clear sky
12°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PUTUJTE "MIRNE GLAVE" NA MORE U GRČKU: Pre odlaska obavezno proverite da li ste spremili OVE putne isprave

05.07.2023. 08:39
Piše:
Srbija Danas
Grčka
Grčka / Izvor: Shutterstock

Proverite da li su svi uslovi za put ispunjeni

Kao što je poznato, sezona letnjih i godišnjih odmora je uveliko počela, a mnogi naši sugrađani se raspituju šta je sve od dokumenata potrebno kako bi bezbedno i bez previše zabrinutosti putovali sopstvenim prevozom, autobusom ili avionom ka omiljenim turističkim destinacijama u Grčkoj, za koju, tradicionalno, vlada veliko interesovanje.

JUNAK SA JUNACIMA I SVOJIM PRECIMA: Srbija će ispuniti poslednju želju deda Đorđa

JUNAK SA JUNACIMA I SVOJIM PRECIMA: Srbija će ispuniti poslednju želju deda Đorđa

NAJEZDA BUBE "KLINTONKE" U BEOGRADU - UBOD NIJE NAIVAN! Građani u panici, OVAJ deo grada ne može da ih se otarasi (FOTO)

NAJEZDA BUBE "KLINTONKE" U BEOGRADU - UBOD NIJE NAIVAN! Građani u panici, OVAJ deo grada ne može da ih se otarasi (FOTO)

"NA ZEJTINLIKU NEVEROVATNA TUGA I TIŠINA" Izabran naslednik čika Đorđa na srpskom groblju u Solunu - polu Grk, polu Srbin

"NA ZEJTINLIKU NEVEROVATNA TUGA I TIŠINA" Izabran naslednik čika Đorđa na srpskom groblju u Solunu - polu Grk, polu Srbin

Pre nego što odete u Grčku, ne bi bilo loše da se dobro informišete o tome koja su vam dokumenta sve potrebna, ukoliko idete sami, sa prijateljima ili ukoliko vodite svoju ili tuđu decu, kako se usput ne biste preispitivali i na kraju sebe stavili u neugodnu poziciju kada dođete do granice ili omiljene destinacije.

Putovanje u Grčku kolima preko Severne Makedonije

Ukoliko putujete prema Grčkoj preko Severne Makedonije, što je najčešća ruta srpskih turista, potrebno je da imate na umu da morate da ispoštujete i granične procedure našeg prvog suseda na jugu - Severne Makedonije.

Za ulazak u ovu zemlju, od dokumenata su vam potrebni važeći pasoš, vozačka i saobraćajna dozvola, zeleni karton (2.000 dinara), međunarodno ovlašćenje (žuta karta - ako vozilo nije na vaše ime - 1.500 dinara), protivpožarni aparat, zdravstveno putno osiguranje (nije neophodno, ali je poželjno).

Severna Makedonija  i Grčka
Severna Makedonija i Grčka / Izvor: Profimedia/ilustracija

Ukoliko sa vama ide jedno dete ili više dece, veoma važno znati da je potrebna i saglasnost roditelja za putovanje maloletnog deteta u Grčku ukoliko dete granicu prelazi sa jednim roditeljem ili trećim licem. Ovo pravilo važi za decu do 16 godina starosti, dok starija deca mogu preći granicu bez ikakvih potvrda ili ovlašćenja.

Važno je obavestiti vozače da ukoliko su slučajno zaboravili da izvade neki međunarodni dokument, postoji opcija da ga u krajnjoj nuždi izvade u AMSS centrima Velika Plana ili Pojate, koji se nalaze pored auto-puta "Beograd-Niš". Isto tako, važno je znati da ukoliko zaboravite da u Srbiji izvadite zeleni karton za vozilo, nećete biti vraćeni sa makedonske granice, ali ćete ga u tom slučaju na granici platiti 50 evra!

Plaža Navađo, Grčka
Plaža Navađo, Grčka / Izvor: Profimedia

Putovanje u Grčku kolima preko Bugarske

Ukoliko putujete u Grčku kolima preko Bugarske, što je duža ruta od prethodne, od dokumenata će vam trebati važeći pasoš, vozačka i saobraćajna dozvola, zeleni karton nije obavezan u Bugarskoj, Evropski formular za prijavu saobraćajnog udesa (dobija se pri registraciji vozila), međunarodno ovlašćenje – žuta karta (ako vozilo nije registrovano na vaše ime) 1.500,00 dinara, protivpožarni aparat (minimum S 2 aparat od 2 kg), zdravstveno osiguranje (preporuka).

Za decu se traži saglasnost roditelja za putovanje maloletnog deteta u Grčku ukoliko dete granicu prelazi sa jednim roditeljem ili trećim licem. Kao i u prethodnom slučaju, to važi za decu do 16 godina starosti, starija deca mogu preći granicu bez ikakvih potvrda ili ovlašćenja.

Treba podsetiti naše vozače i na to da se putarina u Bugarskoj ne plaća na naplatnim rampama već je neophodno da na ulasku u zemlju kupite vinjetu. Možete je kupiti online.

automobil
automobil / Izvor: Profimedia

Vožnja automobilom u Grčkoj

Kada ste već u Grčkoj, za vožnju automobilom u ovoj zemlji potrebno je da imate važeći pasoš, vozačku i saobraćajnu dozvolu, zeleni karton nije obavezan u Grčkoj, Evropski formular za prijavu saobraćajnog udesa, međunarodno ovlašćenje – žuta karta (ako vozilo nije registrovano na vaše ime) 1.500,00 dinara, protivpožarni aparat (minimum S 2 aparat od 2 kg), zdravstveno putno osiguranje za broj dana koje provodite u inostranstvu (opciono, ali preporuka je da ga imate).

Rezervne naočare u slučaju da na vozačkoj dozvoli imate sliku sa naočarima! Interesantno je da ovaj propis važi samo u Grčkoj.

Plaža Navađo, Grčka
Plaža Navađo, Grčka / Izvor: Profimedia

Pasoš

Bilo da idete avionom, kolima ili autobusom u Grčku, putna isprava koja je "alfa i omega" svakog odlaska van zemlje svakako je pasoš. Ovde je veoma važno da je on važeći i to obavezno proverite bar četiri meseca pre puta, jer ćete u suprotnom sebi napraviti veliki problem na granici ili tokom pasoške kontrole na aerodromu ili u autobusu i nećete moći da uđete u drugu zemlju ili da putujete avionom ka njoj. 

Pasoš treba da važi najmanje tri meseca od datuma planiranog napuštanja Grčke. Još jedna važna stvar je da putovanje u Grčku ne iziskuje vađenje vize. Naime, viza nije potrebna do 90 dana boravka u zemlji. Posle toga se vadi na šest meseci.

Putnicima se savetuje da prilikom ulaska i izlaska iz Grčke, provere da li su im grčki pogranični organi stavili pečat o ulasku/izlasku u pasoš (tokom turističke sezone se dešava da zbog gužve pogranični organi samo pogledaju pasoš, bez stavljanja pečata), kako ne bi imali problema prilikom putovanja u zemlje Šengena.

Pasoš
Pasoš / Izvor: Profimedia

Odlazak na letovanje u Grčku sa detetom/decom - šta je sve potrebno?

Jedna od najčešćih dilema roditelja maloletne dece jeste šta je potrebno za prelazak granice. Prema Zakonu o graničnoj kontroli, koji je donet 2018. godine, deca do navršene 16 godine, koja putuju sama ili u pratnji osobe koja nije njihov staratelj, moraju imati overenu saglasnost oba roditelja da bi prešla granicu. Ovo važi u slučaju kada su roditelji u braku odnosno imaju zajedničko starateljstvo nad detetom.

U slučaju kada dete putuje sa jedinim roditeljem, za prelazak granice nije potrebna saglasnost drugog roditelja, ali pod uslovom da oba roditelja imaju starateljsko pravo. Pored saglasnosti deci je potreban i pasoš za odlazak u Grčku. U Srbiji deca od desete godine života imaju pravo na ličnu kartu.

Veoma je važno skrenuti pažnju roditeljima da deca starija od deset godina mogu da pređu granicu Severne Makedonije sa ličnom kartom ali ne i grčku granicu! Tako da je u svakom slučaju za Grčku pasoš obavezan za svu decu i maloletna lica!

Rok važenja pasoša za decu, nije isti kao i za odrasle već iznosi: tri godine za decu mlađu od tri godine života; pet godina za decu od tri do 14 godina života; 10 godina za decu stariju od 14 godina života.

deca
deca / Izvor: Profimedia

Šta vam sve treba za detetov pasoš?

Da biste podneli zahtev za izdavanje pasoša za decu, oba roditelja moraju biti prisutna ili može doći jedan roditelj i priložiti pismenu saglasnost drugog roditelja koja je overena u sudu ili opštini. Isto važi i za staratelje i zakonske zastupnike.

Osim toga, potrebna je i sledeća dokumentacija: Važеća lična karta ili druga isprava podnosioca zahtеva, pasoš čiji jе rok važеnja istеkao ili se menja, ako je ranije bio vađen i dokaz o uplaćеnoj naknadi za obrazac pasoša ili uplatnica generisana na portalu eUprava. 

Za hitnе slučajеvе je potreban dokaz koji potvrđujе razlog hitnosti postupka (u pisanoj formi). Nadležni organ po službenoj dužnosti, a uz saglasnost roditelja pribavlja državljanstvo Republike Srbije i izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih i izvod iz matične knjige umrlih, po potrebi. Roditelji ove dokumente mogu i sami da donesu na uvid, ali to više nije obavezno.

mama i sin
mama i sin / Izvor: Profimedia

Izdavanje pasoša detetu bez saglasnosti drugog roditelja

Putna isprava za dete se može izdati bez saglasnosti drugog roditelja ako jedan od roditelja priloži potvrdu nadležnog organa da je izdavanje pasoša u interesu deteta, ako zahtev podnese roditelj koji ima starateljstvo nad maloletnim detetom ili je dozvoljeno izdavanje putne isprave bez uslova da postoji saglasnost oba roditelja. Zatim ukoliko je jedan roditelj sprečen da vrši roditeljsko pravo ili je na odsluženju zatvorske kazne.

Kada su u pitanju razvedeni roditelji, pasoš za dete podnosi roditelj kome je presudom o razvodu povereno samostalno vršenje roditeljskog prava uz prilaganje presude o razvodu braka. Ako je presudom određeno da roditelji zajednički vrše roditeljsko pravo, ukoliko je jedan od roditelja sprečen da prisustvuje lično, zahtev podnosi drugi roditelj uz pisanu ili overenu saglasnost drugog roditelja.

Rok za izdavanje pasoša je 30 dana, ali se obično izdaje za oko pet dana u poslednje vreme. U slučajevima hitnog postupka može se izdati i za 48 sati. Imajte na umu da uz vaučer, avionske karte ili nalog firme za hitan put imate pravo da za istu cenu pasoša dobijete gotov pasoš za 48 sati. Ako nemate dokaz o hitnom putovanju, morate platiti dodatnu taksu za izdavanje pasoša.

grčko-bugarska granica
grčko-bugarska granica / Izvor: Profimedia

Šta raditi ukoliko izgubite detetov pasoš?

Ukoliko dete izgubi pasoš u inostranstvu, neophodno je nestanak putne isprave prijaviti u policiji zemlje u kojoj boravite i zatražiti potvrdu o prijavi gubitka. Sa ovom potvrdom treba se obratiti najbližem predstavništvu Republike Srbije koje će izdati putni list za povratak u Srbiju.

Prilikom boravka u Grčkoj, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Atini (adresa: Vasilissis Sofias Ave. 106, 11527 Atina), putem sledećih brojeva telefona +30 210 777 4344, +30 210 777 4355 i 30 210 747 2360, kao i elektronske adrese: embassy.athens@mfa.rs i embassy.athens.consular@mfa.rs.

Ukoliko boravite u Severnoj Grčkoj ili na ostrvu Tasos, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Generalnom konzulatu Republike Srbije u Solunu (adresa: Komninon 4, 54624 Solun), putem sledećih brojeva telefona +30 2310 244 265, +30 2310 244 266 i +30 2310 244 267, kao i elektronske adrese: srbcons@otenet.gr

Pasoš
Pasoš / Izvor: Profimedia/ilustracija

Odlazak u sopstvenoj režiji na letovanje u Grčku

Srpski državljani tokom kraćih putovanja u Grčkoj mogu upravljati motornim vozilom sa nacionalnom vozačkom dozvolom Republike Srbije (osim probnih vozačkih dozvola). Nije neophodno posedovati međunarodnu vozačku dozvolu.

Naši državljani koji borave u Grčkoj duže od šest meseci, moraju posedovati grčku vozačku dozvolu. Sporazumom o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, koji je stupio na snagu u decembru 2019. godine, omogućena je zamena srpske za grčku dozvolu bez polaganja vozačkog ispita, za sve naše državljane koji imaju regulisan boravak u Grčkoj.

U Grčkoj za vozila registrovana u Srbiji važe nacionalne polise osiguranja, tako da nije neophodno posedovati zeleni karton osiguranja.

Pasoš
Pasoš / Izvor: Profimedia

Plaćanje putarina

Putna mreža je razvijena, sa većim brojem autoputeva. Najznačajniji autoputevi su: "Egnatiaodos" (Igumenica – granica sa Turskom), "Etnikiodos" (Solun – Atina – Peloponez) i "Atikiodos" (Atika). Na ovim putevima se naplaćuje putarina, a informacija o visini putarine se možete informisati na sajtu diodia.com.gr.

Saobraćajni prekršaji u Grčkoj - kazne

U Grčkoj je od 30. marta 2018. godine na snazi izmenjen Zakon o drumskom saobraćaju, kojim su predviđene oštre kazne za saobraćajne prekršaje. Prema ovim propisima, prekršaji su razvrstani u tri grupe, u zavisnosti od stepena opasnosti koja se izaziva - na prekršaje manje, srednje i velike opasnosti, za koje se izriču odgovarajuće novčane kazne: za prekršaje prve grupe - 100 evra, druge od 101 do 300 evra i treće grupe od 301 do 600 evra.

Ono što je posebno bitno za vozače iz Srbije, turiste i profesionalne vozače teretnih vozila i autobusa je da se, pored novčane kazne, predviđa i oduzimanje saobraćajne dozvole, skidanje registarskih tablica i oduzimanje vozačke dozvole na period od 60 dana.

Neki od prekršaja za koje je predviđeno oduzimanje dokumenata i skidanje tablica na period od 60 dana su: korišćenje mobilnog telefona u vožnji bez bežičnih slušalica, odnosno uređaja za telefoniranje u automobilu, nevezivanje sigurnosnog pojasa, vožnja motorcikla bez kacige, bacanje opušaka i sličnih predmeta kojima se može izazvati požar ili udes, ili se zagađuje okolina, parkiranje na mestima gde se onemogućava prilaz rampama za invalide ili na mestima predviđenim za parkiranje invalida,vožnja (čak i na kraće) u zaustavnoj traci na autoputu, kršenje propisa kojima se reguliše prevoz dece.

grčka policija
grčka policija / Izvor: Profimedia/ilustracija

Sedište za kola za decu prilikom putovanja u Grčku

Prvo i najvažnije, proverite rok trajanja sedišta! Svako auto-sedište ima svoj rok trajanja. To je zbog toga što se, kao i svaka plastika, vremenom haba, posebno ako sve vreme stoji u automobilu, na velikim vrućinama i hladnoćama.

Dešava se da takva sedišta puknu pri samoj montaži, pa ne želimo ni da mislimo o tome šta bi se sa njima desilo u sudaru. Jednako je opasno voziti dete u sedištu kojem je istekao rok ili bez sedišta. 

Pronađite na plastici sedišta kružiće sa datumom proizvodnje pa potražite rok za to sedište. Ako nigde nije naveden rok, neki univerzalan rok je 6 godina. Takođe, sedište koje je učestvovalo u sudaru je opasno, jer i u sudaru pri malim brzinama i bez deteta u njemu, mogu da se stvore mikropukotine i to sedište bi moglo i da povredi dete u nekom narednom sudaru.

Zakoni o dečijim sedištima u Grčkoj postali su strožiji u protekloj deceniji, a novi zakon je doneo obavezu da dete ispod 135 cm mora da sedi u sedištu ili busteru. Deca ispod 3 godine starosti ne smeju putovati u automobilu bez odgovarajućeg sedišta. Sedište za bebe može biti postavljeno na prednjem ili na zadnjem sedištu uz sigurnosni pojas.

Ford Fiesta
Ford Fiesta / Izvor: Profimedia

Deci mlađoj od 12 godina i visine manje od 135 cm nije dozvoljeno da sede na prednjem sedištu i moraju biti u busteru. 

Izuzeće od obaveze posedovanja dečjeg sedišta postoji kada se beba prevozi automobilom u vanrednim uslovima. U slučaju da se dečije sedište ne koristi u prevozu automobilom, upotreba sigurnosnog pojasa je striktno zabranjena. 

Razlog ovome je činjenica da u trenutku naglog kočenja ili sudara, pojas maloj deci prelazi ispod vrata što može dovesti do gušenja ili drugih teških povreda. 

Detetu starijem od 13 godina i visine preko 1.35 m, dozvoljeno je korišćenje sigurnosnog pojasa kao odrasloj osobi bez ikakvih dodatnih ograničenja.

Putovanje u Grčku avionom i autobusom

Ukoliko putujete avionom ili autobusom, uz pasoš je bitno da ponesete i autobusku kartu, odnosno, avionsku papirnu ili elektronsku kartu na kojoj je uredno napisano kojim letom putujete, na kom terminalu čekate avion, kao i gde vam se nalazi sedište tokom leta u avionu.

Avion
Avion / Izvor: Profimedia

Srpski turisti koji se odluče da putuju avionom uglavnom preko turističkih agencija uzimaju aranžmane koji obuhvataju povratnu kartu, tako da se unapred zna kojim letom se ide i kojim se vraća nazad. Cena avionskih karata je uglavnom uključena u cenu turističkih aranžmana.

Za put u Grčku autobusom ili avionom potrebno je da sa sobom imate važeći pasoš (za Grčku mora da važi minimum tri meseca od datuma planiranog povratka), zdravstveno putno osiguranje za broj dana koje provodite u inostranstvu (preporuka je da ga imate), saglasnost roditelja za putovanje maloletnog deteta u Grčku ukoliko dete granicu prelazi sa jednim roditeljem ili trećim licem. Ovovaži za decu do 16 godina starosti, starija deca mogu preći granicu bez ikakvih potvrda ili ovlašćenja).