fbpx
Skip to main content
Milanko Šekler

OVO JE BROJKA KOJU MORAMO DOSTIĆI: Dr Šekler prognozira kada bi mogli da se vratimo normalnom životu

Foto: Printscreen/RTS
Cilj je manje od 100 obolelih na dnevnom nivou.

Ukoliko u narednih nekoliko meseci uspemo da vakcinišemo više od četiri miliona građana, onda će nivo kolektivnog imuniteta biti dovoljan da se vratimo u normalan život, rekao je za RTS virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler.

Prema rečima virusologa Šeklera razlog zašto se mladi manje vakcinišu je poruka koja im je slata u poslednjih godinu dana - da su manje ugroženi.

NIŠTA OD SEDNICE? Oglasili se iz medicinskog dela Kriznog štaba: "Nismo dobili poziv"

NIŠTA OD SEDNICE? Oglasili se iz medicinskog dela Kriznog štaba: "Nismo dobili poziv"

OD DANAS UZ VAKCINU FAJZER I SPUTNJIK V U BEOGRADU BEZ ZAKAZIVANJA: Detaljan spisak punktova za vakcinaciju

OD DANAS UZ VAKCINU FAJZER I SPUTNJIK V U BEOGRADU BEZ ZAKAZIVANJA: Detaljan spisak punktova za vakcinaciju

TREĆA DOZA POSTAJE REALNOST: Ko će je i kada primiti, naši stručnjaci dali odgovore na ključna pitanja

TREĆA DOZA POSTAJE REALNOST: Ko će je i kada primiti, naši stručnjaci dali odgovore na ključna pitanja

- To je stvorilo uverenje kod njih da su otporni i da to nije tema za njih. Međutim, sada i mlađi ljudi oboljevaju i imaju i težu kliničku sliku, i zato je neophodno da im se pošalje poruka da treba da razmišljaju o zaštiti - rekao je gostujući u Jutarnjem programu Milanko Šekler.

Kada je reč o antitelima Šekler kaže da je najnezahvalnije govoriti o nivou antitela koji nas štiti.

- To što se ustanovi da ih imamo je dobro za nas, ali to nije garancija da smo zaštićeni. Ako je naš organizam bio iscrpljen bolešću mi smo i dalje izloženi. Kvalitet antitela posle preležane bolesti nije isti - objasnio je virusolog.

Istraživanje koje je o efektu vakcina rađeno u Kragujevcu veoma je važna, a zaključak je da sve vakcine koje se primenjuju u Srbiji efikasno štite.

Milanko Šekler
Foto: Printscreen/RTS

- Neke vakcine brže stvaraju zaštitu, a neke sporije, otuda se češće zaražavaju oni koji su primili neku od vakcina koje sporije stvaraju antitela, i ako se izložite virusu u riziku ste da se zarazite. Moram da napomenem da iako imate brzinu kod Fajzera i Sputnjika tu su i češće nus pojave dok ih kod Sinofarma gotovo da nema, tako da sve ima svoje prednosti i mane - kaže Šekler.

Kada je reč o vakcini Astra-Zeneka i nedoumicama da li je ona bezbedna, Šekler kaže da je interesantno da zemlje koje su vlasnici te vakcine Britanija i Švedska, kao i Finska, Slovenija i druge zemlje i dalje vakcinišu i pozivaju svoje građane da se njome vakcinišu.

- Podaci u našoj zemlji pokazuju da nije bilo nikakvih situacija, konkretno pojava tromboze i ta povezanost nije ni dokazana nigde u svetu, tako da smo i dalje u domenu insuniacija. Jako je loše kada se meša politika ili nečiji interesi jer onda ne govorimo o naučnim činjenicama - smatra Šekler.

Virusologa i mikrobiologa najviše ohrabruje kod nas broj vakcinisanih i dalja zainteresovanost za vakcinaciju.

- Onog trenutka kada priđemo brojci od preko četiri miliona vakcinisanih, mi dnevno nećemo imati više od 100 novih slučajeva, biće dovoljna jedna dobro opremljena kovid bolnica i ceo sistem, kako zdravstveni tako i društveni, moći će da se vrati u normalu - ističe Šekler.

- Ako se to postigne u narednim mesecima, onda će nivo kolektivnog imuniteta biti dovoljan da nas izvede na normalan put i normalan život, zaključio je virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd