fbpx
Skip to main content
Nikola Tesla

"Poslednji zagrljaj sa njim nikada nisam zaboravio" Nema više živih koji su sreli TESLU!

Foto: Profimedia
Ponosan na lozu genije iz Smiljana

Najbliži rođak Nikole Tesle, Vilijem Bil Terbo, preminuo je 14. avgusta, u 89. godini, u svojoj kući u Nju Džerziju.

Terbo je bio unuk Tesline rođene sestre Angeline, koja se udala za protu Nikolu Trbojevića. Imali su petoro dece - Vilijamovog oca, takođe Nikolu, i još dva sina i dve ćerke.

Rođen 10. aprila 1930. godine u Detroitu, Vilijem Terbo je diplomirao tehničke nauke na Univerzitetu "Perdju" (Purdue University) u Zapadnom Lafajetu u Indijani. Posle završetka fakulteta radio je u Los Anđelesu na projektima svemirskog i raketnog naoružanja koji su nosili oznaku "strogo poverljivo". Od penzionisanja 1973. godine do kraja života neumorno je, širom sveta, organizovao tribine i promovisao Teslu i njegovo mestu u istoriji. Smatrao je svojom dužnošću da sačuva, istakne i što više promoviše ime i ličnost slavnog naučnika. Bio je i učesnik mnogobrojnih međunarodnih skupova posvećenih srpskom geniju iz Smiljana.

- On je jedan od 13 apostola nauke - govorio je Terbo. - Njegov renome među naučnicima nikada nije doveden u pitanje.

Vilijem Terbo
Vilijem Terbo
Foto: Youtube/Printscreen/TeslaTalk

Sa suprugom Bojanom, iz Srbije, koja mu je bila stalna podrška u aktivnostima promovisanja života i dela Nikole Tesle, često je dolazio u Beograd. Poslednji put aprila 2015. godine, kada je promovisao dokumentarni film Džozefa Sikorskog "Kula narodu" o svom slavnom pretku. Tom prilikom, jedini tada živi srodnik slavnog naučnika, za "Večernje novosti" govorio je o deda-ujaku:

- Mnogo sam ponosan na to što imam četvrtinu Tesline krvi. Jedini sam naslednik slavne loze i verovatno poslednji živi čovek koji se susreo sa Teslom. Kada umrem, prekinuće se i ta krvna linija.

U vrlo emotivnoj ispovesti, sa ushićenjem i setom Vilijem Terbo je govorio i o poslednjem susretu sa Nikolom Teslom, kada ga je, kao devetogodišnjak, posetio sa majkom u hotelu "Njujorker":

- Posle odmora na obali Nju Džersija, nekoliko dana proveli smo u Njujorku. Sećam se da me je majka sredila za izlazak u tada čuveni Radio siti teatar, a kada smo izašli iz hotela, obavestila me je da ćemo pre toga posetiti očevog ujaka. Danas, možda, zvuči smešno, ali sećam se da nisam bio nimalo srećan zbog te posete, jer mi je kao detetu zabava bila na prvom mestu.

Očekivao je, kako je pričao, klasično rukovanje, ali je usledilo iznenađenje.

- Tesla me je zagrlio i poljubio - sećao se Terbo. - Sećam se i majčinog razgovora s njim. Brinula je da li se dobro hrani, ima li novca, da li se viđa sa nekim. Naša poseta trajala je oko sat. Tek u poznijim godinama otkrio sam dublji smisao tog susreta. I ja sam, baš kao i deda Tesla, kao dete izgubio starijeg brata. Verujem da se, gledajući me, prisetio svog rano preminulog brata i da je, pokazujući svoju nežniju stranu, hteo da mi ukaže na to da delimo istu sudbinu.

Kasnije, sve anegdote i porodične priče o Nikoli Tesli, Terbo je slušao "iz prve ruke", od svog oca Nikole Trbojevića.

- Kao inženjer, moj otac se sa svojim ujakom često savetovao i posećivao ga je - pričao je Terbo, za "Novosti". - Pričali su o svojim konstruktorskim radovima, ali i o porodičnim stvarima. Imali su isti, britki humor. Obojica istraživači, na sličan način komunicirali su i sa drugima. U jednom od tih razgovora pričali su i o ženama. Majka se tih dana žalila da je otac zapostavlja zbog rada, a Tesla je mom ocu rekao da su i žene i izumi "celodnevni posao" i da je nemoguće imati oba.

Otkrio je Terbo i još jednu "trivijalnu nedoumicu":

- Tesla je imao normalan, muški glas, nikako piskutav, kako su prenosili pojedini istraživači. Godinama sam slušao i priče o Tesli kao o ekscentričnom naučniku, okrenutom sebi, suzdržanom u ophođenju sa drugima, posebno sa decom. Moje sećanje je sasvim drugačije. Poslednji zagrljaj sa Nikolom Teslom nikada neću zaboraviti.

UJAKU ZA PONOS

Sve petoro dece Angeline i Nikole Trbojevića završilo je fakultet, a četvoro od njih bili su doktori nauka. Nikola Trbojević, Angelinin i Nikolin sin, a otac Vilijema Terboa, bio je cenjeni inženjer, matematičar i pronalazač. Svetsko priznanje doživeo je za izum hipoidnog zupčanika, nezaobilaznog elementa automobilskih menjača.

Verujem da su moj otac i Tesla delili mnogo više zajedničkog od istog imena i interesovanja za nauku - rekao je Vilijem Terbo.

- Iako je Tesla bio 30 godina stariji, bili su odgajani na sličan način. Obojici su očevi bili pravoslavni sveštenici, bili su visoki, atletski građeni, pohađali su slične škole, i kratko radili u Budimpešti pre odlaska u Ameriku.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
13 Beograd