fbpx
Skip to main content
korona virus

RASTE BROJ OBOLELIH U ZLATIBORSKOM OKRUGU: 32 pozitivnih na korona virus, u Prijepolju alarmantno

Foto: Reuters
Broj pozitivnih na korona virus u Zlatiborskom okrugu, kao i broj pregleda i hospitalizovanih, primetno raste, a jedina opština koja je trenutno problematična je Priijepolje.

Prema današnjim podacima, u organizacionim jedinicama Zdravstvenog centra Užice zbirnuto je 55 pacijenata sa simptomima kovid 19, od kojih su 32 pozitivna.

Troje je na respiratorima i smešteno je na intenzivnoj nezi Opšte bolnice Užice. Pedesetoro hospitalizovanih nalazi se u kovid bolnici u prostoru nekadašnje kasarne u Užicu.

KOVID ILI PREHLADA: Zapušen nos je najčešći simptom korone, stručnjaci objasnili da li ima mesta za paniku

KOVID ILI PREHLADA: Zapušen nos je najčešći simptom korone, stručnjaci objasnili da li ima mesta za paniku

Nakon umiranja u Singapuru zbog vakcine, postavlja se pitanje: Koliko je serum u Srbiji bezbedan?

Nakon umiranja u Singapuru zbog vakcine, postavlja se pitanje: Koliko je serum u Srbiji bezbedan?

PRESTONICA GORI OD KORONE: Alarmantno stanje u Beogradu, najnoviji podaci su ZABRINJAVAJUĆI

PRESTONICA GORI OD KORONE: Alarmantno stanje u Beogradu, najnoviji podaci su ZABRINJAVAJUĆI

- Svakog dana, iz Prijepolja se u Užice preveze između četiri i šest pacijenata. U Zdravstvenom centru Užice nemaju podatak koliko pacijenata od ukupnog broja koji se leči od korona virusa otpada na građane Prijepolja, ali ni iz jedne druge opštine u Okrugu se ne preveze u Užice toliko pacijenata - naveo je  dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice.

- Direktor bolnice i ja smo juče predsedniku opštine Prijepolje uputili dopis da počne da primenjuje mere koje su na raspolaganju. To nam je najveća pomoć. Ako u Hrvatskoj imaju 2.000 novoobolelih dnevno, mi nemamo šanse da, u Zlatiborskom okrugu koji pokriva veliku površinu i veliki broj pacijenata, bilo kojim naporima obezbedimo dovoljan broj postelja da bi zbrinuli toliko pacijenata. Nemamo veliki broj zaraženih kao u junu, niti je klinička slika, osim onih koji su na respiratoru, teška. Ali, to ne znači da sutra neće biti teška - ispričao je dr Božović.

Najviše pacijenata, dodao je on, je starosne dobi od 25 do 60 godina.

Kroz kovid ambulante Zlatiborskog orkuga juče je, računajući i prvi i kontrolni pregled, prošlo 170 pacijenata, a današnja brojka, kazao je Božović, premašiće 300, s tim što se sutra očekuje još veći broj pregleda.

Koronavirus
Foto: Profimedia

Po Božovićevim rečima, ZC Užice je obezbedio Zavodu za javno zdravlje prostor za PCR laboratoriju, a danas je u krugu užičke bolnice, ispred Infektivnog odeljenja, počela sa radom nova, modernija kovid ambulanta koja će raspolagati dvema ordinacijama, čekaonicom, prostorom za medicinske sestre i mobilnim rendgen aparatom.

Direktor ZC Užice naveo je danas da je protekle dve godine Ministarstvo zdravlja u invesitralo 2,5 milona evra u zdravstvo Zlatiborskog okruga, najviše u užičku bolnicu i dom zdravlja.

- Prošle nedelje odobrena su nam sredstva za novi skener, angio selu, rendgen aparate za Opštu bolnicu Užice i užički Dom zdravlja, centralni razvod kiseonika na grudnom odeljenju, portabilni EEG aparat... U junu smo dobili dva mobilna rendgena, 27 monitora, 19 respiratora. Od privatnika i državnih preduzeća dobili smo tri sanitetska vozila i dva putnička vozila. Iz sredstava oportuniteta dobili smo novi ultrazuvnični aparat za kardiologiju i vozilo za transport beba - nabrojao je dr Miloš Božović.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mist
-7 Beograd