fbpx
Skip to main content
Osmatračnica sa Kajmakčalana

Na ovom spomeniku u Beogradu pola imena su na latinici, a pola na ćirilici i TO NIJE GREŠKA! Evo šta je razlog

Foto: Srbija Danas
Svedočanstvo velike pobede

Mnogi od nas često su bili u prilici da prođu pored spomenika u samom centru Beograda, a da i ne obrate pažnju na njega. Impozantno svedočanstvo prošlosti, koje nemo ukazuje na stradanje srpske vojske u Prvom svetskom ratu, stalno nas podseća na naše pretke koji su za slobodu dali svoje živote. Osmatračnica sa Kajmakčalana je spomenik od izuzetnog značaja koji u sebi nosi sećanja na golgotu srpskog naroda.

Bitka na Kajmakčalanu 1916. godine protiv bugarske vojske ostaće upamćena kao jedna od najvećih srpskih pobeda u Prvom svetskom ratu. Ona je u stvari, za Srbe predstavljala bitku za povratak u svoju domovinu nakon mučeničkog izganstva obeleženog stradanjem u planinama Albanije, dok su neki svoj mir našli u “Plavoj grobnici”.

Kajmakčalan
Kajmakčalan
Foto: Profimedia

Posle osamnaest dana krvave borbe, 30. septembra 1916. godine na vrhu Sveti Ilija, konačno se vijorila srpska zastava.

Kako bi pobeda zauvek ostala upamćena, srpska vrhovna komanda je odlučila da vrh Kajmakčalana, kamenu osmatračnicu srpskih trupa, ponese sa sobom u domovinu. Koliko je spomenik bio važan govori i to da je nakon pobedonosnog povratka u zemlju, osmatračnica bila postavljena u blizini nekadašnjeg kompleksa kraljevskog dvora, u današnjem Pionirskom parku, prekoputa Narodne skupštine koja će postati parlament novoosnovane države Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Jugoslavije. Spomenik je podsećao na zaslužnost srpske vojske u oslobađanju ostalih južnoslovenskih naroda.

Osmatračnica sa Kajmakčalana
Foto: Srbija Danas

Međutim, spomenik je pretrpeo određene promene od kada je prvobitno tu i postavljen. U samom dnu, nalaze se likovi i imena svih generala koji su imali učešća u velikoj pobedi srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Likovi su postavljeni znatno kasnije, tačnije 1989. godine i njihova imena su napisana ćirilicom i latinicom. Na prvi pogled, svako bi rekao da je u pitanju greška, međutim postoji poseban razlog zašto je to učinjeno.

Jugoslaviji se 1989. godine već približavao kraj. Socijalističke elite su i same bile svesne toga, ali se još uvek insistiralo na ideji “bratstva i jedinstva” koja će uskoro da nestane u krvavom građanskom ratu kada će i Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija doživeti svoj krah.

Po principu narodne i jezičke jednakosti, srpske komandante iz Prvog svetskog rata trebalo je prikazati kao Jugoslovene u skopu obeležavanja 1. decembra, datuma kada je osnovana država koja će uskoro nestati. U sklopu proslave ovog datuma, spomeniku su dodati likovi komandanata čija imena su ispisana naizmenično - ćiriličnim i latiničnim pismom.

Osmatračnica sa Kajmakčalana
Foto: Srbija Danas

Takođe, postoji još jedna zanimljivost vezana za ovu priču. Komandanti tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA), kao i deo državnog vrha, smatrali su da je davanje na značaju vojskovođama iz Prvog svetskog rata jedan vid “velikosrpskog nacionalizma” i osudili su postavljanje likova na spomenik.

Bilo da su imena napisana na ćirilici ili latinici, slava srpskih komandanata iz Prvog svetskog rata nikada neće i ne sme da padne u zaborav. Osmatračnica sa Kajmakčalana zauvek treba da podseća na naše slavne pretke koji su svojim životima platili slobodu svojih potomaka.

Slične tekstove o zanimljivoj istoriji možete pratiti OVDE.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
истина's picture

истина

Та латиница, а и уопште у српском језику, је светогрђе. Српске војсковође се преврћу у гробу због тога, и не само због тога.

0 | 1
molba's picture

molba

Pretužna je činjenica da su mnogi likovi sa ovog značajnog istorijskig spomenika pokradeni i verovatno prodati otpadu.

1 | 0

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19