fbpx
Skip to main content
Treća doza vakcine

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O TREĆOJ DOZI VAKCINE: Krizni štab doneo odluku - kada je vreme da se primi i kome se preporučuje

Foto: SD/ilustracija
Sve što želite znati o trećoj dozi vakcine, kao i to da li ste među onima koji treba da je prime, možete pročitati u nastavku

Ministarka Kisić Tepavčević je naglasila da je primena treće doze vakcine preporuka koordinacionog tela za imunizaciju u skladu s medicinski potkovanim dokazima, ali i objasnila da se ovakva istraživanja još uvek vode u svetu i da nema finalnih zaključaka.

UVODI SE TREĆA DOZA VAKCINE: Srpski stručnjaci prelomili - evo kome će biti preporučena

UVODI SE TREĆA DOZA VAKCINE: Srpski stručnjaci prelomili - evo kome će biti preporučena

(FOTO) SRBIJA KAO U LONCU: Pogledajte gde su danas izmerene rekordne temperature - OVI GRADOVI se doslovno tope

(FOTO) SRBIJA KAO U LONCU: Pogledajte gde su danas izmerene rekordne temperature - OVI GRADOVI se doslovno tope

VAKCINACIJA JEDINI NAČIN ZAŠTITE! Direktorka RFZO otkrila koje cepivo je najefikasnije protiv delta soja

VAKCINACIJA JEDINI NAČIN ZAŠTITE! Direktorka RFZO otkrila koje cepivo je najefikasnije protiv delta soja

Celu izjavu Kriznog štaba nakon završene sednice možete pročitati OVDE

- Ono što jeste bio zaključak da kada je u pitanju treća doza, u prvoj grupi su one osobe koje imaju imunodeficijentna stanja i različita hronična oboljenja koja su u vezi sa oslabljenim imunitetom. To su pre svega osobe koje su imale transplataciju organa, one koje su na hemodijalizi, osobe sa hroničnim oboljenjem jetra, bubrega, pluća... - istakla je ministarka i dodala:

- To je u ovom momentu grupa koja je prepoznata da joj je potrebno da se pojača taj post-vakcinalni imunitet trećom dozom kada istekne 6 meseci od primanja druge doze vakcine."

vakcinacija
Foto: Profimedia

- Istraživanja se nastavljaju da bi se utvrdilo kada, kome, koju i u kom vremenskom roku je potrebno dati dodatnu dozu vakcine - istakla je ona i apelovana na sve građane da se vakcinišu.

Takođe, na današnjoj sednici je odlučeno da se oko brojnijih manifestacija primeni pravilnik po modelu koji je bio na EXIT festivalu. To praktično znači da će na sve veće skupove, kulturne, sportske i druge događaje vakcinisani ulaziti sa potvrdom da su vakcinisani dok će drugi morati da imaju negativan PCR ili antigenski test.

Tim za Imunizaciju Srbije: Fajzer i Moderna najbolje za treću dozu

Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju u Srbiji preporučio je za treću dozu vakcine, kao dopunsku u borbi protiv pandemije COVID-19, Fajzer (Pfizer) ili Moderna vakcinu, koja bi u Srbiju trebalo da stigne na jesen.

Ovaj stručni komitet, ipak, nije isključio mogućnost da građani i za treću dozu biraju bilo koju od četiri vakcine koje je do sada odobrila Agencija za lekove u Srbiji.

U Srbiji su odobrene četiri vakcine, američko-nemačka Fajzer/Biontek (BioNTech), britanska Astra Zeneca, ruska Sputnik V i kineska Sinofarm (Sinopharm).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 15. jula da je Srbija nabavila i petu vakcinu protiv korona virusa američkog proizvođača Moderna koja bi trebalo da stigne u oktobru.

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd