fbpx
Skip to main content
Crkva

DANAS SLAVIMO SVECA OD ČIJIH REČI VERNICI STRAHUJU: Za zdravlje i sreću ukućana danas pročitajte ovu molitvu

Foto: Profimedia
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju danas dan Prepodobnog Benedikta Nursijskoga.

Rođen u Nursijskoj oblasti u Italiji 480. godine, od roditelja bogatih i znamenitih. U školi se ne zadrža dugo, jer sam uvide da zbog knjižnog učenja može izgubiti "veliki razum duše svoje". I iziđe iz škole "nenaučen mudrac i razuman neznalac".

Hitna pomoć imala pune ruke posla: Noćas 113 intervencija, najviše se javljali kovid pacijenti

Hitna pomoć imala pune ruke posla: Noćas 113 intervencija, najviše se javljali kovid pacijenti

PRONAĐENI TRAGOVI BICIKLA! 110 pripadnika GSS se uključilo u potragu za Vukašinom (10)

PRONAĐENI TRAGOVI BICIKLA! 110 pripadnika GSS se uključilo u potragu za Vukašinom (10)

"SRBIJA JE NA ČELU EVOPE SA PROCESOM IMUNIZACIJE" Dr Stojanović: Građani da se vakcinišu, ne da mere anititela

"SRBIJA JE NA ČELU EVOPE SA PROCESOM IMUNIZACIJE" Dr Stojanović: Građani da se vakcinišu, ne da mere anititela

Pobegne u neki manastir gde ga inok Roman zamonaši, posle čega povuče se u jednu vrletnu goru gde u pećini osta preko tri godine na velikom trudu oko svoje duše. Roman mu donošaše hleba i spuštaše sa vrletne stene na kanapu do pred pećinu. Kad se proču po okolini, on, da bi izbegao slavu od ljudi, udalji se iz te pećine. Beše prema sebi vrlo surov. Jednom kad ga nečisti bes telesne pohoti spopade, on se skide nag i valjaše po koprivi i trnju, dok ne odstrani od sebe i svaku pomisao o ženi.

Obdari ga Bog mnogim darovima duhovnim: proziraše, isceljivaše, izgonjaše zle duhove, vaskrsavaše mrtve, javljaše se drugima i na javi i na daljini u snu. Jedanput prozre, da mu je naslužena čaša vina s otrovom. On prekrsti čašu, i čaša pršte. Osnovao dvanaest manastira, u svakome u početku po dvanaest monaha. Docnije se stvorio naročiti red benediktinaca, koji i danas postoji u Rimokatoličkoj crkvi. Na 6 dana pred smrt on naredi da se otvori njegov grob, ranije pripremljeni, jer svetitelj prozre da mu je kraj blizu.

Crkva
Foto: Profimedia/ilustracija

Sabra sve monahe, posavetova ih i predade duh svoj Gospodu, kome je verno poslužio u siromaštini i čistoti. Njegova rođena sestra, Sholastika, živela je u jednom ženskom manastiru, pa ugledajući se na brata svoga i sama se mnogo podvizavala i došla do velikog duhovnog savršenstva.

Kad sveti Benedikt ispusti dušu svoju, dva monaha, jedan na putu, a drugi opet u nekoj udaljenoj ćeliji na molitvi, videše istovremeno istu viziju: put od zemlje do nebesa zastrt skupocenim tkaninama i osvetljen po stranama redovima ljudi; na vrhu toga puta stajaše neki čovek neopisane krasote i svetlosti, koji im reče, da je taj put spremljen za Benedikta, Bogu omiljenoga.

Po toj viziji ta dva brata saznadoše da je njihov dobri iguman otišao iz ovoga sveta. Skončao mirno 543. godine i preselio se u večno carstvo Hrista Cara.

Na današnji dan treba izbegavati rad u kući, a valja se umesiti hleb, česnica za zdravlje ukućana.

Tropar (glas 1):

Kao pustinjski žitelj i u telu Anđeo i čudotvorac, pokazao si se bogonosni oče naš Benedikte. Postom, bdenjem i molitvama, nebeske darove si primio, isceljujući bolesti onih koji ti sa verom dolaze. Slava Onome koji ti je dao snagu, koji te je proslavio i koji kroz tebe daruje svima isceljenje.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd