fbpx
Skip to main content
Tači

PO OVOM RASPOREDU ZLOČINI OVK IDU PRED LICE PRAVDE: Objavljeni datumi kad će se objavljivati dokazi! (FOTO)

Foto: Reuters
Donesen raspored obelodanjivanja dokaza protiv Tačija i ostalih

Sudija za prethodni postupak u procesu protiv Hašima Tačija i trojice nekadašnih šefova OVK utvrdio je datume, odnosno rokove za obelodanjivanje dokaznog materijala tužilaštva njihovoj odbrani, koja je najavila da će sprovesti svoju istragu i prikupiti dokaze kako bi opovrgla optužbe prptiv njih.

JOŠ JEDNA SMRT ZAVILA SPC U CRNO! Manastir Blagoveštenje Rudničko kod Kragujevca u ŽALOSTI

JOŠ JEDNA SMRT ZAVILA SPC U CRNO! Manastir Blagoveštenje Rudničko kod Kragujevca u ŽALOSTI

KONAČNO, KRAJ KORONE JE JAKO BLIZU! Svi razlozi zbog kojih treba da imamo nadu da će PANDEMIJA BITI OKONČANA

KONAČNO, KRAJ KORONE JE JAKO BLIZU! Svi razlozi zbog kojih treba da imamo nadu da će PANDEMIJA BITI OKONČANA

PRESEK STANJA U USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE: Sve više zaposlenih lica zaraženo korona virusom

PRESEK STANJA U USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE: Sve više zaposlenih lica zaraženo korona virusom

Prema rasporedu koji je danas objavljen, tužilaštvo treba da sve svoje dokaze obelodani odbrani do 31. maja 2021. godine, a odbrana da do 14. juna 2021. godine ili ranije.

Tužilaštvdo najpre do 11. decembra odbrani treba da u potpunosti dostavi propratni dokazni materijal uz optužnicu.

Sudija je takođe nalažio tužilaštvu da objavi i sav drugi dokazni materijal koji će koristiti na suđenju, a koji ne zahteva redigovanje.

Za dokazni materijal koji će koristiti na suđenju, a koji zahteva zaštitine mere tužilaštvo treba da podnese sudiji zahteve za zaštitu do: 8. januara, 5. februara, 5. marta, 2. aprila i 7. maja, kao i da taj materijal obelodani u redigovanoj formi u roku od dve nedelje nakon odluke sudije o zastitinim merama.

Kompletnu objavu dokaznog materijala treba da završi do 31. maja sledeće godine, kao i da do 30. aprila da detaljno obavesti odbranu o dokazima koje bi mogla da koristi u svojoj pripremi za suđenje, a koji se nalaze u posedu ili pod kontrolom tužilaštva, poput izjava, fotografija, dokumenata i drugih materijalnih dokaza.

Tim ovodom odbrana treba da do 14. juna 2021. godine ukaže tužilaštvu koje će dokaze od njega tražiti za pripremu svoje odbrane.

Sudija je takođe naložio tužilaštvu da do ponedeljka, 5. jula sledeće godine ili u roku od tri nedelje, pošto mu stigne obaveštenje odbrane o gore pomenutom pitanju, obelodani, odnosno omogući odbrani pristup odabranom dokaznom materijalu koji ne zahteva redigovanje ili pak da od suda zatraži zaštitine mere i dozvolu redakcije, pa da tako redigovani materijal što pre obelodani.

Takođe, tužilaštvu je naloženo da odbrani obelodani i sve "oslobađauće dokaze", odnosno one koji idu u prilog optuženima i da, ako je potrebno, što je pre moguće, zahtevaju od suda zaštitine mere za te dokaze.

Istog momenta tužilaštvo je dužno da obavesti sudiju u vezi sa svakim pitanjem koje se tiče zaštićenih i poverljivih dokaza.

Ovaj materijal tiče se onih dokaza koje je tužilaštvo pribavilo na bazi poverljivosti i u svrhu prikupljanja novih dokaza i "u principu ne podležu obelodanjivanju, osim ako davalac informacije ne pristane na obelodanjivanje".

Takođe je, sudija je dao tužilaštvu rok do petka, 27. novembra da zajedno sa odbranom ustanovi format i rokove za obelodanjivanje materijala koji potpada pod pravilo 109 b.

Tači
Foto: Reuters

 

I tužilaštvo i odbrana moraju se pridržavati utvrđenih rokova

I tužilaštvu i odbrani naloženo je da se pridržavaju određenih rokova u obelodanjivanju dokaza.

Posebno je Jedinici za zaštitu svedoka naložio da u roku od 10 dana, od zahteva bilo koje strane u postupku za neobelodanjivanje identiteta, podnese sudu individualnu procenu rizika za svakog svedoka za kojeg je to zatraženo.

S obzirom da je proces obelodanjivanja dokaza tek započeo, sudija za prethodni smatra da, za sada, dalje vremenske odrednice u tom procesu, ne treba da postavlja.

Po okončanju obelodanjivanja dokaza, kao i istrage koju će sprovesti odbrana u prilog optuženih, trebalo bi da počne suđenje, koje još nije zakazano.

Tim ovodom Specijalizovano tužilaštvo Kosova sugerisalo je sudu da početak suđenja Tačiju i ostalima zakaže za sledeće leto, a najkasnije septembar 2021. godine, jer smatra da odlaganje suđenja godinama ( kako su to tražili branioci optuženih radi pripreme odbrane za suđenje) ne samo da neće doneti brzu pravdu, već može onemogućiti ostvarivanje bilo kakve pravde".

Branioci optuženih Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija su na statusnoj konferenciji 18. novembra tražili najmanje 18 meseci za pripremu odbrane, tražeći da suđenje počne ili u junu 2022. druge godine ili početkom 2023. godine, kao i da im s eukine pritvor, te da se do suđenja brane sa slobode.

Tači Veselji, Krasnići i Seljimi uhapšeni su početkom novembra i izrtučeni Hagu gde se nalaze u pritvoru.

Terete se u 10 tačaka za zlocine protiv čovečnosti i ratne zločine izvršene kroz udruženi zločinački poduhvat, zajedno sa nizom drugih pripadnika OVK.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd