fbpx
Skip to main content
Zejtinlik

Srpska VOJNA GROBLJA rasuta širom sveta: Nećete verovati gde sve počivaju heroji iz Velikog rata

Foto: Profimedia
Desetine hiljada srpskih vojnika, heroja naše istorije, počivaju u čak 43 zemlje širom sveta – od Alžira do Okeanije!

Vojna groblja srpskih junaka koji su živote dali u dva svetska rata i balkanskim ratovima nalaze se na čak 680 lokaliteta u svetu. Istoričar Dejan Ristić ističe da Srbi često greše kada pomisle da je Zejtinlik u Solunu najveće groblje na kojem su sahranjeni srpski borci i da se najveći broj srpskih grobalja nalazi u Austriji.

- Najviše naših predaka stradalo je u Austriji u logoru Mauthauzen. Za vreme Prvog svetskog rata tamo je ubijeno oko 12.000 Srba, a u drugom čak 20.000. Zejtinlik pak broji manje od 8.000 žrtava – objašnjava Ristić.

On dodaje da veliki broj srpskih boraca počiva širom sveta.

- Tu su još i Češka u kojoj je na pojedinim lokalitetima izginulo 8.000 srba, ali i Slovačka i Rumunija gde je na nekim mestima stradalo i po 6.000 vojnika. Zanimljivo je i da u Izraelu postoje dva groblja gde počivaju kosti naših junaka, zatim u Egiptu, Norveškoj i Holandiji – ističe Ristić.

Iako su život dali za otadžbinu mnoge humke po svetu danas su zbog nebrige zarasle u korov.

Najgore je u bivšim jugoslovenskim republikama Hrvatskoj i Makedoniji, ali se zato u zemljama saveznicama iz Prvog svetskog rata, naročito u Francuskoj i Grčkoj, dosta vodi računa o tome.

Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja potvrdilo je da je najuređenije Srpsko vojničko groblje u Menzel Burgibi u Tunisu gde počiva 1.200 vojnika čuvenog Gvozdenog puka, a koje je prošle godine obnovljeno. Republika Srbija je tom prilikom izdvojila novac i beli krstovi zamenjeni su sabljama časti.

O ovom groblju brine muslimanska porodica Vagdija Hamdi i njen sin Mažub koji žive u kući pored groblja.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd