fbpx
Skip to main content
vremenska prognoza

KAKO SUTRA, TAKO CELO LETO: Meteorolog najavio tropske temperature u celoj Srbiji, a od petka ponovo preokret!

Foto: Profimedia/ilustracija
Leto pred nama biće sa temperaturama višim od proseka

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da će narednih sedam do deset dana u Srbiji biti toplo, sa temperaturama do 39 stepeni.

BIRAM SRCEM, BIRAM SRBIJU! U VRNJAČKOJ BANJI JOŠ JEDAN TEMATSKI MOST - MOST "SPOMENAR"

BIRAM SRCEM, BIRAM SRBIJU! U VRNJAČKOJ BANJI JOŠ JEDAN TEMATSKI MOST - MOST "SPOMENAR"

SPREMA SE VELIKO NEVREME: Novo upozorenje iz RHMZ, očekuju se nepogode sa gradom i obilnim padavinama

SPREMA SE VELIKO NEVREME: Novo upozorenje iz RHMZ, očekuju se nepogode sa gradom i obilnim padavinama

DOSTIŽEMO 50 ODSTO VAKCINISANIH, PADAJU NOVOZARAŽENI - SVE TO RADUJE! Ali ostaje još jedan veliki problem

DOSTIŽEMO 50 ODSTO VAKCINISANIH, PADAJU NOVOZARAŽENI - SVE TO RADUJE! Ali ostaje još jedan veliki problem

Nedeljko Todorović je rekao da pre sedam dana maksimalna temperatura nije dostigla ni 20 stepeni, a sada je viša za skoro 15 stepeni. Te promene su, kaže, karakteristika naše klime.

- Narednih sedam do 10 dana pravo letnje vreme, najtopliji dan biće četvrtak sa maksimalnom temperaturom između 35 i 38 stepeni, a na istoku i do 39 - istakao je meteorolog.

Prema njegovim rečima, u petak i subotu doći će do blagog pada temperature. Prognozira se 32-33 stepena. Takvo vreme očekuje se i posle vikenda.

U pojedinim mestima danas se očekuju pljuskovi.

- Za Beograd je verovatnoća 60-70 odsto, ali ne u svim delovima grada, već lokalni, kratki pljuskovi. S tim pljuskovima leti bude i grmljavine, što je opasna pojava u meteorološkom smislu. Građani koji idu na kupanje, izlete, u polje, da pripaze u toku popodneva i da se na vreme sklone ako je njihovo mesto ugroženo - naveo je Todorović.

Foto: Srbija Danas
Foto: Srbija Danas

 

Pred nama toplo leto 

Prema rečima meteorologa, u julu će biti toplo letnje vreme. Čitavo leto će, kaže Todorović, biti toplije od proseka s manje padavima.

- Ove godine, već u junu, imamo manjak padavina, u Beogradu je dosad pala trećina prosečne količine padavina, do kraja meseca je taj trend. Tako verovatno u julu. Pljuskovi imaju tu osobinu da za pola sata ili sat negde padne i polumesečna i mesečna količina padavina - navodi Todorović.

Meteorolog savetuje građane da ne budu na suncu ceo dan i da se drže hladovine.

Vremenska prognoza
Foto: RHMZ/Printscreen

 

Vreme sutra - sunčano i veoma toplo

U Srbiji sutra sunčano i veoma toplo, posle podne u brdsko-planinskim predelima jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije uz lokalni razvoj oblačnosti sa kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom.

Vetar slab, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 16 C do 23 C, a najviša dnevna od 32 C do 38 C, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

I u Beogradu sunčano i veoma toplo. Vetar slab, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 21 C do 23 C, a najviša dnevna oko 37 C.

Izgledi vremena za sedam dana - do 29. juna:

Tokom većeg dela perioda sunčano i veoma toplo, sa jutarnjom i dnevnom temperaturom iznad i znatno iznad proseka za ovaj period godine - do petka u većini mesta najviša dnevna temperatura od 35 do 40 C.

Samo se u petak i subotu očekuje kratkotrajno osveženje koje će usloviti manji pad temperature i uz promenljivu oblačnost ponegde kišu ili kratkotrajne pljuskove sa grmljavinom.

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd