fbpx
Skip to main content
ovce

JEZIVI PRIZOR U SELU KOD PRIBOJA: U krvavom piru psi lutalice zaklali i ranili 20 ovaca u domaćinstvu Veljovića, domaćini očajni (FOTO)

Foto: Rina
Svaki dan čekao sam ovce da se ojagnje

Psi lutalice su u pribojskom selu Grabovica upali u domaćinstvo braće Veljović i zaklali skoro dvadeset ovaca od ukupno 40 koliko broji njihovo stado. Milutin i Miodrag su tokom noći prvo čuli lavež pasa, a zatim otišli do tora gde ih je zatekao stravičan prizor.

POVRATAK GASTERBAJTERA ZA PRAZNIKE BIĆE PRAVA PROPAST: Epidemiolozi upozoravaju - Srbija mora uvesti nove mere što pre

POVRATAK GASTERBAJTERA ZA PRAZNIKE BIĆE PRAVA PROPAST: Epidemiolozi upozoravaju - Srbija mora uvesti nove mere što pre

"VIDEĆE PACIJENTE KADA POČNU DA RADE" Korona virus uskratio praktičnu nastavu đacima medicinskih škola

"VIDEĆE PACIJENTE KADA POČNU DA RADE" Korona virus uskratio praktičnu nastavu đacima medicinskih škola

TUŽNI REKORDI U SRBIJI: Porast sahrana svaki mesec - groblja se pune umrlih od KORONE

TUŽNI REKORDI U SRBIJI: Porast sahrana svaki mesec - groblja se pune umrlih od KORONE

- Već 40 godina se bavimo stočartvom, ali ovakav pokolj se nikad nije desio. Deset ovaca je zaklano, sedam ranjeno, tri su nestale, a pet ovaca pitanje je hoće li preživeti. Trčao sam koliko sam mogao da spasim što se spasiti može, ali džaba. Pre sedam godina zaklali su nam tri ovce i jedno jagnje, ali da će nam ponovo ubiti skoro pola stada tome se nismo nadali - rekao je za Milutin.

Na lice mesta izašli su policija i veterinar. Nakon izvršenog uviđaja, policija je potvrdila da su ovce poklali psi lutalice. Svega par ovaca, veterinar je ušio, mada, kako kažu Veljovići, čini im se da i one sitno broje. Preostalim sedam, vidno ranjenim ovcama, mogli su pomoći samo kasapi i to da im skrate muke, što je po nalogu veterinara i učinjeno.

ovce
Foto: RINA

Skoro sve ovce bile su sjagnjene. Na svu moju muku, ovih dana radim fasadu i izolaciju na kući. Svaki dan čekao sam ovce da se ojagnje, da platim preostalih 80.000.00 dinara majstorima. Ostao sam bez ovaca i bez jagnjadi - dupla šteta, a dug me i dalje čeka - žali se Milutin.

Braća Veljović će potražiti pomoć od lokalne samouprave, u nadi da pokušaju da nadoknade bar deo štete. Po nalogu veterinara a u skladu sa propisima, poklane ovce su zakopane. Ostaje da se vidi da li će Veljovići dobiti pomoć od opštine. Do sada je Opštinsko veće u Priboju koliko-toliko izlazilo u susret nesrećnim poljoprivrednicima.

- Brat i ja živimo sami, kuća do kuće, ali stoku držimo zajedno. Ja imam kakvu takvu platu, ali šta će moj brat kojem je ovo jedini dinar za život?! Onomad su psi u Crnuzima poklali ovce, čak su i svinje napadali- vidite da ne možemo da živimo od lutalica - kaže ogorčeno Miodrag Veljović.

ovce
Foto: RINA

Da je u ovom kraju porastao broj pasa lutalica, svedoče i komšije lovci, iz Lovačkog udruženja Priboj, koji kažu da sve češće sreću po petnaestak pasa u čoporima, kao da organizovano kreću u napad na sela u potrazi za hranom.

- Između ostalog, lovimo na potezu od Ravne livade preko Grabovice. Često naše, lovačke pse, presreću lutalice i tad nastaje pravi pokolj. Ljudi nas zovu, žale se, traže da reagujemo ali šta mi tu možemo, znate da ne smemo da ih diramo - isitče iskusni lovac Brane Mojićević.

Ako imamo u vidu da pse lutalice, po zakonu, niko ne sme da ubije čak ni zatečene na nedelu, onda se postavlja opravdano pitanje - A ko će štititi ljude, ako pse štiti zakon?

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd