fbpx
Skip to main content
Vodopad

OVAJ VODOPAD JE VISOK 43 METRA: Pozdrav sa Blihinog skoka kod Sanskog Mosta

Foto: Dušan Marić
Reka Bliha je leva pritoka Sane.

Kada se od Sanskog Mosta zaputite prema Bosanskoj Krupi i Lušci Palanci, na četrnaestom kilometru puta, između Donjeg Kamengrada i Fajtovaca, lepog srpskog sela u kojem više nema Srba, proći ćete nekoliko stotina metara od kanjona reke Blihe i istoimenog vodopada, jednog od najlepših i najviših u Bosni i Hercegovini.

Reka Bliha je leva pritoka Sane.  Brza planinska reka, koja izvire u Donjem Lipniku. Rečno dno joj je od kamena, pa je voda potpuno bistra. Tu i tamo u njoj se mogu primetiti pastrmka i klijen. 

Na devetom kilometru svog relativno mirnog toka, voda nailazi na „ponor“ koji je narod nazvao Blihin skok. Vodopad je visok 43 metra, a na mestu svog obrušavanja izdubio je jezerce dugo i široko po dvadesetak metara.    

Mojoj poseti, kada sam napravio ove fotografije, prethodio je višemesečni period bez kiša, Bliha je presušila, pa je vodopad „utanjio“.  Ali to ni malo nije umanjilo veličanstvenu lepotu prizora koji sam zatekao.

Vodopad
Foto: Dušan Marić

Desetak minuta nakon što sam završio fotografisanje i seo na obližnju klupu da duši učinim dobio sam društvo. Safet i Mejna iz Sanskog Mosta, sa njihovom maloletnom kćerkicom. Iznenađeni su što su u ovoj „pustoši“ zatekli nekog, a kamoli Srbina, pa još iz Velike Plane.  Jer u ovim srpskim krajevima svega ima samo Srba nema. 

Kažu da dolaze često. Odmore mozak od ljudi i civilizacije. Objašnjavaju mi da je u uobičajenim okolnostima vodopad širok desetak metara, kada padaju snažne kiše i širi a kanjon u koji se obrušava bude ispunjen zavesom od vodenih kapljica, koje „bacaju“ i do pedeset metara naprijed i zajedno sa sunčevim zracima prave mnoštvo duginih boja. Zbog svoje lepote vodopad Blihe je 1965. godine proglašen za spomenik prirode.

Do ivice kanjona stiže se automobilom, putem na čijem kraju leti, kad dolazi više ljudi,  radi i manja kafana. Od tog mesta do vodopada vodi strmi puteljak, obrastao bujnom vegetacijom, na čijem kraju čeka prizor od čije lepote zastaje dah.

Od malog zelenookog jezerca ispod vodopada, Bliha otiče mirno i više naliči na pitomu ravničarsku  nego na divlju planinsku reku.

Legenda kaže da su rijeke Bliha i Zdena, dve od ukupno devet reka i rečica koje protiču kroz Sanski Most, ime dobile po sestrama bliznakinjama. Ako je suditi po rekama, bile su to sestre lepotice.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd