Skip to main content
 • Read more Andrej Turčak Info

  "RAZARALI SRBIJU I TROVALI URANIJUMOM, A NISU ODGOVARALI": Ruski parlamentarac o bombardovanju 1999. godine

 • Read more Jelena i Divna Karleuša VIP

  OVO JE UBILO DIVNU KARLEUŠU! Jelena je 2 dana pred smrt molila da učini samo jedno! Nije je poslušala

 • Read more protest Info

  Boško, Jeremić i Đilas huškali decu na nasilje, a sad zakukali: Vučiću, ABOLIRAJ!

 • Read more Srbija Danas Beograd

  Mladi Beograđani napravili srpsku verziju Guglovog programa kakav SVET JOŠ NIJE VIDEO

 • Read more mozgalica Društvo

  Imate TRI ZAGONETKE i TRI MINUTA: Ako ne uspete da ih rešite, evo šta to govori o vama

 • Read more Meteor Svet

  "BILO JE SVETLO I TOPLO!" Sjajni objekt snimljen kako pada iznad Rusije, ni vlasti ne znaju ŠTA JE (VIDEO)

 • Read more Delije Ostali sportovi

  ZVEZDA ISPISALA ISTORIJU: Crveno-bele ostvarile UBEDLJIV trijumf! (FOTO)

Foto:D. Marić

POZDRAV IZ SABORNE CRKVE U KRALJEVU: Da li je ovo prava crkva pokajnica kneza Miloša?

Foto:D. Marić
Crkvu Svete Trojice u nekadašnjoj Staroj Čaršiji, delu Kraljeva (u to vreme Karanovca) u kojem su krajem 18. i u prvoj polovini 19. veka živeli Srbi, sazidao je od 1824. do 1826. godine knez Miloš Obrenović

On je podigao oltar i središnji deo crkve, a svetinja je sadašnji izgled dobila 1839. godine, kada su dozidani zadnji deo crkve, priprata i toranj sa zvonikom.

Crkva je imala tri zvona, dva poklon kneza Miloša, jedno dar kneza Aleksandra Karađorđevića. Za vreme okupacije Srbije u Prvom svetskom ratu zvona i pleh sa krova odneli su švapski varvari.

ŠOK NA SRPSKIM PUTEVIMA! Ovo nema nigde, samo kod NAS! Natpis na POGREBNOM VOZILU uznemirio NACIJU! (FOTO)

Postoje dve verzije o razlozima zbog kojih je Miloš podigao crkvu. Po prvoj je u pitanju crkva zahvalnica, po drugoj crkva pokajnica. Na uzvišenju na kojem se nalazi sadašnja crkva ranije se nalazila crkva-brvnara.  Ostalo je predanje da je uoči jedne bitke Miloš konačio u njenoj blizini, molio se bogu i zavetovao da će, ukoliko pobedi Turke, na tom mestu podići novu crkvu, što je i učinio.

Po drugoj verziji, knez Miloš je crkvu Svete Trojice podigao u znak pokajanja zbog ubistva Milića Radovića, vojvode i serdara dragačevskog, koji je bio jedan od vođa Prvog srpskog ustanka i jedan od najbližih saboraca Vožda Karađorđa.

manastir
Foto: D. Marić

Bratstvo Radovića iz Kaone i Gornjeg Dragačeva je 2004. godine, nedaleko od ulaza u crkvu Svete Trojice, postavilo kameni beleg - spomenik vojvodi Radoviću.

U natpisu na spomeniku se podseća da je Radović učestvovao u bojevima na Karanovcu, Vilovima, Radaljevu, Lopašu, Beogradu, Ponikvama, Sjenici, Novoj Varoši, Kukutnici, Jasici i Čačku, da je mučki ubijen februara 1816. godine kod Karanovca, i da „kajući se zbog Milićevog ubistva knez Miloš na njegovom grobu izgradi ovaj hram Svete Trojice 1824. a glava Milićeva osta u Požarevcu.“

NE PAKUJTE KRATAK RUKAV Kada vidite koja će biti NAJVIŠA TEMPERATURA u novembru, ostaćete U ČUDU

Navodno, zasedu u kojoj je Radović ubijen naručio je Miloš Obrenović, a zločin su izvršili pop Nikola Kostić iz Mrsaća i Mihailo Đorđević iz Samaile. Oni su ubijenom odsekli glavu i poslali je Milošu u Požarevac. Telo je doneto u Karanovac i tu sahranjeno. U natpisu na spomeniku se tvrdi da se Miloš pokajao zbog zločina i da je na mestu gde je vojvoda sahranjen sagradio crkvu, tako da je grob ostao ispod nje.

Po ovoj verziji, zločin je izvršen zato što je knez Miloš u Radoviću video opasnog konkurenta i zato da bi se njegovim ubistvom dodvorio turskim agama i begovima, kojima je bilo dodijalo Radovićevo hajdukovanje i stalni napadi na Turke.

U porti crkve se nalazi spomenik sa spomen-pločama na koje su uklesana imena ljudi zaslužnih za podizanje crkve, ali i imena Kraljevčana koji su stradali u oslobodilačkim ratovima, među kojima je najviše imena nesrećnika koje su nemački varvari streljali u oktobru 1941. godine.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd