Skip to main content
 • Read more Jelena Karleuša VIP

  JELENIN POSLEDNJI POTEZ! Rekla je da se NEĆE oglašavati, ali ipak uputila PORUKU koja SVE govori - NEVINA?!

 • Read more Aleksandar Vučić i Vladimir Putin Info

  Putin i Vučić postavljaju mozaik u Hramu Svetog Save

 • Read more Oliver Ivanović Info

  Beograd sproveo istragu i došao do PODATAKA O UBICI Olivera Ivanovića: Priština ODBILA SARADNJU!

 • Read more Dečaci Svet

  Sećate li se priče o tajlandskim dečacima zarobljenim u pećini? Ono što ste tada čitali bila je LAŽ, a tek sada je otkrivena ISTINA

 • Read more Jelena Karleuša VIP

  PROCUREO NOVI SNIMAK! Još jedan UDARAC - OPET GOLA JK?! Mazi se po telu, sada se vidi svaki DETALJ!

 • Read more Vojska Republike Srpske Region

  NOVI PUCNJI U HEROJE! Drske PLJAČKE grobova SRPSKIH JUNAKA kaljaju USPOMENU na JUNAŠTVO

 • Read more Železnik Hronika

  Epilog drame u Železniku: Muškarac otkrio zašto je TELO POKOJNE MAJKE držao tri godine u šupi (FOTO)

Foto:D. Marić

POZDRAV IZ SABORNE CRKVE U KRALJEVU: Da li je ovo prava crkva pokajnica kneza Miloša?

Foto:D. Marić
Crkvu Svete Trojice u nekadašnjoj Staroj Čaršiji, delu Kraljeva (u to vreme Karanovca) u kojem su krajem 18. i u prvoj polovini 19. veka živeli Srbi, sazidao je od 1824. do 1826. godine knez Miloš Obrenović

On je podigao oltar i središnji deo crkve, a svetinja je sadašnji izgled dobila 1839. godine, kada su dozidani zadnji deo crkve, priprata i toranj sa zvonikom.

Crkva je imala tri zvona, dva poklon kneza Miloša, jedno dar kneza Aleksandra Karađorđevića. Za vreme okupacije Srbije u Prvom svetskom ratu zvona i pleh sa krova odneli su švapski varvari.

ŠOK NA SRPSKIM PUTEVIMA! Ovo nema nigde, samo kod NAS! Natpis na POGREBNOM VOZILU uznemirio NACIJU! (FOTO)

Postoje dve verzije o razlozima zbog kojih je Miloš podigao crkvu. Po prvoj je u pitanju crkva zahvalnica, po drugoj crkva pokajnica. Na uzvišenju na kojem se nalazi sadašnja crkva ranije se nalazila crkva-brvnara.  Ostalo je predanje da je uoči jedne bitke Miloš konačio u njenoj blizini, molio se bogu i zavetovao da će, ukoliko pobedi Turke, na tom mestu podići novu crkvu, što je i učinio.

Po drugoj verziji, knez Miloš je crkvu Svete Trojice podigao u znak pokajanja zbog ubistva Milića Radovića, vojvode i serdara dragačevskog, koji je bio jedan od vođa Prvog srpskog ustanka i jedan od najbližih saboraca Vožda Karađorđa.

manastir
Foto: D. Marić

Bratstvo Radovića iz Kaone i Gornjeg Dragačeva je 2004. godine, nedaleko od ulaza u crkvu Svete Trojice, postavilo kameni beleg - spomenik vojvodi Radoviću.

U natpisu na spomeniku se podseća da je Radović učestvovao u bojevima na Karanovcu, Vilovima, Radaljevu, Lopašu, Beogradu, Ponikvama, Sjenici, Novoj Varoši, Kukutnici, Jasici i Čačku, da je mučki ubijen februara 1816. godine kod Karanovca, i da „kajući se zbog Milićevog ubistva knez Miloš na njegovom grobu izgradi ovaj hram Svete Trojice 1824. a glava Milićeva osta u Požarevcu.“

NE PAKUJTE KRATAK RUKAV Kada vidite koja će biti NAJVIŠA TEMPERATURA u novembru, ostaćete U ČUDU

Navodno, zasedu u kojoj je Radović ubijen naručio je Miloš Obrenović, a zločin su izvršili pop Nikola Kostić iz Mrsaća i Mihailo Đorđević iz Samaile. Oni su ubijenom odsekli glavu i poslali je Milošu u Požarevac. Telo je doneto u Karanovac i tu sahranjeno. U natpisu na spomeniku se tvrdi da se Miloš pokajao zbog zločina i da je na mestu gde je vojvoda sahranjen sagradio crkvu, tako da je grob ostao ispod nje.

Po ovoj verziji, zločin je izvršen zato što je knez Miloš u Radoviću video opasnog konkurenta i zato da bi se njegovim ubistvom dodvorio turskim agama i begovima, kojima je bilo dodijalo Radovićevo hajdukovanje i stalni napadi na Turke.

U porti crkve se nalazi spomenik sa spomen-pločama na koje su uklesana imena ljudi zaslužnih za podizanje crkve, ali i imena Kraljevčana koji su stradali u oslobodilačkim ratovima, među kojima je najviše imena nesrećnika koje su nemački varvari streljali u oktobru 1941. godine.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd