Utorak 19. mar 2024.
DNM

#PODELI PRIJATELJSTVO! Od danas novi projekat u školama u Srbiji!

Srbija Danas / Jelena Obradović
U prvoj fazi biće uključeno 2.500 učenika

Udruženje ,,Drug nije meta" započinje realizaciju projekta ,,Podeli prijateljstvo" koji za cilj ima afirmaciju drugarstva, zajedništva i učenja mladih o značaju deljenja. Učenicima uključenim u projekat tokom aktivacija u školama biće podeljeni ,,rančevi prijateljstva" sa poklonima koje treba da podele tako što sadržaj jednog ranca dele dva učenika.

Na ovaj način Udruženje ,,Drug nije meta" želi da motiviše mlade da nauče da se dogovore, podstakne asertivnu komunikaciju u školskoj sredini i utiče na poboljšanje odnosa među vršnjacima.

Koliko je važno učiti decu da dele, potvrđuje i klinički psiholog Aleksandra Janković i ističe da je važno da se i roditlji potrude da detetu na razne načine, sopstvenim modelom i savetom, daju primer da kroz ono što je podeljeno sa onima koje volimo ili onima kojima je naša pomoć potrebna, postajemo srećniji i zadovoljniji.

Ona ističe da dete najlakše uči iz primera i da je važno to imati na umu.

- Ima roditelja koji vaspitavaju decu tako što im govore: „Čuvaj svoje stvari, nemoj ni sa kim da deliš, nemoj da daješ svoje igračke, nemoj da deliš užinu“, ta vrsta saveta je loša, jer praktično može da napravi od deteta jednu sumnjičavu i zatvorenu osobu, koja nema kontakt sa drugima i koja ne razvija na dovoljan način empatiju. Važna je ta rečenica koju treba izgovoriti: Ako čovek deli, on ne postaje siromašniji, već bogatiji za prijatelja i lepo osećanje, zaključuje Aleksandra Janković.

Aleksandra Janković
Aleksandra Janković
Foto: Srbija Danas

#PODELI PRIJATELJSTVO!

U prvoj fazi projekta biće uključeno 2.500 učenika srednjih škola i to učenici Vazduhoplovne akademije, Medicinske škole ,,Nadežda Petrović" i Šeste beogradske gimnazije.

Govoreći o tome kako se rodila ideja o kreiranju ovakvog projekta, iz Udruženja ,,Drug nije meta" kažu da su želeli da učenicima prirede nesvakidašnje iskustvo, koje će ih zainteresovati, obradovati i istovremeno podstaći da razmisle o pravim životnim vrednostima.

- Kako se prevencijom vršnjačkog nasilja bavimo još od 2015. godine, iza nas je zaista mnogo edukacija koje tretiraju ovaj problem. Ipak, na osnovu iskustva koje smo na terenu stekli, apsolutno smo sigurni da je za preveniranje ovog gorućeg problema podjednako važno, ako ne i važnije, govoriti o značaju drugarstva i vratiti mu mesto koje zaslužuje u sistemu vrednosti. Projekat ,,Podeli prijateljstvo" je pilot projekat, ali smo već sada sigurni da je ovako nešto potrebno svakom detetu u Srbiji, zbog čega ćemo se truditi da postane tradicionalan, kažu iz Udruženja ,,Drug nije meta".

Jako je važno da svi shvatimo da su deca i njihova budućnost odgovornost svih nas u Srbiji, upozoravaju iz udruženja.

- Ako ne usmerimo sve snage ka tome da naučimo decu pravim vrednostima, ne sme da nas čudi kad se okrenu pogrešnim. U kakve će ljude naša deca odrasti, zavisi od svakog člana našeg društva, zbog čega je neophodno da za sve nas prioritet da omogućimo da današnja deca kroz desetak godina postanu ljudi na koje ćemo biti ponosni. 

Ovogodišnji partneri projekta su kompanije Jaffa, Samsung, EMSCoca-Cola, a sve škole zainteresovane da se uključe mogu se prijaviti na mejl [email protected] napominju iz Udruženja ,,Drug nije meta".

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd