fbpx
Skip to main content
Ljudi, sat, kazaljke

PRELAZIMO NA ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: Evo kad treba pomeriti kazaljke

Foto: Profimedia/ilustracija
Ovo će biti jedna od poslednjih promena u računanju vremena u Evropi

U  noći između subote 24. i nedelje 25. oktobra počinje zimsko računanje vremena i to pomeranjem za jedan čas unazad - u 3:00 časa ujutru treba vratiti skazaljke jedan sat unazad, na 2:00 časa.

U slučaju da koristite pametni telefon, aparat će to učiniti umesto vas, ali zato proverite obične telefone, ručne i zidne časovnike i vratite ih za jedan sat unazad.

Evo zašto ovog vikenda niko neće morati da apeluje na ljude da ostanu kod kuće

Evo zašto ovog vikenda niko neće morati da apeluje na ljude da ostanu kod kuće

DR BELOJEVIĆ OTKRIO DAN KADA ĆE STATI EPIDEMIJA I UPOZORIO: Ovaj treći talas je najgori!

DR BELOJEVIĆ OTKRIO DAN KADA ĆE STATI EPIDEMIJA I UPOZORIO: Ovaj treći talas je najgori!

DA LI ČUJETE OVAJ ZVUK? Redak simptom korone utiče na sluh obolelih!

DA LI ČUJETE OVAJ ZVUK? Redak simptom korone utiče na sluh obolelih!

Praksa je da se svakog poslednjeg vikenda u oktobru pomera sat i prelazi na zimsko računanje vremena, a ovo pitanje je regulisano zakonom u većini evropskih zemalja i u Srbiji.

Cela ideja o uvođenju promene vremena zasnovana je na astronomskoj okolnosti da u januaru sunce izlazi oko 8 sati, a zalazi oko 16, dok u julu kada je dan znatno duži sunce izlazi pre 5, a zalazi posle 21 sat. Budući da ljudi svoje aktivnosti svakog dana započinju u isto vreme tokom cele godine oko 7 sati, sredinom leta se gubi na taj način dva sata dnevnog svetla.

Od 2021. - preokret!

Evropski parlament je 4. marta 2019. godine izglasao da se ukida pomeranje sata od 2021. godine, pa će tako sve zemlje EU morati da odaberu letnje ili zimsko računanje vremena.

Danas na svetu 110 od 192 države koristi takozvano letnje računanje vremena. Ne koristi se u Japanu, Kini, južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta gde ova mera nikad nije uspela. U većem delu sveta ovaj dogovor se smatra zgodnim načinom da se u letnjim mesecima dnevna svetlost duže zadrži.

Zagovornici ove odluke tvrde da je ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena korisno za uštedu energije, dok protivnici tvrde suprotno. Predloženo je da izmena vremena poslednje nedelje u martu 2021. godine treba da bude i poslednja za zemlje EU koje se odluče za letnje računanje vremena.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd