Skip to main content
Vremenska prognoza

STIŽE NAM CIKLON SA MEĆAVOM: Srbiju čeka i POLA METRA SNEGA, evo koji krajevi naše zemlje će se najviše ZABELETI

Foto: Profimedia/ilustracija
Snežni pokrivač će se formirati u većini Srbije.

Poslednjeg dana ove sedmice, zabeleće se gotovo čitava Srbija.

Kako je Republički hidrometeorološki zavod najavio, debljina snežnog pokrivača i u nižim predelimvisine biće od pet do 25 centimetara.

DETALJAN VODIČ ZA PUTOVANJE U EVROPSKU UNIJU: Potrebna vam je samo JEDNA STVAR, a evo kako da do nje dođete

DETALJAN VODIČ ZA PUTOVANJE U EVROPSKU UNIJU: Potrebna vam je samo JEDNA STVAR, a evo kako da do nje dođete

50 ODSTO MLADIH ŽRTVE SAJBER NASILJA: Samoubistvo Kike (21) pokrenulo LAVINU KOMENTARA, kako zaštiti decu od NASILNIKA?

50 ODSTO MLADIH ŽRTVE SAJBER NASILJA: Samoubistvo Kike (21) pokrenulo LAVINU KOMENTARA, kako zaštiti decu od NASILNIKA?

UPOZORENJE GRAĐANIMA! Tokom zime beleži se više požara: Nadležni otkrivaju šta može biti opasno u kući

UPOZORENJE GRAĐANIMA! Tokom zime beleži se više požara: Nadležni otkrivaju šta može biti opasno u kući

- Sutra u većem delu Srbije sneg. U nižim predelima stvaranje snežnog pokrivača visine od pet do 25 centimatara, a na planinama i više, samo će se na severozapadu zemlјe zadržati suvo. Naročito obilne padavine se očekuju u brdsko-planinskim predelima istočne i jugoistočne Srbije, gde može pasti i do 50 centimetara novog snega. Duvaće jak severni vetar, koji će ponegde dostizati i udare olujne jačine uz stvaranje snežnih nanosa - upozorava RHMZ.

Takođe, i na području Beograda, sutra vetrovito sa snegom - u nižim delovima grada od pet do 15 centimetara snega, u brdskim oko 20, a na Avali i Kosmaju i do 30 centimetara novog snega.

Slično najavljuje i meteorolog Đorđe Đurić. On za prognozira da će tokom dana biti oblačno, dok nas preko noći očekuje dolazak najavljene susnežice i snega.

Sneg
Sneg
Foto: Profimedia

- Padavinska zona polako se ovog prepodneva sa juga, preko centralne Srbije, premešta dalje ka severu. Što se tiče današnjeg dana, biće oblačno, u nižim predelima se očekuje kiša, a sneg na planinama. Maksimalna dnevna temperatura danas će biti od četiri do šest, u Beogradu do pet stepeni. Već u toku noći, biće uslova da kiša postepeno i u nižim predelima pređe u susnežicu i sneg. Kada je nedelja u pitanju, ciklon koji ide sa juga Italije, će se premeštati u naredna 24 sata preko južnih delova Jadrana, a onda i našeg područja dalje ka istoku. Tako da ćemo mi i sutra biti pod njegovim uticajem, s tim što će mu centar biti malo istočnije, a to znači dalji priliv hladne vazdušne mase sa severa, te će u nedelju biti oblačno i hladno sa snegom u većem delu Srbije - naveo je Đurić.

Potvrdio je prognoze o formiranju snežnog pokrivača u većem delu Srbije.

- Očekuje se povećanje snežnog pokrivača u planinskim predelima, a on će se formirati i u većem delu Srbije, uključujući i Beograd. U većem delu zemlje će se formirati snežni pokrivač visine od pet do 30 centimetara, lokalno može biti i više. Sneg će sutra biti praćen i jakim severozapadnim vetrom koji će biti najjači u Vojvodini, u Beogradu, u planinskim predelima, tako da će biti uslova da kombinacija snega i vetra dovede do pojave snežne mećave.

U prestonici će debljina snežnog pokrivača varirati.

Sneg
Sneg
Foto: Profimedia

- Na području Beograda bi trebalo, otprilike, nekih od 20 do 30 centimetara da bude snega, ali to sve zavisi od dela grada. Temperatura će biti negde između nule i tri stepena, ali treba uzeti u obzir da ona i dalje nije dovoljno niska, sneg će padati, ali će se i topiti. Na istoku u jugoistoku će biti nešto toplije, pa je verovatno da će padati kiša i susnežica.

Početkom naredne sedmice, manje padavina.

- U ponedeljak povremeno sneg, ali daleko blažeg intenziteta u odnosu na nedelju. Početkom sedmice se, tako, očekuje postepena stabilizacija vremena, uglavnom suvo vreme. Padavina će biti retke. Ipak, zadržava se hladno vreme. Početkom sedmice ujutru mraz, preko dana oko nule ili koji stepen iznad. Na kraju sedmice sledi blagi porast temperatura, oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine - objašnjava meteorolog i dodaje da je ovakva prognoza sasvim normalna za ovo doba godine, te da nema mesta panici.

- Očekuje nas jedna tipična situacija za decembar mesec. Decembar je, normalno je da pada sneg, samo treba da se prilagodimo vremenskim uslovima, posebno vozači, koji bi trebalo da budu dodatno oprezni - zaključuje Đurić. 

 

 

 

 

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
23 Beograd