fbpx
Skip to main content
beba

Pune ruke posla za SPECIJALNU JEDINICU policije: Na pomolu rešavanje afere nestalih SRPSKIH beba?

Foto: Profimedia
Država se obavezala da obezbedi besplatnu DNK analizu

Mešovita komisija koja će se baviti slučajevima beba za koje roditelji sumnjaju da su po rođenju nestale iz porodilišta zvanično je startovala sa radom prošle nedelje, a 9. jula usvojiće poslovnik o radu.

Član Komisije koju čine predstavnici države i roditelja i predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama Radiša Pavlović izjavio je da će prvo biti formirana baza podataka svih roditelja i dece za koju se sumnja da su nestala.

- Insistiramo da se u ovoj bazi prikupi sva dokumentacija koju roditelji imaju i sve prijave koje su do sada podnošene organima gonjenja. Biće formirano pet centara preko kojih će raditi komisija na terenu i to u Novom Sadu, Nišu, Beogradu, Kragujevcu i Kruševcu iz kog je sve i krenulo – kaže Pavlović.

Tu će se, kako se očekuje, naći i podaci iz izveštaja Anketnog odbora Skupštine, koji se ovim pitanjem bavio 2005. i 2006, odnosno dve radne grupe koje su postojale između 2006. i 2010. godine.

Porodilište
Bebe počele da nestaju pre 40 godina
Foto: Profimedia

- Kad svi podaci budu sumirani, Komisija će u saradnji sa specijalnom jedinicom MUP-a otvarati slučaj po slučaj. Svi dokazi do kojih se dođe o eventualnim krivičnim delima biće prosleđeni Tužilaštvu za organizovani kriminal – kaže Pavlović.

Bebe prodavane i poklanjane?

Oko šest hiljada porodica u Srbiji sumnja da su njihova novorođenčad proglašena mrtvim, a zatim prodavana ili poklanjana ljudima sa političkim vezama.

Najstariji slučaj potiče iz 1959, a roditelji su Sava i Ružica Babić iz Inđije, krznarski radnici u penziji. Njihov sin Nikola je navodno nestao u beogradskoj bolnici za nedonoščad, da bi nesrećni roditelji 1996. godine dobili anonimni poziv da im je dete zapravo živo.

Sumnjičavi roditelji iz cele Srbije tvrde da su njihovi mališani odvedeni u Švedsku, Dansku, Norvešku, Francusku, Ameriku...

On dodaje i da će svaki član komisije, prema ovom predlogu, imati pravo da sa roditeljima i srodnicima istražuje okolnosti pojedinačnih nestanaka dece i o tome će dostavljati izveštaj ostalim članovima i Generalnom sekretarijatu Vlade.

Ukoliko se istraživanjem dođe do nestalog deteta, država će se obavezati da obezbedi besplatnu DNK analizu.

- Verujemo da postoji ozbiljna politička volja da se "bejbi afera" reši posle toliko godina i da ćemo to i uspeti uprkos protivljenju pojedinih nevladinih organizacija koje instruišu nesrećne roditelje da traže zakon – kaže Pavlović.

Sa njim se ne slaže Beogradska grupa roditelja koja izražava sumnju u efekte rada Komisije sastavljene od predstavnika države i roditelja.

- Nije nam jasno kako će se te istrage voditi, ni kome će se podnositi tužbe ili žalbe. Zato se Komisijom ne bavimo već skupljamo potpise za peticiju kojom tražimo povlačenje zakona o nestalim bebama iz skupštinske procedure i izradu novog propisa – kaže član grupe Goran Filipović i dodaje da do jeseni očekuju 30.000 potpisa.

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd