fbpx
Skip to main content
Korona virus

SRPSKI DOKTORI PROUČAVAJU VIRUS: Konačno stigao odgovor - da li se nova mutacija iz Britanije pojavila kod nas?

Foto: SD/Ilustracija
Srpski doktori uradili su 150 uzoraka celog genoma korona virusa.

U toku je obrada novih uzoraka iz trećeg pika, u kojima će se analizirati i prisustvo mutacija nalik soju iz Engleske, kažu dr Vidanović i dr Knežević.

DETALJAN PLAN PO KOM ĆEMO SE VAKCINISATI: Za koga će biti obavezno i kakav je redosled vakcinisanja?

DETALJAN PLAN PO KOM ĆEMO SE VAKCINISATI: Za koga će biti obavezno i kakav je redosled vakcinisanja?

"SVAKO KO ME UPOZORAVA, TREBA DA SE PREISPITA" Predrag Kon oštro odgovorio na napade, poslao jasnu poruku

"SVAKO KO ME UPOZORAVA, TREBA DA SE PREISPITA" Predrag Kon oštro odgovorio na napade, poslao jasnu poruku

DA LI JE NOVI SOJ KORONE VEĆ STIGAO KOD NAS? Dr Tiodorović otkrio na koji način da se zaštitimo od mutacije virusa

DA LI JE NOVI SOJ KORONE VEĆ STIGAO KOD NAS? Dr Tiodorović otkrio na koji način da se zaštitimo od mutacije virusa

U Srbiji još nije detektovan britanski soj korone, a naši istraživači sekvenciraju genom virusa iz trećeg pika u potrazi i za mutacijama karakterističnim za taj soj.

Do sada su glavni unosi korone u Srbiju bili iz Švajcarske, Italije, Nemačke, Danske i Austrije.

Za šest nedelja i vakcina za mutacije

"Bajontek" je spreman da napravi novu vakcinu za šest nedelja u slučaju mutacije virusa.

- Nemačka laboratorija "Bajontek", koja je sa američkim "Fajzerom" razvila prvu vakcinu protiv kovida 19 odobrenu u svetu, može da proizvede novu vakcinu za šest nedelja u slučaju mutacije virusa kao što je ona primećena u Velikoj Britaniji - rekao je juče direktor kompanije Ugur Sahin, a preneo Frans pres.

Dr Dejan Vidanović, viši naučni saradnik u Veterinarskom specijalističkom institutu "Kraljevo" i prof. dr Aleksandra Knežević s Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji rade na istraživanju sojeva korone u Srbiji, u zajedničkom odgovoru naveli su da je "iz trećeg pika sekvencirano 11 uzoraka i prve analize nisu pokazale da se radi o drugačijem soju virusa u odnosu na prethodne periode epidemije".

- U toku je obrada novih uzoraka iz trećeg pika, u kojima će se analizirati i prisustvo mutacija karakterističnih za britanski soj. Pretpostavka je da se ovaj soj virusa brže širi, a sojevi sa istim mutacijama su dokazani u Danskoj, Holandiji, Australiji, Južnoj Africi i Italiji. Zasad nema dokaza da ovaj soj izaziva težu kliničku sliku, kao i da vakcine nemaju zaštitni efekat protiv ovog soja virusa. A vrlo brzo će se znati i da li je vakcina efikasna i protiv ovog soja jer je već pola miliona ljudi vakcinisano u Britaniji - objašnjavaju stručnjaci i dodaju da je kod virusa u Srbiji još u prvom talasu uočena jedna mutacija na mestu proteina koji je odgovoran za njegovo vezivanje za ljudsku ćeliju, da ona postoji kod većine virusa koji cirkulišu u Evropi i da nema uticaj na efikasnost imunog odgovora na virus nakon vakcinacije.

Dosad su uradili 150 uzoraka celog genoma SARS-CoV-2 iz prva dva pika epidemije, od marta do avgusta, a oni su iz zapadne i južne Srbije i Vojvodine.

- Imamo najmanje pet nezavisnih unosa virusa u Srbiju, i to iz Švajcarske, Italije, Nemačke, Danske i Austrije - zaključili su istraživači i dodali da je kod različitih virusa utvrđeno između četiri i 22 mutacije.

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd