fbpx
Skip to main content

Samoubicama ipak može da se služi OPELO: Postoje izuzeci, a o svemu se pita JEDAN ČOVEK

Svaki hrišćanski vernik ima pravo da okaje svoje grehe, osim samoubice. Crkva na samoubistvo gleda kao na neoprostiv čin, pa se takvim vernicima opelo ni ne drži, ali ipak postoje izuzeci.

Zbog čega se pravi razlika između samoubica i drugih grešnika, uključujući i ubice, objašnjavaju sa Pravoslavno bogoslovskog fakulteta.

OVO JE NAJPOTRESNIJI DETALJ SA MARIJINE SAHRANE: Tokom posebnog obreda, jedan glas prolomio se kapelom!

- Ubica ima priliku da se pokaje, a samoubica nema, jer dizanjem ruke na svoj život, on se odriče mogućnosti da mu crkva i Bog oproste. Ubistvo je greh, kao i drugi grehovi, pa je normalno da se opelo vrši, jer smo svi grešni, a opelo se vrši nad grešnicima - kažu na fakultetu.

SAHRANJENA Marija Ćurčić: Majka jecala, prijatelji plakali i pustili OVU PESMU na grobu! (FOTO)

Ipak, postoje slučajevi kada se samoubicama opelo ipak čita. Kako objašnjava izvor iz Patrijaršije, ovo opelo mora da odobri patrijarh.

Sahrana
Foto: Profimedia/ilustracija

Patrijarh Pavle nikada nije hteo da VENČAVA ljude: Za to je imao baš DOBAR RAZLOG

- Porodice samoubica šalju zahtev za opelo parohijskom svešteniku, koji ga potom prosleđuje Patrijaršiji. Ukoliko ga patrijarh odobri, čita se opelo za oproštaj greha. Obično se to odobrava kada su u pitanju mladi ljudi koji su se ubili - navodi izvor.

Na Pravoslavno bogoslavskom fakultetu objašnjavaju da se ovo opelo drži i u slučajevima kada samoubistvo nije počinjeno iz volje, već iz nužde. 

- Sedamdesetih godina se desio jedan slučaj kada je, devojčica od 18 godina koja pri pokušaju silovanja nije mogla da se odbrani od silovatelja, skočila sa 18. sprata. Izvršila je samoubistvo, ali ne iz svoje volje, već iz nužde - navodi izvor.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd