fbpx
Skip to main content
Kina

ŠTA KAŽE SRBIJA I ISTRAŽIVANJE: Koliko puno volimo braću Kineze? Ko nam je najviše pomogao tokom korone?

Foto: Profimedia/ilustracija
Institut za evropske poslove u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom sproveo je u periodu od 29. marta do 7. aprila 2021. istraživanje javnog mnjenja

Kina je prijatelj Srbije, građani veruju da je Kina najviše pomogla Srbiji tokom pandemije i o odnosima sa Kinom informišu se preko TV ekrana, trećina građana smatra da je Kina najveći donator, a gotovo polovini se dopada komunističko uređenje Kine, navodi Institut za evropske poslove.

OVAJ DEČAK JE RASTUŽIO SRBIJU! Ostao sam sa majkom, a nemaština, beda i bol su njihova svakodnevica

OVAJ DEČAK JE RASTUŽIO SRBIJU! Ostao sam sa majkom, a nemaština, beda i bol su njihova svakodnevica

IMA LI RAZLOGA ZA STRAH I PANIKU? SRBIJA STREPI - STIGAO JE: Sve o brazilskom smrtonosnom mutant soju

IMA LI RAZLOGA ZA STRAH I PANIKU? SRBIJA STREPI - STIGAO JE: Sve o brazilskom smrtonosnom mutant soju

KRIZNI ŠTAB ĆE ODLUČIVATI O OTVARANJU KAFANA I RESTORANA! Ako se ispune određeni USLOVI moći će da rade - odlučiće ove DVE brojke!

KRIZNI ŠTAB ĆE ODLUČIVATI O OTVARANJU KAFANA I RESTORANA! Ako se ispune određeni USLOVI moći će da rade - odlučiće ove DVE brojke!

Institut za evropske poslove u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom sproveo je u periodu od 29. marta do 7. aprila 2021. istraživanje javnog mnjenja o odnosima Srbije i Kine. Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1207 ispitanika. Teme istraživanja su bile: odnosi Srbije i Kine; pomoć tokom pandemije; informisanje o odnosima, odnos prema komunističkom uređenju, prijateljstvu dve zemlje, političari koji doprinose odnosima i putovanje u Kinu.

Gotovo polovina građana Srbije, njih 48,2%, odnos između Srbije i Kine ocenjuje ocenom 5, a prosečna ocena odnosa između Srbije i Kine iznosi 4,21. Više prosečne ocene su dali stariji od 60 godina i mlađi od 30 godina, ispitanici osnovnog nivoa obrazovanja i stanovnici svih regiona osim Vojvodine kao i ispitanici koji žive u vangradskom tipu naselja.

Čak 77% ispitanika veruje da će odnosi Srbije i Kine u budućnosti biti bolji, 7% ima suprotan stav, dok 16% njih nije umelo da se izjasni po ovom pitanju. Većina ispitanika koji smatraju da će odnosi Srbije i Kine biti  bolji u budućnosti predstavljaju muškarci, stariji od 60 i mlađi od 30 godina i ispitanici osnovnog nivoa obrazovanja.

kina i srbija
Srbija Danas/Saša Džambić

36,4% ispitanika iznosi da se o odnosima između Srbije i Kine informiše preko televizije, preko internet portala 24,9%, štampanih medija 13,5% i društvenih mreža 11,4%, dok se 10% ispitanika informiše o odnosu Sbije i Kine preko porodice, prijatelja i kolega, i putem radija. 3,8% ispitanika je izjavilo da se ne informiše po ovom pitanju.

Nešto više od polovine ispitanika (56,4%) smatra da je Srbiji najviše Kina pomogla tokom pandemije Korona virusa, 17,0% navodi Evropsku uniju, 10,3% spominje Rusiju, dok se ostali odgovori javljaju u manje od 2% slučajeva.

Većina ispitanika (80,1%) identifikuje Aleksandra Vučića kao političara koji najviše radi na dobrim odnosima Srbije i Kine, 5,2% ispitanika smatra da nijedan političar ne radi na dobrom odnosu Srbije sa Kinom, 3,6% njih su istakli Ivicu Dačić kao političara koji se zalaže za navedeno pitanje.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

83% ispitanika vidi Kinu kao prijatelja Srbije (najviše su to ispitanici stariji od 60 godina sa najviše završenom srednjom školom), dok 3% ispitanika identifikuje Kinu kao neprijatelja.

Skoro polovina ispitanika (47%) ima pozitivan stav prema komunističkom uređenju Kine (muškarci, starosti  60+, sa nižim nivoom obrazovanja, vangradskog tipa naselja), 17% ispitanika ima negativan odnos prema navedenom uređenju, dok se 36% ispitanika nije htelo izjašnjavati u vezi sa istim.

51% ispitanika, muškarci, starosti 60 + i mlađi od 30 godina, sa najmanje završenom srednjom školom, smatraju da imaju dovoljno informacija o odnosima Srbije i Kine, oko trećina ispitanika (28%) navodi da nema dovoljno informacija o navedenim odnosima, dok 21% njih iznose da ne znaju ništa o navedenom pitanju.

U vezi sa pitanjem koje se odnosi na posetu Kini, 4% ispitanika iznose da su bili u Kini i to najviše muškarci, mlađi od 30 godina, visokog nivoa obrazovanja iz Beograda.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd