Skip to main content
Sastanak firme

ŠTA ČEKATE? Ovo su poslovi sa zaradom od NAJMANJE 1.000 EVRA, a ne treba vam vrhunska diploma!

Foto: Profimedia
Zanimanja sa platom od 1.000 evra i iznad toga u Srbiji nije mnogo, ali su iz godine u godinu sve traženija.

Prosečna neto zarada u Srbiji za januar ove godine iznosila je 54.521 dinar – podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Ipak, iako je plata porasla realno za 6,7 odsto u odnosu na prethodni januar, činjenica je da u Srbiji postoje zanimanja koja taj prosek značajno dižu, prenose beogradski mediji

Zanimanja sa platom od 1.000 evra i iznad toga u Srbiji nije mnogo, ali su iz godine u godinu sve traženija. Da sutra ne biste „sklapali kraj s krajem“, lista poslova koji su najplaćeniji u našoj zemlji, može pomoći onima koji baš u ovom trenutku razmišljaju za koju profesiju da se odluče.

1. Programer

O beneficijama rada u IT industriji naveliko se priča. Da je ovo grana sadašnjosti i budućnosti svedoči činjenica da nam je u svakom trenutku potrebno bar 15.000 programera. U gimnazijama širom Srbije, otvaraju se IT smerovi, a jedna od glavnih motivacija za ovaj posao jeste upravo plata, ali i mogućnost da se zaposlite gde god to poželite.

– Plata u IT sektoru zavisi od pozicije, znanja programskih jezika, kao i godina koje ste proveli radeći ovaj posao, odnosno da li ste junior, medior ili senior programer – navode u jednoj HR agenciji za Klik do posla i dodaju da su plate juniora nešto niže, oko 800 evra u proseku, dok mediori i seniori zarađuju gotovo po pravilu platu iznad 1.000 evra.

U proseku je, prema podacima HR agencije, plata za te pozicije oko 140.000 dinara, a najveća rimanja imaju stručnjaci koji rade u Python-u, .NET-u gde je očekivana plata 170.000 dinara. Tako, na primer skok sa juniorske na mediorsku i seniorsku poziciju stučnjaka za C# znači skok i za duplo više novca, njihova plata se kreće u proseku oko 226.000 dinara, dok svi seniori imaju platu prosečno 200.000 dinara.

programer
Foto: Profimedia

2. Top menadžer

Biti top menadžer u Srbiji podrazumeva sa jedne strane odgovornost, dok sa druge strane znači i izuzetno veliku zaradu koja može ići i do 15.000 evra, ali i brojne beneficije – poslovne kartice, automobile, kao i tri godišnje zarade odštete ako raskinu ugovor.

– U zavisnosti od odgovornosti, već od srednjeg takozvanog operativnog menadžmenta plata prelazi dve hiljade evra, a u zavisnosti od industrije u kojoj poslujete plata za top menadžere ide od 5 do 10.000 evra. Za one izutene u svom poslu, koje donose značajne profite, neto zarada ide i do 15.000 evra mesečno – objašnjavaju u jednoj beogradskoj HR agenciji.

3. Kontrolor letenja

Ovaj posao je jako stresan, ali i isplativ i spada u najplaćenije poslove u Srbiji. Operateri zarađuju od 200.000 do 500.000 dinara, dok oni na najvišim funkcijama dobijaju još veće plate. I upravo je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore otvorila konkurs za prijem 47 kandidata, a dosadašnja obuka koja je obuhvatala troškove od odo 29.000 evra, sada je besplatna.

– Opšti i posebni uslovi za prijem kandidata na obuku su da su oni državljani Republike Srbije/Crne Gore, da su rođeni 1994. godine ili kasnije, da nisu osuđivani, da se protiv njih ne vodi krivični postupak i da nisu pod istragom. Takođe, potrebno je da svi kandidati poseduju IV stepen stručne spreme ili da školske 2018/2019. pohadaju i završavaju IV razred srednje škole – navodi se na sajtu SMATSA, gde možete pronaći sve potrebne informacije u vezi sa konkursom.

Svim porodiljama biće ZAGARANTOVAN minimalac! Nove izmene zakona o finansijskoj podršci!

Svim porodiljama biće ZAGARANTOVAN minimalac! Nove izmene zakona o finansijskoj podršci!

I LETO I JESEN: Malo sunca, malo kiše

I LETO I JESEN: Malo sunca, malo kiše

4. Fitnes instruktor

Možda malo neočekivano na ovoj listi, ali zaljubljenici u sport znaju da ovaj naporan posao može i dobro da se naplati, naročito za školovane instruktore. Na račun im leže tek 20.000 mesečno, a neretko isto toliko dobijaju „na ruke“. Ipak, ono od čega većina fitnes instruktora najviše zarađuje u Srbiji jesu individualni treninzi. Pitali smo kako korisnike teretana, tako i same instruktore koliko plaćaju odnosno dobijaju od individualnih treninga i suma oko koje su se složili je – 50 evra na dnevnom nivou minimum, što kada se sabere sa fiksnom platom, izlazi preko 1.000 evra. Ipak, treba imati u vidu da je ovo posao od jutra do mraka sa vrlo malo slobodnog vremen

5. CRM specijalista

Vaše prvo pitanje svakako je u vezi sa tim šta je to CRM specijalista. Najlakši odgovor je to da je CRM zapravo obuhvata tehnologije koje kompanije koriste da bi upravljale svojim odnosima sa kupcima – to jest da se kompanije odnosno CRM specijalisti prema svakom kupcu odnose na poseban način . Za takve veštine specijalisti svuda u svetu su nagrađeni sa nekoliko hiljada evra, a prema poslednjim podacima RSZ-a upravo ovaj sektor je jedan od onih koji dižu prosečne neto zarade u Srbiji. Tako, prema podacima jedne HR agencije CRM specijalista u proseku prima 143.094 dinara, dok oni najbolji prelaze i 200.000 dinara.

Danas je Veliki ponedeljak: Ako zagrlite ove osobe i kažete im koliko vam znače, imaćete sreće cele godine

Danas je Veliki ponedeljak: Ako zagrlite ove osobe i kažete im koliko vam znače, imaćete sreće cele godine

HITNO MENJAJTE ŠIFRE! Fejsbuk otkrio podatke MILIONA KORISNIKA, i Srbi NA UDARU

HITNO MENJAJTE ŠIFRE! Fejsbuk otkrio podatke MILIONA KORISNIKA, i Srbi NA UDARU

6. Fotograf

Ako volite terenski rad i apsolutnu kreativnost, ali i da pritom dobro zaradite – onda je posao fotografa idealan za vas. Većina dobrih fotografa godinama stiče iskustvo ulažu hiljade evra u opremu da bi se što ozbiljnije bavili ovom poslom. Ulaganja početna su velika, ali se na kraju posao isplati. Tako, prema statistikama HR agencija, fiksne plate fotografa u zavisnosti da li rade kao oficijalni fotografi firmi ili novinskih kuća, kreću se od 450 do 600 evra, u izuetnim slučajevima i više.

Fotograf
Foto: Profimedia

Međutim, ono na čemu fotografi dosta zarađuju jesu poslovi sa strane – rad za strane novinske kuće, slikanje određenih događaja, tutorijala i slično, što im može biti plaćeno i dodatno toliko koliko primaju fiksnu platu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
10 Beograd