odnos.

Međutim, iskustva iz domova zdravlja, prvog mesta gde bi roditelji trebalo išta o tome da saznaju pa da se onda i možda i zainteresuju, govore da toga nema.

Mislili ste da je CRVEN KONAC PROTIV UROKA, ali ovo je ISTINA: Kada saznate njegovo pravo značenje, SKINUĆETE ga ODMAH

Mislili ste da je CRVEN KONAC PROTIV UROKA, ali ovo je ISTINA: Kada saznate njegovo pravo značenje, SKINUĆETE ga ODMAH

Novo pravilo za mlade vozače: Probna vozačka od dve do četiri godine, a sve će zavisiti od jedne stvari

Novo pravilo za mlade vozače: Probna vozačka od dve do četiri godine, a sve će zavisiti od jedne stvari

OPREZ! Koncentracija polena deset puta iznad normale, a GLAVNI UDAR TEK SLEDI

OPREZ! Koncentracija polena deset puta iznad normale, a GLAVNI UDAR TEK SLEDI

Retki slučajevi vakcinacije

- Ne možemo baš da se pohvalimo da je kod nas zaživela vakcinacija dece protiv HPV infekcije, u našem domu zdravlja je tek nekoliko dece vaksinisano i to samo devojčice - kaže doktorka Biserka Šutaković, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja "Zemun".

Prema njenim rečima, roditelji se interesuju za ovu vakcinu, ali je, po svoj prilici, finansijski momenat presudan za odluku da li će vaksinisati svoje dete.

- Mi već godinama unazad informišemo roditelje o važnosti ove vakcine, ali sigurno je da bi veća zainteresovanost nastupila kada bi se kupovina vakcine finansirala iz Fonda - navodi dr Šutaković i dodaje da apsolutno podržava ideju da vakcina protiv HPV infekcije postane obavezna u kalendaru vakcinacije.

Tri doze vakcine - 45.000 dinara

Ova vakcina prilično je skupa. Jedna doza HPV vakcine košta oko 15.000 dinara, a preporučeno je da osoba kroz mesec dana primi još jednu dozu, a potom za šest meseci i treću. To znači da roditelji treba da izdvoje oko 45.000 dinara kako bi zaštitili svoje dete.

- Osim finansijskog momenta, dodatnu poteškoću predstavlja sama procedura vakcinacije. Zbog nejasnih propisa, lekari u domovima zdravlja uglavnom odbijaju da je daju - kaže za direktorka udruženja "Roditelj" Gordana Plemić.

- Roditelju su često zbunjeni kako uopše da da dođu do vakcine. Diskutabilan je takozvani hladan lanac, odnosno protokol transporta vakcine. Naime, kada roditelj donese kupljenu vakcinu u dom zdravlja, lekari nisu sigurni da li ispoštovana procedura optimalne temperature tokom skladištenja i transporta, pa zato ne mogu da preuzmu na sebe odgovornost da je detetu i daju - ističe Gordana Plemić, koja se već treću godinu za redom aktivno zalaže u kampanji "Vakcina sprečava. Srbija protiv raka grlića materice".

Bolnica
Bolnica
Foto: Profimedia

Zbog toga je, kako kaže, najbolji savet roditeljima da se, pre svega, raspitaju kod svog pedijatra ili imunologa kako najbezbednije da dođu do HPV vakcine.

Epidemiolog: Najznačajnije otkriće današnjice

Epidemiolog Predrag Kon iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, ističe da je HPV vakcina najznačajnije otkriće današnjice, te da je nemačkom naučniku Haroldu cur Hauzenu dodeljena Nobelova nagrada za otkriće da je humani papiloma virus uzročnik raka grlića materice, što dovelo je do razvoja vakcine.

- Sva spovedena istraživanja na ovu temu pokazala su efikasnost HPV vakcine. Međutim, ljudi u Srbiji su generalno nedovolljno informisani. Dodatni problem jeste, što mi nemamo svest da bi trebalo izvšiti imunizaciju ukoliko nije propisana kao obavezna - objašnjava Kon.

Prema njegovim rečima, trenutno su na našem farmaceutskom tržištu prisutna dva strana proizvođača vakcine protiv HPV, kao i da su kontrole koje se sprovode za nihovu upotrebu na najvišem nivou.

Bolnica
Bolnica
Foto: Profimedia

U apotekama ih nema, može da se naruči

E obišla je desetak beogradskih apoteka, međutim nismo uspeli da pronađemo HPV vakcinu. Većina apoteka je ne nabavlja, a u jednoj od njh smo dobili informaciju da vakcinu može da se poruči, ali da je u ponudi samo jedan strani proizvođač.

Neke zemlje sveta su ovu vakcinu obezbedile besplatno za svoje građane, i efikasnog tog poteza nam je potvrdila doktorka Katarina Sedlecki, specijalista ginekologije i akušerstva u Institutu za majku i dete.

- Australija je pre desetak godina ozbiljno krenulo u borbu protiv ove zloćudne bolesti i uz pomoć tada nove vakcine protiv humanog papiloma virusa, koja je potpuno besplatna kod njih, postigla iznenađujuće rezultate kada je u pitanju lečenje karcinoma. U Švajcarskoj, kao i u skandinavskim zemljama,vtakođe je besplatna ova vakcina, ali postoje i zemlje koje je subvenišu, poput Francuske - ističe dr Sedlecki.

Bolnica, operacija
Foto: Profimedia/ilustracija

Zašto je ova vakcina samo preporučena, ne i obavezna, iako bi bila od ogromnog značaja po zdravlje nacije, pitali smo Ministarstva zdravlja, ali do objavljivanja ovog članka nismo dobili odgovor.

U Srbije se inače već desetak godina govori o efikasnosti vakcine i već godinama se odlaže odluka o tome da se stavi na listu preporučenih. To se konačno desilo u aprilu ove godine, ali, kako se u praksi pokazalo, to, nažalost, nema gotovo nikakav efekat.

BONUS VIDEO: PRONAĐENO REŠENJE ZA PROBLEM ZAVISNOSTI: Evo kako da tinjedžeri prestanu da konzumiraju ALKOHOL I CIGARETE 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Važno!'s picture

Važno!

Dr B. Dalbergue, bivši lekar kompanije Merck: “Predviđam da će Gardasil postati najveći medicinski skandal svih vremena zato što će se u jednom trenutku nakupiti toliko dokaza koji će pokazati da ova vakcina nema apsolutno nikakav efekat na rak grlića materice i da mnogobrojni štetni efekti koji uništavaju živote i čak ubijaju, ne služe nijednoj drugoj svrsi osim stvaranja profita za proizvođača."

0 | 0

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
10 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19