fbpx
Skip to main content
Vrtić

RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU! Novi uslovi pri UPISU u obdanište! I za privatne vrtiće od sada OVA PRAVILA!

Foto: Profimedia
Iz Sekretarijata poručuju da nije istina da se ukidaju odbijenice i subvencije, ali da će biti izmena u ostvarivanju prava na boravak deteta u predškolskoj ustanovi

Ove godine pri upisu dece u državne i privatne vrtiće važiće nova pravila.

Iz gradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu ističu da nije istina da se odbijenice i subvencije ukidaju.

Sve zavisi od budžeta

- U januaru i februaru nije izdata nijedna zato što je uvedena novina, a to je da ih od početka ove godine izdaje Sekretarijat. Oformljena je komisija za odbijenice koja zaseda svakog petog u mesecu i odlučuje o broju odbijenica za dati mesec. Dakle, roditelji predaju zahtev predškolskim ustanovama, one nama dostavljaju zahteve i onda komisija odlučuje - objašnjavaju iz Sekretarijata.

"VOLIM SRBIJU, ZA NJU BIH BIO DOBAR TENKISTA" Milan je HRABRI paraolimpijac koji se dobrovoljno prijavio ZA VOJNE VEŽBE!

"VOLIM SRBIJU, ZA NJU BIH BIO DOBAR TENKISTA" Milan je HRABRI paraolimpijac koji se dobrovoljno prijavio ZA VOJNE VEŽBE!

Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, kaže da će se odbijenice izdavati na mesečnom nivou, kao i da će se broj odobravati u skladu sa budžetom.

vrtić
Foto: Profimedia/ilustracija

- To nikako ne utiče na 17.000 dece koji su već u sistemu subvencije, novina se odnosi samo na izdavanje novih odbijenica. Važno nam je da prednost pri upisu imaju oni kojima je vrtić neophodan, jer je pomoć Grada prvenstveno i namenjena njima. Ove godine najavljeno je i oko 3000 novih mesta u novim državnim vrtićima, što je ogromno povećanje, tako da će slobodnih mesta biti i nema potrebe za panikom - naglašava Gak.

On napominje da do pre tri godine pogodnost subvencija nije postojala, a da je od početka projekta skoro sedam milijardi dinara isplaćeno roditeljima na ime refundacije.

Prijavite gde hoćete

- Potrebno je da se balansira sa budžetom, jer mora da se ulaže u razvoj državnih vrtića, a ne samo u subvencije. Još jedna novina je da će pri upisu važiti ista pravila za državne i za privatne vrtiće, što će značiti da oba roditelja moraju biti zaposlena i prilikom konkurisanja za privatne ustanove -ističe Gak.

Dve Meksikanke PREŠLE SU POLA SVETA da bi se UDALE U SRBIJI, a evo šta kažu o našim muškarcima i životu kod nas

Dve Meksikanke PREŠLE SU POLA SVETA da bi se UDALE U SRBIJI, a evo šta kažu o našim muškarcima i životu kod nas

Gradski sekretar objašnjava da odbijenicu mogu da dobiju samo oni koji su odbijeni za državni vrtić i dodaje da roditelji imaju pravo da konkurišu na svih 17 opština, ali da će pri upisu imati prednost na onoj opštini na kojoj su prijavljeni .

-Ukoliko roditelji konkurišu samo na jednoj opštini za upis u državnu ustanovu, a desi se da nema mesta na toj opštini, u tom slučaju mogu da čekaju da se oslobodi neko mesto. Ukoliko ne žele da čekaju, imaju pravo da podnesu zahtev za izdavanje odbijenice kako bi ostvarili pravo na subvenciju - zaključuje Gak. 

Dokumentacija za upis

Osim upitnika koji roditelji popunjavaju, potrebno je da se dostavi i dokumentacija za upis, i to:

-izvod iz matične knjige rođenih, kao i izvod za svu decu u porodici, ako imate više dece, potvrda Doma zdravlja da je dete sposobno za boravak u kolektivu, potvrde da su oba roditelja u radnom odnosu, za vlasnike preduzeća potrebna je foto-kopija rešenja o upisu u registar, za one koji upisuju treće ili četvrto dete potrebne su foto-kopije izvoda za sve troje, odnosno četvoro dece.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
9 Beograd