fbpx
Skip to main content
Kon

KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA: Sve vakcine koje odobri Agencija za lekove su bezbedne (VIDEO)

Foto: Youtube/Tanjug News Agency official
Konferencija je počela u 15 časova

Na poslednjoj sednici, Krizni štab je odlučio da produži već postojeće mere, kao i da đaci krenu na nastavu od 18. januara.

Podsetimo, u Srbiju će sutra stići prve količine kineske vakcine protiv korona virusa kompanije Sinofarm (Sinopharm). Takođe, očekuje se da danas ili sutra, stignu i nove količine ruske "Sputnjik V" vakcine.

Srbija će njihovim dolaskom biti bogatija za više stotina novih doza vakcina.

Stizanjem kineske vakcine naša zemlja će, takođe, biti jedina koja ima na raspolaganju tri vrste vakcina.

Ukoliko odmah Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izda dozvolu za upotrebu kineske vakcine, već u nedelju bi sa njom mogla da počne imunizacija zdravstvenih radnika koji su se izjasnili da žele da prime baš nju.

Srbija trenutno ima dve vakcine, američko-nemačku Fajzer-Biontek i rusku Sputnjik V vakcinu.

Vakcinacija protiv korona virusa u našoj zemlji je počela 24. decembra prošle godine, i do sada je vakcinisano više od 19.000 građana.

Pitanja novinara

- Popuštanje mera nije realno posebno kada škole treba da počnu da rade i kada imamo novi soj u Evropi, nema razloga da se odlaže početak rada škola što će nesumnjivo povećati broj akutnih infekcija - rekao je Kon.

- Nije došlo do porasta broja zaraženih koji je mogao da se očekuje posle praznika i to ohrabruje, ali broj zaraženih je i dalje vrlo visok i situacije je još uvek nepovoljna. U svakom trenutku je moguće da dođe do porasta ako se opustimo i prestanemo da sporvodimo mere - rekao je Kon.

Dr Kon je rekao da još uvek nije izvesno popuštanje mera koje se nalaze na snazi i da je oprez i dalje nophodan, posebno zbog novog soja virusa korona koji se širi po Evropi. Kako kaže, izvesno je da dođe i u Srbiju.

- Što se novog soja tiče teško je verovati da neće doći do nas, nije nemoguće, trenutno imamo bolju situaciju nego neke zemlje zapadne Evrope - dodao je. 

Odgovarajući na pitanje o korisnicima Gerontološkog centra u Šapcu, u kome je neposredno nakon što su vakcinisani utvrđeno da su korisnici zaraženi korona virusom, Kon je naveo da su oni već bili inficirani.

- To je jako bitno i može da se dogodi istina, iako neće baš često. Vakcina ako se da nekome ko je u inkubaciji ne može da škodi, niti da spreči bolest. Postoje vakcine pogotovo žive koje ako se daju u početku inkubacije mogu da spreče ispoljavanje bolesti. Ovde to nije slučaj, ali ne može ni da utiče tok bolesti - rekao je Kon.

Zoran Gojković
Zoran Gojković
Foto: Youtube/Printscreen/Tanjug News Agency official

Gojković je naglasio da je Srbija retka država koja je uspela da nabavi vakcine tri proizvođača. On je potvrdio da stiže kineska vancina protiv kovida i da je započeta procedura vezana za to da li cepivo zadovoljava sve standardne po zakonima Srbije, koji su u striktnoj vezi sa zakonima evropskih zemalja.

- Što se tiče izvora između različih proizvođača vakcina, mi smo hteli da građanima damo veći izbor. Svaka vakcina registovana u Republici Srbiji je apsolutno bezbedna i za nju garantuje Agencija za lekove - odgovorio je Gojković na pitanje novinara.

Gojković je rekao da je Srbija jedna od prvih pet zemalja koja je sa Fajzerom sklopila dogovor i da je, za sada, sve što je dogovoreno u potpunosti ispoštovano, sa obe strane.

- Nadamo se će se to nastaviti kao što smo se dogovorili. Veliki su pritisci na sve proizvođače, jer vakcina nema dovoljno za ceo svet, Nadam se da ćemo uspešnu saradnju sa Fajzerom nastaviti i na dalje. Imamo obećanje ljudi iz kompanije da će sve što smo se dogovorili u potpunosti biti ispoštovano - rekao je Gojković.

- Što se tiče kineske vakcine, čekamo potvrdu Agencije za lekove i kada oni daju sertifikat počeće i vakcinacija ovom vakcinom - rekao je Gojković.

Na pitanje o ličnom izboru vakcine, dr Kon je rekao da je primio Fajzerovu vakcinu.

Predrag Kon
Predrag Kon
Foto: Youtube/Printscreen/Tanjug News Agency official

- Već sam vakcinisan, zadovoljan sam onim što sam primio. Ono što je važno je da je potrebno da iz ove sitacije izađemo tako da skinemo maske. Skidanje maski dolazi kada se brojke spuste ispod dvocifrenog broja, pre toga nema govora o tome. Prilično smo daleko od toga – rekao je Kon odgovarajući na pitanja novinara.

- Kada se brojke spuste iskod dvocifrenog broja moći ćemo da skinemo maske, koroisno je što je vakcina stikla u tako brzom roku, ali ćemo još sačekati na skidanje maske - rekao je Kon.

- Ako se desi četvrti talas to će pre biti produžetak trećeg talasa, ali ako se to toliko širi po Evopi ne možemo da kažemo da smo bezbedni - rekao je Kon.

Dr Kon je kritikovao naslov vezan za njegove izjave u jednom intervjuu koji je dao, kaže da je on pričao o kompletnoj situaciji zaraženih i obolelih zdravstvenih radnika.

- Verujem da je taj naslov urađen tako da bi me doveli u sukob sa lekarima. Ako misli neko da ima pravo na emocije, živi u teškoj zabludi. Prva rečenica koju sam ja rekao je bilo da ćemo ozbiljno da pristupimo broju umrlih. Ostalo je bilo priča o tome gde je bilo zaražavanje. Ako neko misli da su te kratke pauze za kafu izmišljene, onda živi u zabludi. Naravno da ne govormo o crvenoj i kovid zoni. Govorio sam o zaražavanju lekara u potpunosti. To što neko seče moje izjave nije u redu. Traumatčno je što nam umiru lekari, ali priča o tome da se deašva iz jednog razloga je besmisleno. Pričao sam sa merodvanim ljudima o tome. Nisam ja ničiji, ovde sam da branim zemlju od virusa. Čekam penziju. Istog momenta kada neko misli da ne zadvoljavam svoje obaveze, odlazim - rekao je dr Kon.

Dr Gojković je apelovao na sve da svoj posao rade profesionalno i stručno.

- Razumem da je vest da je čovek ujeo psa, a ne pas čoveka, ali molim da svi vodimo računa. Molim i kolege lekare da nastave da budu profesionalni i savesni. Apelujem i na novinare da rade svoj posao - rekao je Gojković.

Konferenciji prisustvuju pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković i epidemiolog dr Predrag Kon

- Tokom protekla 24 sata u Srbiji je 15.01.2021. godine registrovano 369.823 potvrđena slučaja kovid infekcije od početka epidemije. 1.759 građana je pozitivno prema novom preseku. Tokom poslednja 24 sata premunule su 24 osobe - rekao je on i dodao da je trenutno hospitalizovano 5.409 osoba - rekao je Gojković.

Krizni štab
Foto: Youtube/Printscreen/Tanjug News Agency official

Kon je ukazao da nije došlo do porasta koji se očekivao nakon novogodišnjih i božićnih praznike.

- Sitacija kod nas je nepovoljna, eventualno i nesigurna ako bismo se opustili i prestali da sprovodimo mere koje su na snazi. Pokazalo se da trenutne mere deluju i da se spušta broj novoinficirnaih - rekao je Kon.

Pokrajinski sekretar Vojvodine za zdravstvo Zoran Gojković da je situacija u Vojvodiniista kao u ostatku Srbije, i dodao da je situacija pod kontrolom.

-Situacija u Vojvodni je i dalje ista u poređenju sa ostatkom Srbije. Novi Sad i dalje dominira. Počinje se sa radom u delu novog kovid režima i to ne samo u Novom Sadu već i širom Vojvodine. U Beogradu će takođe Banjica biti spremna da primi nove pacijente – kazao je Gojković.

Kaže da je Srbija retka država koja je uspela da nabavi vakcine tri proizvođača.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
7 Beograd