fbpx
Skip to main content
Njegošev mauzolej

Šokantno svedočenje sina Ivana Meštrovića: NJEGOŠEV MAUZOLEJ podigli da bi Crnogorcima uzdigli identitet

Foto: Profimedia
Mlađi Meštrović se podsetio priče njegovog oca

Mate Meštrović, sin čuvenog vajara Iva Meštrovića, tvrdi da je Njegošev mauzolej na vrhu Lovćena 1971. godine podignut po nalogu komunističkih vlasti kako bi se od Srba u Crnoj Gori napravili Crnogorci.

Meštrović je za 'Nedeljnik' ispričao da mu je otac za života rekao da je Njegošev mauzolej izgradio kako bi 'Crnogorcima uzdigao nacionalnu samosvest i identitet'. Na tom mestu prethodno je decenijama stajala pravoslavna kapela, koju je Titov režim srušio do temelja.

Od Jugoslovena do Hrvata

Mlađi Meštrović je podsetio i da je njegov otac isprva bio ubeđeni Jugosloven i vrlo blizak prijatelj kralja Aleksandra, da bi na kraju završio kao hrvatski nacionalista i poštovalac lika i dela ustaškog kardinala Alojzija Stepinca, koji ga je spasio iz zatvora u vreme NDH.

-  Kada sam pitao svog oca zašto to radi za Crnogorce (podiže mauzolej, prim. ur.), rekao mi je: 'Da im dignem nacionalnu samosvest, da znaju da su oni Crnogorci, da imaju Njegoša kao simbol svoje prošlosti i nezavisnosti, odnosno samobitnosti. ' Jednom je moj otac rekao: 'Ja mislim da su oni koji su protiv tog mauzoleja - protiv samobitnosti Crne Gore. '

Crna Gora
Foto: Profimedia

- Sećam se da je moj otac u svojim memoarima napisao da mu se kada je prvi put došao u Beograd i upoznao 'čika Peru', to jest kralja Petra Prvog, učinilo kao da govori sa svojim stricem, da im je mentalitet nekako sličan.

- Moj otac je kao mlad čovek bio pod uticajem panslavizma Tolstoja. Dakle, to jugoslovenstvo je uključivalo i Bugare. To nije bila Jugoslavija kakva je stvorena 1918, to bi bila Jugoslavija od Triglava do Crnog mora. To je bila ta ideja da smo svi braća.

- Kad je u Drugom svetskom ratu došlo do pokolja između Srba i Hrvata, mog oca je to uverilo da ta jugoslovenska država ne može da opstane. I onda je on rekao kad je počeo taj pokolj: 'Sad se vidi da su Srbi i Hrvati isti narod, da su jedni i drugi divlji i da ne mogu skupa. '

Srbin nestao u Slovačkoj pod ČUDNIM OKOLNOSTIMA: Otac Tijane Jurić podelio status, javite, ako nešto znate (FOTO)

Heroj nastradao iznad RODNOG KRAJA: Srbija pamti šta je Milenko rekao pre nego što je sam uzleteo na NATO eskadrilu

Stepinac ga spasio

-  Moj otac je poznavao Stepinca još kad je ovaj bio pomoćni biskup Antunu Baueru. A kad je moj otac u vreme NDH bio u zatvoru, Stepinac je išao kod Pavelića i protestovao. A onda je i papa Pije Dvanaesti takođe poslao protest. Dakle, Stepinac se založio za mog oca.

- Nije istina da je Stepinac bio idol mog oca. To sigurno nije bio. No, svakako je moj otac smatrao da je Stepinac ispravan čovek, da je bio u sukobu sa Pavelićem i ustašama, da on nije bio na ustaškoj strani.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
0 Beograd