Skip to main content
Pozorište

PROGRAM "BUDUĆNOST EVROPE" - Priznati umetnici iz 30 zemalja na "daskama koje život znače" u Novom Sadu

Foto: Profimedia
Projekat "Evropska mreža za omladinski angažman 2.0 (ЕYE.net 2.0)" jedan je od prvih u okviru programskog luka "Budućnost Evrope" i ima cilj da unapredi kvalitet omladinske kulture, kroz kulturu i umetnost.

Publika će od 5. do 8. aprila, kroz pozorišni festival na nekoliko lokacija, imati priliku da pogleda osam interaktivnih omladinskih pozorišnih predstava, a projekat će okupiti mnogobrojne umetnike iz 30 zemalja i podariti publici više od 270 kulturnih događaja.

Ovaj projekat je uvod u prvi programski segment "Škole budućnosti", koji je deo novog programskog luka "Budućnost Evrope" Evropske prestonice kulture, čiji su fokus deca i mladi.

Vesić: Beograđanima se vraća kultno dečije pozorište "Boško Buha"

Vesić: Beograđanima se vraća kultno dečije pozorište "Boško Buha"

Novosadsko Pozorište mladih proslavilo 90 godina postojanja

Novosadsko Pozorište mladih proslavilo 90 godina postojanja

"12 PREMIJERA NOVE NORMALNOSTI": Niško Narodno pozorište organizuje prikaz svih predstave koje nisu prikazane u 2020/21

"12 PREMIJERA NOVE NORMALNOSTI": Niško Narodno pozorište organizuje prikaz svih predstave koje nisu prikazane u 2020/21

Ideja "Škola budućnosti" je da tokom aprila preispitaju koliko su kultura i umetnost važni u edukaciji dece, pretvarajući škole u umetničke scene, a institucije kulture u centre edukacije, projekat "EYE.net" primer je za uključivanje omladine, koja će kroz rad sa vrsnim umetnicima kao mentorima, sama kreirati sadržaj, odnosno pozorišne predstave. Njihova tematika je aktuelna i prijemčiva široj publici, te su neki od okvira u kojima će mladi stvarati i evroskepticizam, solidarnost, lažne vesti, ekologija, antifašizam, ekonomija i drugi.

Učesnici iz svake zemlje birali su po jednu temu kojom će se baviti, a od naredne nedelje, od 5. do 8. aprila, svi zainteresovani imati priliku da pogledaju češku predstavu "Poslednja bitka maršala Konjeva", francusku "Zastani pred ruševinama", predstavu iz Nemačke "Zašto?", predstavu grupe mladih koji dolaze iz Grčke "Neobeležena zemlja", iz Italije "Da li volite paradajz sos?", iz Litvanije "Zvuk tišine", Slovenije "Neki to vole lažno", kao i iz Srbije "Amanet".

Predstave, biće igrane na nekoliko lokacija u gradu poput Gimnazije "Laza Kostić", "Isidora Sekulić", u Karlovačkoj gimnaziji, Kulturnom centru Novog Sada, Studentskom kulturnom centru Novog Sada, Pozorištu mladih, ŠOSO "Milan Petrović", kao i u srednjoj školi za dizajn "Bogdan Šuput".

U okviru projekta, planirano je osam pozorišnih festivala: u Novom Sadu (Srbija), Pragu (Češka), Sansepolkru (Italija), Mariboru i Ptuju (Slovenija), Atini (Grčka), Tuluzu i Klermon Feranu (Francuska), Berlinu (Nemačka) i Kaunasu (Litvanija). Nakon ili tokom trajanja predstave planirana je i interaktivna debata sa mladom publikom.

Ovaj projekat podržan je kroz program "Evropa za građane/ke – Mreže gradova" i deo je programa dve Evropske prestonice kulture – Novog Sada i Kaunasa.

Detaljan program, satnica i lokacije pozorišnih predstava u okviru projekta "EYE.net", kao i drugi programi Evropske prestonice kulture nalaze se na sajtu projekta novisad2022.rs.

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd