fbpx
Skip to main content
Zoran Đorđević

Obeležen Međunarodni dan znakovnog jezika gluvih i nagluvih: Ministar Đorđević poslao važnu poruku i apel!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Ministar je naveo da se gluve i nagluve osobe u Srbiji svakodnevno suočavaju sa brojnim izazovima

U Srbiji je danas obeležen Međunarodni dan znakovnog jezika gluvih i nagluvih, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević poručuje da je potrebna aktivna primena znakovnog jezika u institucijama, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama.

Denver uzvraća udarac - Podrži Jokića i društvo uz 1.000 RSD bonusa i to BEZ USLOVA

Denver uzvraća udarac - Podrži Jokića i društvo uz 1.000 RSD bonusa i to BEZ USLOVA

Dr Vukomanović razrešava dileme: Otkrio kakve simptome koronavirus izaziva kod dece u Srbiji

Dr Vukomanović razrešava dileme: Otkrio kakve simptome koronavirus izaziva kod dece u Srbiji

KAKO ĆE SRBI SLAVITI SLAVU U DOBA KORONE? Članovi Kriznog štaba odgovorili na pitanje koje muči sve nas

KAKO ĆE SRBI SLAVITI SLAVU U DOBA KORONE? Članovi Kriznog štaba odgovorili na pitanje koje muči sve nas

Naveo je da je u prethodnom periodu urađeno mnogo u cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, a da će se to nastaviti i u budućnosti.

Kaže da u svetskoj populaciji živi oko 72 miliona gluvih osoba, a da u Srbiji, prema raspoloživim podacima, ima oko 70.000 osoba kojima je prvi jezik - srpski znakovni jezik.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Ðorđević je na svečanom obeležavanja tog dana ispred Kulturnog centra Beograda istakao da je potrebno da sa dodatnom pažnjom usmerimo rad u pravcu podrške razvoju i zaštiti jezičkog identiteta gluvih i drugih korisnika znakovnih jezika.

-Potrebna je aktivna primena znakovnog jezika u institucijama, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama i omogućavanje nesmetane komunikacije, razmene ideja i stavova, identifikacija potreba, šire razumevanje gluvih osoba i ostvarivanje ljudskih prava gluvih na ravnopravnoj osnovi sa drugima, rekao je on.

Ministar je naveo da se gluve i nagluve osobe u Srbiji svakodnevno suočavaju sa brojnim izazovima, na ulici, u javnim institucijama, obrazovnim ustanovama, u kontaktu sa medijima, ondosno tamo gde su im najpotrebniji profesionalni tumači znakovnog jezika.

-Naš zadatak je da usmerimo svoje aktivnosti na otklanjanje prepreka do izgradnje društva u kome će svi građani na jednakim osnovama moći da ostvaruju svoja prava, iskazuju svoje potrebe i potencijale i doprinose ličnom i zajedničkom napretku, kaže Ðorđević.

Na to, dodaje, obavezuje i Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom koja prepoznaje i promoviše upotrebu znakovnih jezika.

Naveo je da je Ministarstvo podržalo programe od javnog interesa koje realizuju savezi udruženja osoba sa invaliditetom, a da je najveći broj osoba sa invaliditetom uključen je u različite vrste aktivnosti.

Ðorđević je rekao da je Savez gluvih i nagluvih Srbije jedan od 33 saveza udruženja osoba sa invaliditetom sa 30 lokalnih udruženja u svom sistemu kome je na ovaj način u kontinuitetu pružena podrška u realizaciji programskih aktivnosti.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd