fbpx
Skip to main content
Patrijarh Porfirije

PATRIJARH PORFIRIJE SE PISMOM OPROSTIO OD VLADIKE ATANASIJA: Pavle i Irinej te čekaju na vratima raja (VIDEO)

Tanjug/Zoran Žestić
Umirovljeni episkop i profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu Atanasije preminuo je u četvrtak nakon borbe s korona virusom.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije naveo je u pismu pročitanom na sahrani episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija Jevtića da su tamo gde je bio Atanasije, bili i sveti oci i učitelji Crkve.

SNEŽNI POKRIVAČ ŠIRI SE SRBIJOM BRŽE NEGO U JANUARU: Na Divčibarima kao u bajci (FOTO)

SNEŽNI POKRIVAČ ŠIRI SE SRBIJOM BRŽE NEGO U JANUARU: Na Divčibarima kao u bajci (FOTO)

KORONA U MAČVANSKOM OKRUGU: Jedan grad se izdvaja po broju zaraženih

KORONA U MAČVANSKOM OKRUGU: Jedan grad se izdvaja po broju zaraženih

U staračkim domovima više zaraženih među osobljem nego među štićenicima: Dosad izlečeno više od 5.000 korisnika

U staračkim domovima više zaraženih među osobljem nego među štićenicima: Dosad izlečeno više od 5.000 korisnika

- Tamo je bio Hristos raspeti i vaskrsli", čijom "silom" je on "hrabrio, čuvao, podizao i hranio sve koji su bili u nevolji.

Pismo je na sahrani na groblju manastira Tvrdoš u Trebinju pročitao mitropolit dabrobosanski Hrizostom zato što se patrijarh nalazi u preventivnoj samoizolaciji zbog kontakta s osobom zaraženom korona virusom.

- Ali (Porfirije) njegov student, čime se beskrajno ponosim, i srce mi je puno kada to izgovorim ili pomislim, a verujem i mnogima vladikama, sveštenicima, monasima, koji su bili njegovi studenti, koji su ga tih davnih godina slušali na fakultetu, na javnim predavanjima u Beogradu, a i oni koji kao mirjani služe Crkvi, a nedeljom i praznikom su hrlili u manastir Vavedenje, gde je on, zajedno sa divnim profesorima, našim ocima Amfilohijem i Irinejem služio i na zemlji nam otvarao dveri Carstva nebeskog - naveo je Porfirije. 

Porfirije je naglasio da je Atanasije studentima putem apostola Pavla otkrivao pravoslavlje, manastire i srpstvo Dalmacije - kada su pevali Hristos voskrese u Jasenovcu i na Kosovu, prvi put s njim kročili na Svetu Goru.

- Čak i kada smo sa njim igrali fudbal u prestonom Beogradu, ispod Кalemegdana, mestu koje je osveštano žrtvom Donata i Fortunata, Ermila i Stratonika, đakona Avakuma i igumana Pajsija, jasenovačkih mučenika koji su nošeni Savom stigli pod drevne zidine ali i hiljadama koje je krvavi komunistički teror pribrojao svetima mučenicima, u prestonici srpstva, ali i na drugim mestima. Među njima je i rođeni stric vladike Atanasija, sveštenik Miloš Jevtić koji je na Svetu Petku 1944. godine ubijen sa hiljadama nevinih Mačvana i Poceraca na savskom mostu u Šapcu - istakao je on.

Porfirije je kazao da Hercegovci znaju bolje od svih "šta je u nesrećnom ratu značio i činio vladika za našu Otadžbinu".

- Znaju to, ne manje i kosovsko-metohijski Srbi, a znamo i svi mi - dodao je on.

Patrijarh Porfirije je istakao da oni, zajedno sa vladikom Milutinom, čekaju danas, na vratima besmrtonosti dostojnog nastavljača.

- Tamo ga čeka i vladika Amfilohije, sa kim je drugovao, od mladih bogoslovskih i monaških godina; a bio satrudnik i saradnik na Bogoslovskom fakultetu i u vladičanskim godinama koje su usledile. Tu, na vratima raja, duboko verujem, čekaju ga i naši patrijarsi Pavle i Irinej, i svi sveti srpski arhiepiskopi i patrijarsi - napisao je patrijarh Porfirije.

Naglasio je da je Atanasije uz svetog Justina i Nikolaja, najplodniji i verovatno u svetu najpriznatiji i najpoznatiji srpski bogoslovski i naučni pisac.

- Danas svi zajedno možemo da posvedočimo rečima apostola Pavla: vladiko Atanasije, dobar si rat ratovao, trku si završio veru si održao. Sada te čeka venac pravde koji će ti dati Gospod naš, pravedni sudija - zaključio je on.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd