fbpx
Skip to main content
Astra, trgovina ljudima

U SRBIJI IDENTIFIKOVANO 48 ŽRTAVA TRGOVINE LJUDIMA: Polovina su deca, NE SKREĆITE POGLED!

Foto: Youtube/Printscreen/ASTRA Antitrafficking Action
Ekonomska kriza produbljena prisustvom pandemije virusa kovid-19, učinila je nekadašnje žrtve ranjivijim pa su se češće obraćale za pomoć, jer su ostajale bez posla ili ga teže nalazile.

Čak 40 miliona ljudi na planeti nalazi se u statusu ropstva, a među njima je najviše devojčica i žena, skoro tri četvrtine, prošlogodišnji su podaci najstarije svetske organizacije koja se bavi ovim problemom, Anti-Slavery International. Još strašniji podatak je da je svaka četvrta žrtva dete.

ŠTA JE OSLIKANO NA ZIDU KRIPTE GDE JE PATRIJARH SAHRANJEN? Sve TAJNE groba upokojenog poglavara SPC

ŠTA JE OSLIKANO NA ZIDU KRIPTE GDE JE PATRIJARH SAHRANJEN? Sve TAJNE groba upokojenog poglavara SPC

DARIJA KISIĆ APELUJE DA SE "NE ŠIRE LAŽNE VESTI": Uznemirujuće tvrdnje o oduzimanju dece koja se ne vakcinišu

DARIJA KISIĆ APELUJE DA SE "NE ŠIRE LAŽNE VESTI": Uznemirujuće tvrdnje o oduzimanju dece koja se ne vakcinišu

ZARAZA OBARA SRPSKE GRADOVE KAO KULE OD KARATA! Šta znači vanredna situacija u borbi protiv korone?

ZARAZA OBARA SRPSKE GRADOVE KAO KULE OD KARATA! Šta znači vanredna situacija u borbi protiv korone?

Kako navode iz Astre, nevladine organizacije posvećene iskorenjivanju svih oblika trgovine ljudima i eksploatacije, može se sa sigurnošću reći da je ove godine pandemija korona virusa izmenila tokove trgovine ljudima i uticala na prevenciju i načine borbe protiv ove kriminalne delatnosti.

- Od početka godine do danas, Astra je imala povećan broj poziva od preko 70 odsto i povećan broj terenskih akcija od preko 44 procenta. Ove terenske akcije bile su uglavnom namenjene direktnoj pomoći žrtvama trgovine ljudima, tj. radilo se o higijenskim paketima, i paketima hrane i odeće. Samo u avgustu, ranijih godina mirnom mesecu, broj poziva upućenih Astrinom Timu za podršku žrtvama iznosio je 640, što je 126% više nego prošle godine i rekord za ovaj mesec od kada postoji Astrina SOS linija (2002) - napominju iz ove organizacije.

Kako kažu, ekonomska kriza produbljena prisustvom pandemije virusa kovid-19, učinila je nekadašnje žrtve ranjivijim pa su se češće obraćale za pomoć, jer su ostajale bez posla ili teže nalazile posao.

S druge strane, broj žrtava trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije je povećan. Samo Astrin tim za podršku žrtvama identifikovao je tokom ove godine 31 žrtvu trgovine ljudima. Od tog broja, 24 su žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije (23 muškarca - 19 su strani državljani, i jedna žena). Većinu žrtava prinudnog rada čine muškarci, po statistikama oko 80%, i oni su najčešće eksploatisani na građevini ili u poljoprivredi.

Radna eksploatacija žena obavlja se u zatvorenim, često privatnim/kućnim prostorima, zbog čega je manje vidljiva. Osim toga, žrtve seksualne eksploatacije - u 80 odsto slučajeva žene i devojčice, često su i radno eksploatisane.

trgovina ljudima
Foto: Shutterstock

- Međutim, ovaj drugi vid eksploatacije pada u zasenak usled prisustva i monstruoznosti prinude na prostituciju. Ono što definitivno možemo potvrditi kao trend u oblasti trgovine ljudima u 2020. godini, jeste povećanje broja žrtava radne eksploatacije.

Vrbovanje preko lažnih oglasa za posao

Kako navode iz Astre, trgovina ljudima postala je manje vidljiva usled epidemije korona virusa, jer se veliki deo aktivnosti trgovaca ljudima odvija preko interneta i društvenih mreža.

- Žrtve se vrbuju najčešće preko lažnih oglasa za posao, ali kada su u pitanju deca i mlađe osobe, primenjuju se i neke druge, perfidnije metode. Kada uspostave odnos sa žrtvom trgovci nastoje na sve moguće načine da održe zablude o njihovom posebnom odnosu uzajamne pomoći, kako bi ih nagovorili da ispune sve zahteve koji donose zaradu. Trgovci nastoje da dođu do eksplicitnih fotografija i videa, na osnovu kojih bi kasnije svoje žrtve držali u pokornosti i nastavili da ih eksploatišu i zarađuju na njima. Razmere i posledice onlajn vrbovanja i trgovine decom i odraslima moći ćemo približno da definišemo tek u narednim godinama - objašnjavaju.

Identifikovano 48 žrtava trgovine ljudima, skoro polovina su deca

Do kraja oktobra, u Srbiji je identifikovano 48 žrtava trgovine ljudima, od čega je skoro polovina dece, čak 23 (15 devojčica i 8 dečaka). Ova deca žrtve su seksualne eksploatacije, prinudnih brakova, prinudnog prosjačenja i prinude na vršenje krivičnih dela.

Prema zvaničnim podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima broj zvanično identifikovanih žrtava trgovine ljudima prošle godine iznosio je 39, a stručnjaci upozoravaju da siva brojka pretpostavljenih žrtava trgovine ljudima na ovim prostorima iznosi i 10 puta više.

Ne skrećite pogled: pozovite +381 11 785 0000 ili 0800 101 201 kako biste prijavili trgovinu ljudima ili se informisali o načinima zaštite i prevencije. Sve linije su dostupne 24 sata 7 dana u nedelji. Pozivi su besplatni, anonimni i mogu da spasu nečiji život.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd