fbpx
Skip to main content
Tanja Jovanović

UGOSTITELJSKI OBJEKTI SE PONOVO ZATVARAJU U 17 SATI? Dr Jovanović predlaže novu meru: Ostaviti samo apoteke i prodavnice

Foto: Printscreen/K1
Virusolog Tanja Jovanović rekla je da bi trebalo ostaviti da rade prehrambene prodavnice, apoteke i eventualno benzinske pumpe

Već danima se spekuliše da će zbog naglog rasta broja novozaraženih koronavirusom biti donesene nove mere, a i sama premijerka Ana Brnabić je govorila da su na stolu i kovid propusnice, koje bi trebalo dodatno da pospeše stabilizaciju trenutno teške epidemiološke situacije.

Jedna od preporuka medicinskog dela kriznog štaba jeste da se ograniči rad kafića i restorana, saznaju mediji, ali to je još na nivou razmatranja.

Kvalitetno i u potpunosti kontrolisano sveže meso

Kvalitetno i u potpunosti kontrolisano sveže meso

SRBIJA JE OKRUŽENA "KORONA BOMBAMA": Situacija u regionu katastrofalna, brojke divljaju

SRBIJA JE OKRUŽENA "KORONA BOMBAMA": Situacija u regionu katastrofalna, brojke divljaju

KAD ĆE BITI KRAJ ČETVRTOG TALASA? Kočović izneo detaljnu prognozu - da li je najgore prošlo? (FOTO)

KAD ĆE BITI KRAJ ČETVRTOG TALASA? Kočović izneo detaljnu prognozu - da li je najgore prošlo? (FOTO)

Sa sigurnošću se ništa još ne može konstatovati, pošto sednica Kriznog štaba i dalje nije zakazana, ali se očekuje da bude do početka naredne sedmice.

Da je potrebno uvesti restriktivnije mere, najavila je i virusologinja i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu Tanja Jovanović gostujući na RTS. Ona je kao članica Kriznog štaba kazala da posle 17 časova treba zatvoriti ugostiteljske objekte, a ostaviti prehrambene prodavnice, apoteke i eventualno benzinske pumpe da rade.

- Epidemiološke mere imamo na papiru, ali se ponašamo kao da ne postoje. Nemamo inspekciju koja bi kažnjavala ljude koji ih se ne pridržavaju. Kada bismo poštovali osnovne mere, situacija bi bila dramatično drugačija.

Tanja Jovanović
Foto: Printscreen/RTS

Ona je ocenila da je kasno za uvođenje kovid propusnica i da je potrebno prvo uspostaviti kontrolu nad epidemijom.

Novih 7.549 obolelih

U prethodna 24 sata na koronavirus testiran je 23.991 građanin od čega je 7.549 novozaraženih. Preminulo je 47 pacijenata, a na respiratoru se nalazi 241 oboleli.

- Epidemija je u ovom četvrtom talasu dostigla pik. Veliki je broj inficiranih, hospitalizovanih, ogromni su redovi ispred kovid ambulanti, a imamo bolesnike sa vrlo teškim kliničkim slikama.

Jovanovićeva je istakla da je sada "epidemija nevakcinisanih", kod kojih je moguće da se razvije teška klinička slika, i dodala da vakcine koje su u upotrebi u Srbiji još štite protiv delta soja. Kazala je da je 90 odsto studenata Medicinskog fakulteta u Beogradu vakcinisano, ali da je poražavajuće da je samo oko 30 odsto mladih imunizovano.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd