fbpx
Skip to main content
Fabrika vakcina

POČELO JE, POČELO: Prve proizvedene vakcine sa "Torlaka" poslate na kontrolu u Moskvu

Foto: Profimedia
Ako sve bude u redu, za prvi period govori se o proizvodnji četiri miliona vakcina u Srbiji do kraja godine

Plan je da se u prvom periodu na Institutu "Torlak" proizvodi četiri miliona doza vakcina Sputnjik V, izjavio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i istakao da je pozvao ruskog ministra Denisa Manturova u posetu Srbiji na početak proizvodnje vakcine krajem maja.

DOBRO SE SEĆAMO KARANTINA I PROŠLOG VASKRSA, A ŠTA ĆEMO SA OVIM? Poznato šta je odlučeno posle sednice

DOBRO SE SEĆAMO KARANTINA I PROŠLOG VASKRSA, A ŠTA ĆEMO SA OVIM? Poznato šta je odlučeno posle sednice

VAKCINISANE MAME DOJENJEM ŠTITE BEBE OD KORONE: Majčino mleko zaštita i od novih sojeva koronavirusa?

VAKCINISANE MAME DOJENJEM ŠTITE BEBE OD KORONE: Majčino mleko zaštita i od novih sojeva koronavirusa?

FAJZER, SPUTNJIK V, SINOFARM, ISTRAŽIVANJE ZA SRBIJU: Koliko su vakcine efikasne, koja najbrže, a koja najviše štiti?

FAJZER, SPUTNJIK V, SINOFARM, ISTRAŽIVANJE ZA SRBIJU: Koliko su vakcine efikasne, koja najbrže, a koja najviše štiti?

Popović je istakao da su u prethodna dva dana specijalisti sa "Torlaka", sa ruskim stručnjacima, napunili 3.000 bočica komponente jedan i 3.000 bočica komponente dva.

Od tog broja, pojasnio je, po 1.100 bočica je poslato u Moskvu, na njihov glavni Institut Gamaleja gde će biti 21 dan, a specijalisti najpoznatijeg ruskog instituta analiziraće kompnente i doneti odluku da li je ''Torlak'' spreman da otpočne proizvodnju.

- Nadamo se da će sve da bude u redu i da ćemo za 21 dan imati pozitivne informacije sa Gamaleja instituta - rekao je Popović za RTS.

Nenad Popović
Nenad Popović
Foto: Srbija Danas

Prema njegovim rečima, ako sve bude kako se očekuje, u šta je on siguran, krajem maja će početi proizvodnja.

- Supstanca koja će se dopremati u ''Torlak'' biće iz fabrike Gamaleja i ona će na specijalan način biti transportovana u Beograd na Torlak - rekao je Popović.

Nada se da će već početkom juna prvi građani biti vakcinisani vakcinom napravljenom u Srbiji, sa "Torlaka".

- Za prvi period govorimo o proizvodnji četiri miliona vakcina u ''Torlaku'' do kraja godine, a onda će se krenuti bržom i većom dinamikom - rekao je Popović.

"Da ruski ministar i predsednik Vučić zajedno pritisnu dugme"

Popović je istakao da je pozvao resornog ruskog ministra Denisa Manturova da poseti Srbiju, na početak prozivodnje vakcina.

- Baš kada Torlak krajem maja otpočne proizvodnju, da on pritisne dugme zajedno sa predsednikom Srbije i da time damo značajan siglan saradnji Srbije i Rusije. Manturov mi je obećao da će dati sve od sebe da dođe - rekao je Popović.

To će, istakao je, biti prilika da se svi uvere u sposobnost Srbije, u razvoj medicine i farmacije.

- Imamo najbolje kadrove, imaćemo najbolju tehnologiju, opremu, možemo da se pohvalimo dugom tradicijom farmaceutske industrije, a uz ulaganja i u razvoj nauke, u Torlak, to će sve dati nova krila farmaceutskoj industriji Srbije - rekao je Popović.

On je dodao i da je jučerašnja poseta predsednika Aleksandra Vučića Institutu dala novi zamajac razvoju Torlaka, jer je obećao nova sredstva za Torlak, novu opremu koja će pomoći u organizaciji prozivodnje, ali i za sledeći, još važniji, pun cilklus prozivodnje vakcine.

Popović je naveo i da će srpska strana sa specijalistima iz Rusije u narednom periodu raditi na fizibiliti studiji, koja će dati sliku o tome šta je sve potrebno Torlaku u narednih godinu dana, od opreme i tehničkih i tehnoloških sredstava, kako bi bio spreman za potpunu prozivodnju vakcine u Srbiji.

Ministar je istakao i da su ruski stručnjaci ocenili da je ono što je u Srbiji, na Torlaku, urađeno od 15. januara do danas, bukvalno za tri meseca, najefikasnije što su oni videli, a radili su, kaže, i sa drugim zemljama, poput Kazahstana, Belorusije, Indije, dodajući da sve to ne bi bilo moguće bez pune podrške dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd