Skip to main content
Tehnički pregled

STRAŠNO NOVO PRAVILO: Skoro svi stariji automobili imaju ovu manu, a SAD ĆE ZBOG NJE PADATI NA TEHNIČKOM!

Foto: Profimedia/ilustracija
Danas stupa na snagu novi pravilnik o utiskivanju identifikacionih oznaka, obavestilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova sve koji obavljaju tehnički pregled širom Srbije.

U prevodu na razumljiv jezik, pravilnik MUP-a predviđa da se s brojem šasije ili motora koji je nečitljiv, zarđao ili izbledeo makar u jednoj cifri ili slovu ne može proći tehnički pregled dok se vozilo ne podvrgne forenzičkom pregledu ili veštačenju. To znači da će od danas vozači biti vraćeni sa tehničkog pregleda čak i ako ne može da se pročita ili dešifruje jedan od brojeva ili slova u oznaci.

U tom slučaju, na tehničkom pregledu pravi se izveštaj s napomenom šta to tačno ne može da se vidi ili pronađe, s kojim zatim vlasnici vozila odlaze u MUP. Procedura teče tako što u MUP-u obavljaju taj forenzički pregled, koji košta oko 5.000 dinara, a ako ustanove da broj ne može u potpunosti da se utvrdi forenzičkim pregledom, onda se mora obaviti veštačenje, koje košta oko 25.000 dinara.

Nakon završene procedure donosi se odluka o utiskivanju PUS brojeva. U enigmi šta je PUS broj krije se akronim od "Po uputstvu SUP-a". Ali tu uslugu ne obavlja MUP, već za to ovlašćen tehnički pregled. Uz ove troškove, vozače neumitno čeka i trošak za dva tehnička pregleda, prvi s kojeg je vraćen i popravni, što je dva puta po 4.000 dinara, koliko većina tehničkih pregleda košta. Sledi i trošak za izdavanje nove saobraćajne dozvole, koji iznosi oko 1.300 dinara i, obrni-okreni, odoše trista evra dok se trepne.

STIŽE NOVI PAKAO! Temperature će obarati sve rekorde, ali prava opasnost je u NEČEMU DRUGOM

STIŽE NOVI PAKAO! Temperature će obarati sve rekorde, ali prava opasnost je u NEČEMU DRUGOM

PREMINUO ČUVENI SRPSKI PISAC! Dominirao je u svim žanrovima! Umro je u Beogradu! (VIDEO)

PREMINUO ČUVENI SRPSKI PISAC! Dominirao je u svim žanrovima! Umro je u Beogradu! (VIDEO)

DRAMA DEČAKA (7) IZ SRBIJE NA HALKIDIKIJU Vetar ga odvukao na pučinu, devojka koja je pokušala da ga spasi se UMALO UDAVILA

DRAMA DEČAKA (7) IZ SRBIJE NA HALKIDIKIJU Vetar ga odvukao na pučinu, devojka koja je pokušala da ga spasi se UMALO UDAVILA

Iz prakse se zna da veliki broj automobila koje uvozimo, na primer, iz Nemačke, Italije ili Francuske, ima zamenjen motor, što se kod nas ne priznaje, pa je od danas i to veliki problem. Od sada takve automobile kupci neće moći da registruju, zato što se originalni broj šasije ne slaže sa motorom. Da se nešto slično dešava u zemljama EU, problema uopšte ne bi ni bilo. Naime, u tim zemljama motor se smatra rezervnim delom i može da se menja, a vlasništvo automobila vezuje se samo za broj šasije.

Dugi niz godina govori se o tome da vlasništvo nad vozilom kod nas ne bi trebalo da se vezuje za broj motora, čime bismo se usaglasili sa pravilima Evropske unije, ali ništa se ne čini.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova imaju izgovor da do sada nije bilo predloga za izmenu propisa koji kod nas važi. U skladu sa Pravilnikom o registraciji motornih i priključnih vozila, koji se primenjuje dugi niz godina, propisano je da jedinstveni registar vozila, koji se vodi u informacionom sistemu ovog ministarstva, između ostalog, sadrži broj šasije i broj motora vozila. Shodno pravilniku, podatak o broju motora upisuje se i u čip saobraćajne dozvole.

Dakle, čeka se da neko predloži ukidanje te prevaziđene odluke i da se motor tretira kao rezervni deo. Ko bi trebalo da predloži ukidanje, nismo uspeli da razlučimo. Može li to da učini jedan građanin, neko pravno lice, odbor, Agencija za bezbednost saobraćaja… ostaje enigma do daljeg. To bi bio samo korak ka Evropi i usaglašavanju pravila po evropskim standardima. Dok se to ne desi, ostaje ovaj namet, nepotreban i skup.

Ako se zna da u Srbiji ima oko dva miliona vozila, s obzirom na starost i stanje voznog parka svako peto ili bar šesto vozilo biće na spisku onih sa nečitkim brojem šasije ili motora. Broj šasije se mnogo lakše pronalazi od broja motora, jer on može da bude skriven, ili da ga jednostavno nema, ako je bio zamenjen u inostranstvu. Tu ne vredi ni ogledalo na šipci, ni dizalica, lampica, jer svaki model ima neko svoje mesto…

Tehnički pregled
Foto: Profimedia/ilustracija

Bizarno zvuči, ali može da vam se desi: ako radnik na tehničkom pregledu ne ume, neće ili ne zna da pronađe skriveni broj – eto troška, stresa i muke.

Bez obzira na to, svaka greška nastala kao neukost radnika na tehničkim pregledima ili u MUP-u, sve pada na teret vozača. Gruba računica kaže da će se od vozača u Srbiji na ovim poslovima naknadne identifikacije uzeti oko 30 miliona evra.

U pravu je Zoran Peševski, predsednik Udruženja srpskih tehničkih pregleda, koji tvrdi da su ovo neverovatni nameti i da pravilnik nema svrhe. Da li se ti brojevi vide ili ne vide, ne utiče na bezbednost saobraćaja. Zato se zalaže da je hitno i potrebno naći rešenje i za vlasnike polovnjaka iz uvoza.

Pakao vas čeka ako krećete na more, ali i ako se vraćate: KILOMETARSKE KOLONE duž cele Srbije! (FOTO)

Pakao vas čeka ako krećete na more, ali i ako se vraćate: KILOMETARSKE KOLONE duž cele Srbije! (FOTO)

Bio je prvi vojvoda, a danas slavimo sveca koji je SIJAO! Evo koja čudesa je radio uz MOLITVU!

Bio je prvi vojvoda, a danas slavimo sveca koji je SIJAO! Evo koja čudesa je radio uz MOLITVU!

SRBIN, POSLEDNJI ŽIVI ČLAN ČUVENOG APOLA, OTKRIO TAJNU SKRIVANU 50 GODINA: Kako se vijorila zastava na Mesecu? (FOTO)

SRBIN, POSLEDNJI ŽIVI ČLAN ČUVENOG APOLA, OTKRIO TAJNU SKRIVANU 50 GODINA: Kako se vijorila zastava na Mesecu? (FOTO)

Zašto se ta zakonska regulativa kod nas razlikuje od one u Evropi, kao i zašto se motor ne tretira kao zamenski deo, kad on to faktički jeste, MUP nije zadužen da odgovori. Iskustva vlasnika auto-placeva na kojima se prodaju polovni automobili govore da je otprilike svakom trećem automobilu u Evropskoj uniji zamenjen motor. To je za vozače u EU potrošan materijal i nekad im to čak i garancija pokriva, i zato neusklađenost ovog propisa između Srbije i zemalja EU kupcima u našoj zemlji pravi veliki problem.

Specijalizovani sajt polovniautomobili.com istraživao je ovu temu i utvrdio da je glavni problem u tome što kada uvozite auto, možete da prođete uvoznu (carinsku) proceduru bez obzira na stanje broja motora, a pritom država naplati sve dažbine.

Tehnički pregled
Foto: Profimedia/ilustracija

Međutim, da bi auto mogao da se registruje, mora da prođe ispitivanje AMSS-a. Ako oni utvrde da broj nije vidljiv, odnosno da je toliko oštećen da ne može da se pročita, čitava priča ima tužan kraj. Po novom pravilniku to vozilo ne može da se registruje a to je onda pravi finansijski i pravni ćorsokak.

Svi su redom zbunjeni, vlasnici tehničkih pregleda moraju da postupaju po novom pravilniku i mnogi priznaju da im baš nije jasno kako će se odvijati u praksi. A vozači – ko njih pita.

Da li će Ramuš Haradinaj biti osuđen za zločine nad Srbima?

Krenuo je da čisti bojler i zanemeo od ŠOKA kada je video šta je sve pronašao u njemu (VIDEO)

 

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
Срб's picture

Срб

Само дељите сиротињу доћиће вам сиротиња главе...

5 | 0
Domundjavaju se's picture

Domundjavaju se

Po ceo dan i celu noc se nasa vlast domundjava kako da nam otmu sto vise novca to im je posao a narod glup

2 | 0

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd