fbpx
Skip to main content
Mars

SVE OČI UPRTE KA MARSU: Srpski naučnici objasnili šta se to dešava na misterioznoj CRVENOJ PLANETI? (VIDEO)

Foto: Profimedia
Američka svemirska agencija (NASA) uspešno je spustila rover Istrajnost duboko u krater nazvan Jezero. Inženjeri NASA u kontroli leta u Kaliforniji oduševljeno su poskakali sa stolica kada je stigla potvrda da je rover sleteo.

Miloš Stanković, predsednik astronomskog društva ''Eureka'', kaže da je NASA uživo emitovala samo sletanje Rovera na Mars, a da je ovo astronomsko udrženje komentarisalo misiju i to uživo prenosilo na Jutjub kanalu.

PRVE FOTOGRAFIJE SA MARSA! NASA traži tragove života na planeti nakon sletanja rovera (FOTO/VIDEO)

PRVE FOTOGRAFIJE SA MARSA! NASA traži tragove života na planeti nakon sletanja rovera (FOTO/VIDEO)

ZEMLJANI NAPADAJU MARS, TRI DRŽAVE U SVEMIRSKOJ TRCI: Ceo svet s nestrpljenjem očekuje do sada nepoznate podatke o Crvenoj planeti

ZEMLJANI NAPADAJU MARS, TRI DRŽAVE U SVEMIRSKOJ TRCI: Ceo svet s nestrpljenjem očekuje do sada nepoznate podatke o Crvenoj planeti

DESILO SE ISTORIJSKO SLETANJE! Rover "Persevirens" se spustio na Mars, izdržao SEDAM MINUTA TERORA (VIDEO)

DESILO SE ISTORIJSKO SLETANJE! Rover "Persevirens" se spustio na Mars, izdržao SEDAM MINUTA TERORA (VIDEO)

Tokom sledeće dve godine ovaj rover će bušiti okolne stene u potrazi za dokazom o postojanju života na Crvenoj planeti.

On ističe da je uspešnost ovakvih misija na Mars oko 30 odsto, dok je, kada ih vrši NASA, uspešnost je nešto veća, budući da se ulažu mnogo veća sredstva. Ističe da je poslednjih 7 minuta sletanja na Mars bilo najrizičnije, ali i najzanimljivije. Na sreću, ovaj deo putovanja se dobro završio.

Zoran Tomić, osnivač astronomskog udruženja "Eureka" kaže da će ovaj Rover unutar Jezera uzeti uzorke, spakovati ih i ostaviti ih za novi Rover koji će za oko 10 godina doći po njih i odneti ih na zemlju. Tada će ovi uzorci i biti analizirani i znaće se koji su uslovi za život na Marsu.

- Zanima nas da li je bilo života i, ako ga je bilo, zašto ga više nema. Čuli smo sada i zvuk sa Marsa, po prvi put – kaže Tomić.

Stanković kaže da je Mars jedna od planeta koja se nalazi u nastanjivoj zoni, odnosno da je na udaljenosti od Sunca na kojoj je život u teoriji moguć. Mars je, kaže, izgubio vodu koju je nekada imao, a Rover će ispitati da li je to i tačno – da li je voda postojala na Marsu.

Pojasnio je i zašto mesto na Marsu na koje Rover sleće, nosi naziv po opštini u Bosni i Hercegovini.

Bilo je oko 80 kandidata za naziv ovog kratera, a Jezero u BiH je odabrano jer geografski opisuje uvalu u zemlji u kojoj može da postoji voda, a upravo se u krateru u koji je Rover sleteo, smatralo da postoji voda. Predsednici ove opštine potvrđeno je iz NASA da je krater dobio naziv po Jezeru, a videli smo i da je su stanovnici ove opštine, njih oko hiljadu, na video-bimu moglo da prati dešavanja na Marsu – kaže Stanković.

Kaže da je Rover opremljen 4K kamerama i da ćemo, uprkos tome što su prve slike bile crno-bele, dobiti i fotografije i snimke visokog kvaliteta. Kaže da je Rover opremljen i mnogim uređajima koji će pokupiti uzorke sa planete Mars i da će oni biti doneti na zemlju.

- On će nam sve vreme slati informacije sa Marsa tokom celog njegovog boravka, i moći ćemo da pratimo napredak misije – kaže Stanković.

Tomić kaže da ovaj Rover ima napajanje koje hemijskim putem stvara električnu energiju, a da niko sa sigurnošću ne može da zna koliko će dugo raditi zbog uslova na Marsu.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
8 Beograd