fbpx
Skip to main content
Potpećko jezero

STIDI SE NEODGOVORNIH KOJI DOZVOLIŠE OVU BRUKU! Ekološka katastrofa u srcu Srbije: Traje, ponavlja se i ne rešava

Foto: RINA
Jezero Potpeć nalazi se na poslednjim kilometrima toka Lima kroz Srbiju

Posramio se Aleksa Minić kad početkom godine jedan za drugim strani mediji počeše prikazivati slike njegovog Potpećkog jezera na Limu i objašnjavati ih ekološkom katastrofom u srcu Evrope, koja traje, ponavlja se, koju tolerišu, ne rešavaju.

Pred sobom čist, jer je u više akcija sa svojim drugovima - planinarima i rafterima iz Priboja, iz istog jezera izvukao deponiju smeća, stideo se neodgovornih iz svoje zemlje koji dozvoliše ovu bruku. Nije izveštačima imao šta da zameri, jer rekoše kako zaista jeste, samo mu ne bi pravo što prećutaše da otpad koji stiže Limom potiče iz Crne Gore.

PREMINUO PREDSEDNIK OPŠTINE KULA BOBAN DAMJANOVIĆ: Kobne posledice saobraćajne nesreće

PREMINUO PREDSEDNIK OPŠTINE KULA BOBAN DAMJANOVIĆ: Kobne posledice saobraćajne nesreće

DIVE NAM SE SVI REDOM: Srbija drži lekciju regionu - mediji bruje o našoj zemlji (FOTO)

DIVE NAM SE SVI REDOM: Srbija drži lekciju regionu - mediji bruje o našoj zemlji (FOTO)

OBRATITE PAŽNJU NA OVE SIMPTOME! Novi soj korone je stigao u Srbiju, a koliko je zapravo opasan?

OBRATITE PAŽNJU NA OVE SIMPTOME! Novi soj korone je stigao u Srbiju, a koliko je zapravo opasan?

Ni pre toga kada je nebrojeno puta uživo gledao prljavo jezero na kome je odrastao, ni onomad kada svet razglasi našu sramotu, ne znade sam sebi da odgovori - ko je dozvolio da se tolike deponije smeste uz reku. Aleksa je privatni preduzetnik, po diplomi inženjer grafičke tehnologije, no i mnogo manje školovani od njega ne mogu da utuve u glavu da se kraj Lima, od izvorišta iz Plavskog do uliva u Drinu kod Goražda, nalaze silne gradske i divlje deponije.

- Čim krene topljenje snega ili udare jake kiše, te nivo Lima počne da se diže, svi znamo šta sledi. Sutra, prekosutra, navikli smo, reka će sa smetlišta pokupiti đubre i nagomilati ga u Potpećkom jezeru. Nešto smeća ili će ostati na površini ili zauvek potonuti, nešto će Lim preko brane odneti prema Priboju i dalje u Drinu - priča Aleksa Minić (29), član Planinarskog društva "Ljeskovac" i Rafting kluba "Jastreb".

Jezero Potpeć nalazi se na poslednjim kilometrima toka Lima kroz Srbiju, uzvodno od Priboja, na par minuta vožnje od ovog grada. Od izgradnje brane hidroelektrane mamilo je sebi generacije Pribojaca željnih prirode, ribolova, tišine, kupanja, uživanja, vožnje čamcima.

Potpećko jezero
Potpećko jezero
Foto: RINA

- Svi smo mi vezani za jezero, i mlađi i stariji. Mnogi su najlepše dane svog detinjstva proveli na Potpeću, puno je tu ljubavi začeto, puno je na njegovim obalama prvih poljubaca palo. Dosta je Pribojaca ovde naučilo da pliva, uz muziku i druženje provodilo letnje noći, punim plućima uživalo lepotu nadomak grada. Beše to milina božija - kaže Aleksa.

Propašću nekada moćnog FAP-a Priboj je postao siromašna sredina. Potpeć je mnogima bio zamena za more. I letos, kada se zbog korone nije moglo otići iz Srbije, Potpeć je i tada mnogima zamenio more. A na njegovom dnu leži more smeća.

- Ni ranije jezero nije bilo besprekorno čisto, ali je bilo u mnogo boljem stanju. Zapravo, liči mi da gore od ovoga ne može. Krajem decembra, kada je smeće popločalo širok pojas oko brane, činilo mi se da je Lim u Potpeć naneo sve smeće ovoga sveta. Kamen da baciš u vodu, izgledalo je, ne bi imao mesta da potone - setno priča Minić.

Smeće rasuto po sredini jezera i nasukano na obalama čišćeno je proteklih godina u više navrata. Sve ove akcije ogranizovane su samoinicijativno u režiji pribojskih ekologa, i u svakoj su bili ovdašnji planinari i rafteri. Efekti svakog čišćenja su bili kratki. Koliko god da su smeća Aleksa i društvo iznosili iz Potpeća, novi plavni talasi nanosili su još više.

- Srbija je ovo, ipak nam ekološka svest nije na najvišem nivou i donekle mogu da razumem smeće u reci. Ali, nikako da shvatim da za sve ovo vreme niko nije reagovao, zabrinuo se, potražio rešenje - kaže Aleksa.

Potpećko jezero
Potpećko jezero
Foto: RINA

Pre petnaestak dana počela je obimna akcija čišćenja Potpećkog jezera u organizaciji "Srbijavoda" i EPS-a. Minić u njoj ne učestvuje, jer je država platila firmu da uklanja smeće, ali gotovo svakodnevno dolazi na vodu da je obiđe.

Smeće oteralo ljude

Lim je, ukazuje Aleksa, ekstremno prljava reka. Nekada je njime, seća se, tekla bistra zelena voda, sada ona nosi šarenilo svih boja u vidu plastike, drvnog otpada, automobilskih guma, tkanine, uginulih životinja.

- Sve što možeš zateći na smetlištu naći ćeš i u Limu kad mu nivo poraste i kad mu plavni talas dohvati deponije. Zato sada mnogi odustaju od odlaska u Potpeć. Smeće nas je oteralo. Ko će da bude pored nepregledne gomile đubreta - priča Pribojac.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
-2 Beograd