fbpx
Skip to main content
čuvanje od komaraca

Prečeste KIŠE i TROPSKE VRUĆINE donose ZLO SRBIJI: Svima nam preti OVA OPASNOST

Foto: Profimedia
Apel je da se građani pre svega individualno zaštite

Trenutni vremenski uslovi u kojima se smenjuju velike količine padavina i visoke temperature pogodni su za povećan razvoj jedinki komaraca tako da preporučujemo građanima niz invidualnih mera koje mogu da budu efikasne u odbrani od komaraca.

Prema rečima v.d. sekretara za zaštitu životne sredine Ivane Vilotijević, građani bi mogli individualno da se zaštite od komaraca uređenjem zapuštenih zelenih površina, postavljanjem mrežica na septičke jame, ali i čišćenjem kanala od korova i otpadaka.

– Savetujemo i da se ne prave barice oko dvorišnih česmi, da se uklone stare automobilske gume, konzerve, tegle, tacne i svi ostale predmeti u kojima se može zadržavati voda – rekla je Vilotijević.

komarci
Foto: Profimedia

Kako je rekla, dobra zaštita od komaraca je i često menjanje voda u saksijama, burićima ili kantama, postavljanje zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima i oko kreveta, upotreba električnih aparata koji ispuštaju sredstvo za uništavanje komaraca u zatvorenom prostoru, ali i upotreba preparata protiv komaraca na otkrivenim delovima tela prilikom boravka u prirodi, i to onih koji sadrže biljne sastojke – lavandu, ruzmarin, kadifu.

– Preporučujemo i nošenje komotne odeće dugih rukava koja pokriva ruke i noge, kao i boravak u klimatizovanim prostorijama, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen – rekla je v.d. sekretara za zaštitu životne sredine.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd