fbpx
Skip to main content
Pećka patrijaršija

SPAS ZA PEĆKU PATRIJARŠIJU: Nakon restrikcije vode od strane Albanaca, ispred manastira izbio GEJZIR (VIDEO)

Foto: Profimedia
Borba se nastavlja

Kancelarija za KiM je angažovala tim stručnjaka kako bi se rešio problem vodosnabdevanja Pećke patrijaršije, kojoj su lokalne tzv. kosovske vlasti redovno isključivale vodu. Dobra vest je da je danas pronađena žila i skočio je gejzir do visine od 6 metara. To je spas za sestrinstvo manastira.

- Ovo je odlična simbolika da nastavljamo borbu u ovom trenutku - rekao je Dušan Jovović, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pored problema sa životom u izolaciji i bez Srba u bližem okruženju, sestrinstvo je tokom letnjih meseci dodatno ugroženo zbog gotovo stalnih restrikcija vode.

Samo je Pećka patrijaršija suočena sa tim u čitavom okruženju.

Monahinje su uverene da su restrikcije vode, koje se odnose samo na manastir, očigledno namerne.

Sestrinstvo je nekoliko puta intervenisalo kod lokalnih vlasti, pa bi im nakratko uključili vodu, ali često ne bi ni reagovali na zahteve.

Takođe, sestra Melanija napominje da zbog slabog pritiska vode danima ne mogu da uključe mašinu za veš, kao i da imaju problema sa hranom u frižideru.

Manastir Pećka patrijaršija postoji od 13. veka, nalazi se kraj Pećke Bistrice, a na ulazu u Rugovsku klisuru i jedan je od najznačajnijih spomenika srpske prošlosti.

U Pećkoj patrijaršiji počivaju mošti 14 srpskih patrijarha. Manastir je do 2013. godine čuvao KFOR, a od tada tzv. kosovska policija.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd