fbpx
Skip to main content
Antonov

REŠENA MISTERIJA! Da li je moguće otvoriti vrata aviona tokom leta?

Foto: Profimedia
Dešavalo se da putnici trenutak pre uzletanja ili tokom leta, slučajno ili namerno pokušaju da otvore vrata aviona, ali skoro niko od njih nije uspeo.

Ono što verovatno muči mnoge putnike tokom leta je pitanje da li vrata aviona mogu da se otvore u toku leta.

Dešavalo se da putnici trenutak pre uzletanja ili tokom leta, slučajno ili namerno pokušaju da otvore vrata aviona, ali skoro niko od njih nije uspeo. 

- Tehnički vrata mogu da se odtvre, ako ste u stanju da povučete silu od tri do četiri tone. Često stjuardese ulaze u kabinu zabrinute, kako bi prijavile da neko od putnika pokušava da otvori vrata aviona. Mi se na to samo nasmejemo i kažemo im da ih ignorišu - rekao je Ron Vagner iz američkog vazduhoplovstva. 

prozor aviona
Foto: Profimedia/ilustracija

Na visini sila iznosi oko 3 ili 4 tone, u proseku. Čak i kada je avion na zemlji, jednom kada dođe do presurizacije, pritisak iznosi od 181 do 362 kilograma. 

- Da, aviokompanije izvršavaju presurizaciju dok je avion na zemlji, što sprečava udarce pritiska da utiču na vaše bubne opne prilikom uzletanja.

JAT
Foto: Profimedia

A da li vrata mogu sama da se otvore u toku leta? 

Vagner objašnjava zašto se vrata aviona neće otvoriti u letu – otvaraju se spolja. 

- Vrata su genijalno dizajnirana. Nakon zatvaranja, ona se ugnezde u spoljni okvir, poput čepa. Zato ih zovu čep-vrata. U avijaciji želite da fizika uvek bude na vašoj strani, jer vrata pomoću nje ostaju na svom mestu, umesto da se bore protiv fizike nekim tehnologijama zaključavanja, koje bi vremenom popustile pod pritiskom.
 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd