fbpx
Skip to main content
Kosovka devojka

Svi znamo da je "Kosovku devojku" naslikao Uroš Predić, ali da li znate ko je VITEZ sa slike? (FOTO)

Foto: Youtube/Printscreen/SrbijaNet
Najzad nailazi na teško ranjenog ratnika, po narodnoj pesmi, viteza Pavla Orlovića, i dok njega poji, koji, on joj besedi da su sva tri stradali u boju (tačnije umire u njenim rukama).

Čuveni srpski slikar Uroš Predić naslikao je "Kosovku devojku" 1919. godine.

Te godine Švajcarska je proslavljala značajnu godišnjicu svoje neutralnosti. Muzej u Cirihu tražio je tu Predićevu sliku kao prvi slikani motiv ratne bolničarke u svetskoj umetnosti. To je Švajcarce podsetilo na njihovu izgubljenu bitku sa Francuzima u mestu Marinjan 1550. godine, nakon čega su i odlučili da postanu neutralna država. Švajcarci su objasnili svetu kako su Srbi izgubili bitku na Kosovu, i kako su jedini narod u Evropi, pored njih, koji je na izgubljenoj bici izgradio svoj nacionalni identitet. Kosovka devojka je glavna ličnost u istoimenoj narodnoj pjesmi: Ona je mlada devojka koja posle boja na Kosovu luta po bojnom polju, poji i vida rane ranjenim ratnicima, i traži verenika, kuma i devera, po narodnoj pesmi to su Toplica Milan, Miloš Obilić i Kosančić Ivan. Najzad nailazi na teško ranjenog ratnika, po narodnoj pjesmi, viteza Pavla Orlovića, i dok njega poji, koji, on joj besedi da su sva tri stradali u boju (tačnije umire u njenim rukama).

TAJNI SLATKI RAZGOVORI: O čemu uz kafu pričaju muškarci, a o čemu žene

TAJNI SLATKI RAZGOVORI: O čemu uz kafu pričaju muškarci, a o čemu žene

FANTASTIČNI POPUSTI U TRAVELLAND-U SAMO DO 30. JUNA!

FANTASTIČNI POPUSTI U TRAVELLAND-U SAMO DO 30. JUNA!

STRAVIČAN POMOR OVACA u okolini Barajeva: Psi lutalice ili nešto mnogo gore?

STRAVIČAN POMOR OVACA u okolini Barajeva: Psi lutalice ili nešto mnogo gore?

Pavle Orlović je junak Kosovskog ciklusa epskih narodnih pesama. U istorijskim izvorima o njemu nema podataka, osim saznanja da je bio naveden u Gerasimovom letopisu iz 1389. godine, i to kao zapovednik jednog dela vojske. Prema narodnoj pesmi "Kosovka devojka", on je preminuo nakon Kosovskog boja 1389. godine, od rana zadobijenih u njemu. Uroš Predić ga je predstavio na svojoj slici Kosovka devojka iz 1919. godine, a Paja Jovanović je na svojoj monumentalnoj kompoziciji "Proglašenje Dušanovog zakonika" iz 1900. godine naslikao njegovog navodnog pretka, Grgura Orlovića.

Orlovići su srpska plemićka porodica iz srednjovjekovne Srbije. U istočnoj Hercegovini do sredine 16. veka postojalo je pleme Orlovića u blizini Gacka sa sedištem u selu Čarađe, a za koje se veruje da su naslednici srednjovekovnih Orlovića. Danas ima onih koji se smatraju direktnim potomcima legendarnog Pavla Orlovića - Samardžići, Martinovići, Komnenovići, Osmanagići, Jolovići, Tesle i drugi.

Jovan Erdeljanović u knjizi "Stara Crna Gora" piše o Orlovićima u Bajicama: "Po starom bratstvu Orlovićima zovu se sad: mesto Orlovići, Orlovića Kuća, Orlovića Baština, Orlovića Dolina i Orlovića Lazina. Za njih se zna samo da su se odavno odselili, opet možda sa Čarnojevićem. Ako se možda jedan deo njih odselio sa Čarnojevićem, ostali su nesumnjivo otišli u Boku. Tamo ima sad u Lastvi Orlovića, za koje čitamo kod Nakićenovića, da su sa Cetinja ima 300 godina, a slave Martin-dan (sv. Stevana Dečanskog).

Čuveni istoričar s početka 20. veka, Risto Kovijanić, pronašao je u kotorskim arhivima nekoliko lica iz predanja Martinovića i ostalih iz roda Orlovića i dokazao da je njihovo predanje tačno do Nenoja Ivanovića (živio oko 1420. godine) koji bi mogao biti ili sin Pavla Orlovića, koji bi možda bio imenovan kao Pavle Ivanović po bratstvu Ivanovići koje se tad formira na Cetinju ili možda Pavle Vuković po ocu ili nekako drugačije u istorijskim dokumentima ili sin nekog njegovog brata ili rođaka (Ivana Orlovića).

Bila je SUPRUGA HAJDUK VELJKA, a zauvek upamćena po nadimku ČUČUK STANA - evo i zašto! (FOTO)

Bila je SUPRUGA HAJDUK VELJKA, a zauvek upamćena po nadimku ČUČUK STANA - evo i zašto! (FOTO)

OVAKO je nastala pesma "VIDOVDAN": Imao je UŽASNU GROZNICU, a onda mu se ukazao PATRIJARH PAVLE

OVAKO je nastala pesma "VIDOVDAN": Imao je UŽASNU GROZNICU, a onda mu se ukazao PATRIJARH PAVLE

Ovaj Srbin je naučnik TESLINOG ranga, a SVI SMO GA ZABORAVILI: Cela Srbija mora da ZNA NJEGOVO IME (FOTO)

Ovaj Srbin je naučnik TESLINOG ranga, a SVI SMO GA ZABORAVILI: Cela Srbija mora da ZNA NJEGOVO IME (FOTO)

Kovijanić pominje Todora Nenojeva Ivanovića zabeleženog u kotorskim arhivima 1440. kako se zadužuje da bi kupio pancir. U Bajicama postoji Nenojev granični kamen i Nenojev krst, koji se pominje u povelji Crnojevića iz 1489-te kao granica između sela Bjeloši i Bajice. Očigledno je da je Nenoje bio predvodnik svoje grupe doseljenika, tako da se doseljavanje Orlovića u Bajice može vremenski odrediti, verovatno između 1371. godine i 1439. godine.

Pesma Kosovka devojka, zajedno sa pesmom Smrt majke Jugovića, računa se u najlepše kosovske pesme i dobila je, kao alegorija za brigu, pomoć i ljubav prema bližima, veliku popularnost u srpskom narodu.

BONUS VIDEO: Misteriozni sindrom "K": Kako je jedan lekar IZMISLIO BOLEST i spasio ljude SIGURNE SMRT

Da li ste bili žrtva prevare turističkih agencija?

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Fog
-1 Beograd