fbpx
Skip to main content
vakcina

OVE BROJKE SMO SVI ČEKALI: Poznato koliko ljudi je u Srbiji obolelo posle koje vakcine i koliko ih je završilo u bolnici

Foto: SD/ilustracija
Rizik da revakcinisani tri nedelje posle primljene doze završe u bolnici zbog kovida manji je više od 50 puta nego kod onih koji nisu vakcinisani.

Mogućnost dobijanja pneumonije je do 15 puta manja kod vakcinisanih u odnosu na one koji su se razboleli a nisu dobili nijednu vakcinu. U bolnicu nije primljen nijedan pacijent koji je primio vakcinu Fajzer ili Astra Zeneku.

Mediji su objavili prve preliminarne rezultate istraživanja sprovedenog u Srbiji, studije koja još traje, a kojom je praćeno da li se i koliko vakcinisani građani razboljevaju u odnosu na opštu populaciju odnosno, nevakcinisane. Istraživanjem su obuhvaćeni razboljevanje i klinička slika vakcinisanih i nevakcinisanih građana, učestalost pneumonije i koliko je obolelih hospitalizovano. Jednostavno rečeno, kako je vakcinacija ali i svaka vakcina posebno - odradila posao.

DA LI ĆE SUTRA KRIZNI ŠTAB "PRELOMITI" DA SE OTVORE KAFIĆI: Dr Kon otkrio u kom smeru ide popuštanje mera

DA LI ĆE SUTRA KRIZNI ŠTAB "PRELOMITI" DA SE OTVORE KAFIĆI: Dr Kon otkrio u kom smeru ide popuštanje mera

MALI BORCI NE ODUSTAJU: Od kovida se u Beogradu leči skoro 20 DECE, lekari se grčevito bore za njihove živote!

MALI BORCI NE ODUSTAJU: Od kovida se u Beogradu leči skoro 20 DECE, lekari se grčevito bore za njihove živote!

NAJNOVIJA PROGNOZA! Profesor Kočović otkrio TAČAN DATUM kada ćemo moći da predahnemo, nazire li se kraj pandemije? (FOTO)

NAJNOVIJA PROGNOZA! Profesor Kočović otkrio TAČAN DATUM kada ćemo moći da predahnemo, nazire li se kraj pandemije? (FOTO)

Istraživanje je rađeno u Kragujevcu, ali se zbog broja obuhvaćenih građana može slobodno smatrati reprezentativnim i na nivou cele Srbije.

Podaci su iz kragujevačkog Doma zdravlja, preko kog se registruju svi vakcinisani i oboleli u ovom gradu. Istraživanjem je obuhvaćen period od 1. januara do pre oko dve nedelje, 31. marta, a u istraživanje je uključeno 28.630 vakcinisanih i preko 100.000 nevakcinisanih.

Pneumonija: Tri puta manja verovatnoća već posle prve doze

Već tu imamo prve najšire rezultate - od nevakcinisanih obolelo je 8,11 odsto, a od vakcinisanih 2,03 odsto. Brojka se smanjuje s revakcinacijom na 1,17 odsto, a tri nedelje nakon revakcinacije je 0,57 odsto. Efikasnost tri nedelje nakon revakcinacije je 92 odsto. Ovi poprilično ohrabrujući podaci nastavljaju se i kroz analizu koliko je vakcinisanih u odnosu na one koji nisu primili vakcinu dobilo upalu pluća ili moralo na bolničko lečenje.

Tako je od 8.272 obolela koji se nisu vakcinisali (8,11 odsto) pneumoniju dobilo 1,57 odsto, a u bolnicu je moralo od ukupnog broja njih 1,23 odsto. Upalu pluća među vakcinisanima je dobilo 0,56 odsto, revakcinisanih 0,25 dosto i tri nedelje posle revakcinacije 0,11 odsto. Praktično: tri puta je manja verovatnoća da se dobije pneumonija samo s jednom dozom, šest puta manji je rizik kod revakcine, a tri nedelje posle revakcinacije je za 15 puta manji nego kod nevakcinisanih.

Brojke vakcinisanih u bolnici: Samo 0,02 odsto tri nedelje posle druge doze

Koliko je nevakcinisanih, vakcinisanih, revakcinisanih i građana koji su se razboleli tri nedelje posle vakcine moralo u bolnicu?

Od broja obolelih, a koji nisu vakcinisani, 1,23 odsto je moralo u bolnicu. Vakcinisanih je smešteno u bolnicu 0,16 odsto, revakcinisanih 0,06, a tri nedelje posle revakcinacije svega 0,02 odsto. Precizno: od 28.630 vakcinisanih u bolnicu je moralo šestoro građana koji su se razboleli tri nedelje posle revakcine.

Dejan Baskić, rukovodilac istraživanja, profesor na Medicinskom fakultetu i specijalista mikrobiologije, kaže da posle prvih rezultata istraživanja nema sumnje - treba li se vakcinisati ili ne.

- Vakcina smanjuje broj obolelih, težu kliničku sliku i broj hospitalizovanih. Da li se neko razboleo? Da jeste, ali treba uzeti u obzir kakva je bila klinička slika. Ne posmatramo samo broj onih koji su se razboleli već i koliko je pacijenata moralo u bolnicu, a taj podatak koji je dobijen neoborivo svedoči lakšoj slici razboljevanja vakcinisanih. Dakle, ne treba izbegavati, već se treba vakcinisati - poručuje profesor Baskić.

Najmanje bolesnih sa Fajzerom

Istraživanjem su dobijene i brojke za svaku vakcinu korišćenu u Srbiji.

Razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih je drastična. Kada je reč o odnosu među vakcinama iako ima razlike u oboljevanju - dobijanju kovida - ispostavilo se da nema drastične razlike u klinčkoj slici.

Najmanje obolelih među vakcinisanima je kod građana koji su primili Fajzer. Od ukupnog broja vakcinisanih kovid je dobilo; 2,3 odsto koji su primili Astra Zeneku, 2,2 odsto kinesku vakcinu, 1,8 odsto rusku i 1,1 Fajzer. Pneumonija se razvila kod 0,7 onih koji su primili kinesku, iste vrednosti, 0,3 odsto, imaju ruska i Astra Zeneka i 0,1 odsto Fajzer. U bolnicu je primljeno 0,2 odsto građana koji su primili kinesku, 0,1 rusku i nijedan pacijent koji je primio Fajzer ili Astra Zeneku.

Profesor Baskić kaže da je kineska vakcina pokazala da sporije razvija zaštitu, ruska i Astra Zeneka je razvijaju podjednakom brzinom, dok je Fajzer praktično najbrži.

- Ali oni što je najbitnije jeste da sve vakcine deluju - kaže profesor Baskić.

Mediji su pre nekoliko dana objavili i prvo istraživanje kako koja vakcina stvara antitela, a koje je radio Institut za primenu nuklearne energije (INEP). Rezultati INEP-a i istraživanje sprovedeno na bazi podataka Doma zdravlja Kragujevac praktično se podudaraju i upotpunjavaju sliku o značaju vakcinacije. Prema analizi INEP-a, građani Srbije najbrže su razvili imunitet na kovid vakcinom Fajzer, i to dve nedelje nakon prve vakcine, za nijansu sporije Sputnjikom. Kineskoj vakcini treba duže da stvori antitela, posebno kod starijih od 70 godina i naročito kod muškaraca.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd