clear sky
13°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PANDEMIJA KORONA VIRUSA: Više od 200.000 zaraženih u Italiji, protest lekara u Nemačkoj

28.04.2020. 08:16
Piše:
Srbija Danas
Nemačka
Nemačka / Izvor: Reuters

Pratite situaciju u Srbiji i svetu iz minuta u minut

U svetu su korona virusom zaražene 3.064.902 osobe, od infekcije je preminulo 211.611 ljudi, a oporavilo se njih 922.624.

SAD imaju najviše zaraženih - 1.010.507, kao i preminulih - 56.803, a oporavile su se 139.162 osobe.

Sledi Španija sa 229.422 inficirana i 23.521 smrtnih slučajeva, i Italija sa 199.414 zaraženih osoba i 26.977 preminulih.

Francuska ima 165.842 slučaja korona virusa i zabeležena 23.293 smrtna slučaja, a Nemačka 158.758 zaraženih i 6.126 preminulih.

U Velikoj Britaniji potvrđeno je 157.149 slučajeva korona virusa, a preminule su 21.092 osobe. U Turskoj je zarzazena 112.261 osoba, a od infekcije je preminulo 2.900 ljudi.

U Iranu su potvrđena 91.472 slučaja COVID-19, a preminulo je 5.806 ljudi, dok je Rusija sa 87.147 slučajeva korona virusa pretekla Kinu u kojoj je zabeleženo 82.836 slučajeva zaraze.

 

Novi Pazar: Jedan novi slučaj korone, ukupno 83

Na teritoriji Novog Pazara registrovan je jedan novi slučaj korona virusa, čime je ukupan broj obolelih dostigao 83, saopštio je večeras novopazarski Zavod za javno zdravlje.

Kako se navodi u saopštenju, 65 ispitanih uzoraka pozitivan registrovan je jedan novozaraženi pacijent na korona virus na teritoriji Novog Pazara.

Iz privremene Kovid bolnice, u kućnu izolaciju otpušteno je ukupno 24 pacijenata.

Trenutno se u privremenoj Kovid bolnici nalazi 46 pacijenata.

Izrael: Vrhovni sud zabranio nadzor zaraženih koronom

Vrhovni sud Izraela zabranio je obaveštajnoj agenciji da koristi lokacije mobilnih telefona zaraženih virusom Covid-19, dok se ne donesu novi zakoni.

Služba za unutrašnju bezbednost Šin Bet dobila je u martu hitna ovlašćenje za korišćenje tehnologije za nadzor, koja je sud suspendovao do 30. aprila, kada će biti doneta nova odluka.

Sud upozorava da je reč o "klizavom terenu" i da postoji "mogućnost upotrebe štetnih tehnologija" protiv nevinih građana.

Normalizacija života u Španiji u fazama do kraja juna

Premijer Španije Pedro Sančez izrazio je danas nadu da će, postepenim ukidanjem ograničenja kretanja, do kraja juna ta zemlja doći do normalizacije stanja, pošto sledi osam nedelja postupne relaksacije restriktivnog režima uvedenog zbog korona virusa.

Premijer Španije, koja je sa više od 210.000 zaražena stanovnika zemlja s najviše obolelih u Evropi, obelodanio je plan ublažavanja vanrednih mera u četiri faze, od kojih će svaka trajati po dve nedelje, a početak faznog ukidanja vanrednih mera startovaće 4.maja, preneo je AP.

Sančez je upozorio da će relaksacije vanrednih mera uvesti naciju u "novu normalu" koja podrazumeva nošenje zaštitinih maski i primenu striktnih higijenskih normi, sve dok ne bude dostupna vakcina protiv korona virusa.

U Vlasotince stiže pomoć iz okolnih opština
Vlasotince je i dalje žarište KORONE: Ugrožena su i sela, pomoć stiže iz drugih opština

Vlasotince je i dalje žarište KORONE: Ugrožena su i sela, pomoć stiže iz drugih opština

KiM:U srpskim sredinama dvoje preminulo, još dvoje obolelo

 U većinski srpskim sredinama na Kosovi u Metohiji, u poslednja 24 časa, dve osobe iz Zubinog Potoka i Leposavića su preminule od posledica korona virusa, a pozitivne su bile još dve osobe, iz Leposavića i Kosovske Mitrovice, saopštio je večeras direktor Kancelarija za KiM Marko Ðurić.

Do danas je ukupno obolelo 96 osoba, izlečeno je 47, a preminulo osam. Oboleli su iz Kosovske Mitrovice (38), Zvečana (23), Leposavića (15), Zubinog Potoka (20). Oboleli su smešteni u KBC Kosovska Mitrovica (11), Studentski centar Kosovska Mitrovica (26), KC Kragujevac (2), KBC ''''Dr Dragiša Mišović'''' Beograd (2), naveo je Ðurić u dnevnom izveštaju objavljenom na Instagramu.

Demontirani kreveti u Areni, oslobađa se i hala Pionir

Vojska Srbije danas je demontirala i odnela krevete iz "Štark arene", a očekuje se da se i paravani sutra uklone.

Nakon toga sledi dezinfekcija prostora.

Demontirana privremena bolnica, do kraja nedelje još jedna: Vojska Srbije odnela krevete

Demontirana privremena bolnica, do kraja nedelje još jedna: Vojska Srbije odnela krevete

Nastavlja se blagi pad u broju preminulih u Turskoj

U Turskoj se nastavlja blagi pad u broju žrtava korona virusa, pa je tako u protekla 24 sata preminulo 92 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Time je, kako je naveo, ukupan broj preminulih porastao na 2.992.

U Turskoj je u ponedeljak prijavljeno 95 smrtnih slučajeva, a u nedelju 95.

Protest nemačkih lekara zbog nedostatka zaštitne opreme

Zbog nedostatka zaštitnih maski i rukavica nemački lekari odlučili su se da protestuju i to bez odeće ukazujući tako na povećanu izloženost riziku i od infekcije korona virusom, izvestio je Rojters.

Vodeći računa da ne vulgarizuju svoj golišavi protestni performans, lekari su apelovali na nemačke političare da povedu računa o merama zaštite osoblja u zdravstvenim ustanovama.

Kancelarka Angela Merkel je zabranila izvoz zaštitne opreme koja se proizvodi u Nemačkoj u pokušaju da obezbedi kontinuirano snadevanje zdravstenih službi, a nedavno je Nemačka i uvezla 10 miliona maski iz Kine.

Nemačko ministarstvo finansija je obezbedilo 8,7 milijardi evra za nabavku medicinske zaštitne opreme.

Moravički okrug: Epidemiološka situacija pod kontrolom

 Na teritoriji Čačka registrovan je još jedan zaraženi Kovidom-19, pa tako u tom gradu ima potvrđenih 80 pozitivnih slučajeva, dok Gornji Milanovac beleži 42, a Lučani i Ivanjica četiri i dva obolela.

Moravički okrug sada beleži 128 obolelih od virusa korona, a šef Radnog tima za praćenje širenja virusa korona u Čačku doktor Mihailo Luković kaže da je stanje u domovima za stare redovno i pod kontrolom.

U Opštoj bolnici je bilo 11 pregleda i dva prijema, a u ambulanti u Ljubiću bilo je 12 pregleda.

U Italiji je broj bolelih od korone premašio 200.000

Ukupan broj obolelih u Italiji premašio je broj od 200.000, saopštili su danas italijanski zvaničnici.

U poslednja 24 sata potvrđeno je još 2.091 novozaraženih, a broj ukupno obolelih popeo se na 201.505, prenosi Rojters.

Zabeležen je i povećan broj smrtnih slučajeva - 382, što je za oko 50 više nego prethodnog dana, dok je ukupan broj preminulih sada 27.359.

U Italiji će, posle skoro dva meseca izolacije, 4. maja biti ublažene mere uvedene radi sprečavanja širenja korona virusa, a više od 60 miliona građana imaće ti veću slobodu kretanja unutar regiona.

Više od 70 žrtava u Severnoj Makedoniji, 1.421 osoba zaražena

U Severnoj Makedoniji je u poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminulo još šest osoba, čime je ukupan broj žrtava porastao na 71, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Kako se navodi u saopštenju, u protekla 24 sata od korona virusa su obolele još 22 osobe, a ukupan broj zaraženih je 1.421.

Od virusa je izlečeno još 36 osoba, tako da je ukupan broj oporavljenih 589.

Aktivnih slučajeva je 761.

U CG još 10 oporavljenih, trenutno obolelih 115

U Crnoj Gori I dalje nema novozaraženih korona virusom, a još 10 novih pacijenata je oporavljeno I trenutno je 115 aktivnih slučajeva.

To je na popodnevnoj konferenciji za novinare saopštio pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić.

Ukupan broj slučajeva inifekcije od početka pandemije u Crnoj Gori je 321.

Filip predlaže vanredno stanje do 23. jula

Francuski premijer Eduar Filip rekao je da će u parlament poslati zakon kojim bi se produžilo vanredno stanje do 23 jula.

Time bi se vladi omogućilo da ograničava slobodu kretanja, rad prodavnica i okupljanje.

Filip je rekao i da će karantin, uveden sredinom marta, biti ukinut 11. maja ukoliko broj novoobolelih u jednom danu padne ispod 3.000.

(Kraj) lol/dž

U KC Vojvodine NA respiratoru osam ljudi

U KC Vojvodine na respiratoru JE NA DANAŠNJI DAN osam pacijenata, rekla je zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević i dodala da nema kod sebe podatak koliko je njih u toj ustanovi skinuto sa veštačke ventilacije i spontano diše.

Ona je rekla da u KC Vojvodine, kao i u svim drugim zdrasvstvenim ustanovama, ima izlečenih koji su bili na respiratoru, da je taj podatak značajan i da će se potruditi da u narednom periodu na konferencijama imaju tačan podatak za sve ustanove, koliko je ljudi skinuto sa veštačke ventilacije i spontano diše.

U domovima 567 zaraženih korisnika i 130 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih zaključno sa današnjim danom potvrđeno je prisustvo virusa COVID - 19 kod 567 korisnika i 130 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja .

Prisustvo virusa COVID -19 potvrđeno je u gerontološkim centrima u Nišu, Kruševcu, Knjaževcu, gerontološkom centru “Jelenac” u Aleksincu i radnoj jedinici istog centra u Tešici, novobeogradskom odeljenju Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu i Domu za smeštaj starih lica u Smederevu.

Opada broj obolelih u Vojvodini

Ukupan broj zaraženih Covid 19 infekcijom u AP Vojvodini i dalje opada, pa se u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) u Novom Sadu u ovom trenutku od te infekcije leči 69, a u Opštoj bolnici u Pančevu 91 pacijent, saopštio je Pokrajinski štab.

Od toga, navode, osam pacijenata hospitalizovanih u KCV priključeno je na mehaničku ventilaciju.

U privremenoj izolacionoj bolnici u hali 1 "Novosadskog sajma", predviđenoj za lečenje oboleli sa lakšom kliničkom slikom Covid 19 infekcije, trenutno je smešteno 58, a u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Junaković" u Apatinu 49 pacijenata.

KiM: Dva novoobolela i dva preminula u srpskim sredinama

 Na severu KiM u poslednja 24 sata zabeležena su dva nova slučaja obolelih od korona virusa, isto toliko osoba je preminulo, dok su četiri osobe izlečene, saopšteno je na pres konferenciji Kriznog štaba u Severnoj Mitrovici.

Bitku sa virusom izgubile su osobe iz Leposavića i Zubinog Potoka, tako da je ukupno osam osoba preminulo od početka epidemije.

Ukupan broj obolelih do sada je 96, dok je borbu sa infekcijom dobilo 47 osoba.

U Belgiji 134 preminulih

U Belgiji u poslednja 24 sata 123 osobe su primljene u bolnice sa infekcijom COVID19, a 134 je preminulo.

U Centru za javno zdravlje ocenjuju da se trend smanjenja zaraze nastavlja i da će ako se tako nastavi, od 4. maja biti moguće sprovesti prvu fazu popuštanja restriktivnih mera.

- Smatramo da se rizici mogu ograničiti i kontrolisati pod uslovom da i dalje držimo zaštićene one koji su najosteljiviji, a to su stari ljudi i oni s već postojećim zdravstvenim problemima - navode u Centru.

Češka prijavila najniži broj novoobolelih za dva meseca

Češka je u poslednjih 24 sata zabeležila samo 41 novi slučaj korona virusa, što je najniži broj obolelih u poslednjih 6 nedelja. Ukupan broj obolelih u ovoj zemlji iznosi 7.449, a preminulih 223. 

Broj mrtvih u Španiji porastao za 301

U Španiji je u proteklih 24 sata registrovan još 301 smrtan slučaj usled posledica od korona virusa. Ukupan broj žrtava skočio je na 23.822, a ukupan broj obolelih iznosi 210.000. 

Rusija: Najveći broj zaraženih i smrtnih slučajeva za 24h

U Rusiji, koja je pretekla Kinu po broju zaraženih korona virusom, u poslednja 24 sata zabeležen je rekordan broj novoobolelih, ali i najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu.

Korona virus je, naime, zabeležen kod još 6.411 osobe, tako da se ukupan broj obolelih popeo na 93.558.

Preminulo je 72 osobe u jednom danu, ukupan broj žrtava u Rusiji je 867.

Broj slučajeva korona virusa u Moskvi povećao se za 3.075 - na 48.426, saopštio je danas krizni centar.

Samo dve novozaražene osobe u Republici Srpskoj

U Republici Srpskoj, u poslednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno je testiranje 338 laboratorijskih uzoraka iz 34 opštine u Republici Srpskoj, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još dve osobe.

Reč je o jednom muškarcu mlađe i jednom srednje životne dobi iz Banjaluke. Ove osobe imaju simptome bolesti izazvane novim virusom korona COVID 19, ali bez jasne epidemiološke veze.

Poslanici se vraćaju u skupštinske klupe

Sa zaštitnom opremom, maskama, vizirima i podeljeni pregradama od pleksiglasa, poslanici se danas vraćaju u skupštinske klupe.

skupstina
skupstina / Izvor: Srbija Danas / Jelena Obradović

Predsednica Parlamenta Maja Gojković zakazala je sednicu sa dve tačke dnevnog reda: Predlog odluke o potvrđivanju odluke o uvođenu vanrednog stanja i Predlog zakona o potvrđivanju svih uredaba koje je do danas donela Vlada Srbije uz supotpis predsednika Srbije.

Šest beba u KBC Dragiša Mišović pozitivno na koronu

U odeljenju za decu u KBC Dragiša Mišović broj kovid pozitivnih mališana porastao je za nedelju dana, pa je tu hospitalizovano 44 dece i 26 majki. Među pozitivnima je i šest beba, svi su u dobrom opštem stanju.

Rukovodilac tog odeljenja Olivera Ostojić kaže da su njihovi kapaciteti već popunjeni i da se razmišlja o uključivanju regionalnih centara.

EU ukida restrikcije za izvoz medicinske opreme na Zapadni Balkan

Evropska komisija (EK) usvojila je predlog kojim se ukida restrikcija za izvoz medicinske opreme iz Evropske unije na Zapadni Balkan, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

- Iskreno se nadamo da ćete ceniti posebnu pažnju koju Evropska unija posvećuje podršci Zapadnom Balkanu u borbi protiv kovid-19. Kao što ste s pravom istakli, pored finansijske pomoći koja je izdvojena kao odgovor na krizu, Evropska unija je već preduzela korake kako bi vam pomogla da povećate sopstvenu proizvodnju zaštitne i medicinske opreme - navode iz EU.

Stanje u Zlatiborskom okrugu

Od poslednjeg izveštaja do danas testirano je još 65 osoba sa područja Zlatiborskog okruga od kojih je desetoro pozitivno na novi korona virus – šestoro u Arilju, dvoje u Užicu i po jedno u Bajinoj Bašti i Čajetini. 

Od početka epidemije do danas testirano je 991 osoba a ukupno je potvrđeno 116 slučajeva infekcije novim korona virusom - saopštio je jutros Zavod za javno zdravlje u Užicu.

Kraj vanrednog stanja u Austriji 30. aprila

Austrija neće produžiti restriktivne mere i ograničenja slobode kretanja nakon 30. aprila.

Opšte mere zaključavanja u Austriji ističu krajem aprila - izjavio je ministar zdravlja Rudolf Anšober.

Austrija izlazi iz vanrednog stanja

Austrija izlazi iz vanrednog stanja

On je dodao da će biti dozvoljeno okupljanje do 10 ljudi, a glavni zahtev javnosti biće da i dalje poštuje pravila distanciranja.

Austrija je prošle nedelje otvorila radnje koje nisu esencijalne, dok je broj obolelih od korona virusa dostigao 15.274, a do sada je 549 ljudi umrlo.

U Brazilu više od 66.000 slučajeva korona virusa

 Broj slučajeva korona virusa u Brazilu povećao se u poslednja 24 sata za više od 4.600 i dostigao 66.501, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Broj umrlih dostigao je 4.543, što je 338 više nego dan ranije.

U Mađarskoj još 11 smrtnih slučajeva, ukupno 291

U Mađarskoj je od korona virusa preminulo još 11 ljudi, koji su svi bili stariji i imali osnovne bolesti, objavljeno je jutros na valdinom sajtu koronavirus.gov.hu.

Tako je ukupan broj preminulih od COVID-19 u Mađarskoj povećan na 291.

Broj registrovanih infekcija povećao se za 66 - na 2.649, a potpuno se oporavilo 516 ljudi.

Australija:2,4 miliona ljudi preuzelo aplikaciju za koronu

Australijski ministar zdravlja Greg Hant izjavio je danas da je 2,4 miliona ljudi preuzelo i registrovalo se za vladinu aplikaciju za pronalaženje kontakta s korona virusom.

Aplikacija za pametne telefone COVIDSafe koristi blutut bežični signal u slučaju kada se korisnik nađe na 1,5 metara udaljenosti od osobe koja je pozitivna na korona virus.

Aplikacija zatim beleži ovaj kontakt i šifrira ga.

U CG bez povećanja broja zaraženih, ukupno 321

U Crnoj Gori i dalje nema novozaraženih korona virusom, a do sada ih je bilo ukupno 321, saopštio je Institut za javno zdravlje.

- Od jučerašnjeg preseka stanja pa jutros do 8.45 sati laboratorije Instituta završile su analizu 57 uzorka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije novim korona virusom - navodi se u saopštenju.

Alarmantan rast broja dece sa simptomima sličnim COVID-19

Lekari u Velikoj Britaniji dobili su hitno upozorenje da raste broj dece sa ozbiljnim simptomima sličnim COVID-19.

Lekari opšte prakse upozoreni su na to da u poslednje tri nedelje u Velikoj Britaniji sve više mališana teško oboljeva od simptoma nalik korona virusu, ali da COVID-19 i dalje retko pogađa decu.

Početno upozorenje objavljeno je lekarima opšte prakse u severnom Londonu, a potom ga je potvrdilo Pedijatrijsko društvo za intenzivnu negu (PICS), koje je u nedelju hitno alarmiralo sve lekare.

KiM: Novih 17 slučajeva korone, jedna osoba preminula

Na teritoriji KiM je u poslednja 24 časa korona virus dijagnostikovan kod 17 osoba, dok je jedna osoba preminula od posledica COVID-19, saopštio je u ponedeljak uveče tzv. Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini.

Ukupan broj zaraženih od početka pandemije dostigao je 780, dok su do sada zabeležena 22 smrtna ishoda.

Novi Zeland ukinuo strogi karantin

 Oko 400.000 stanovnika Novog Zelanda vratilo se jutros na posao nakon što je predsednica Džasinda Adern snizila stepen opasnosti u zemlji i ublažila jednu od najstrožih mera ograničenja kretanja zbog koje preduzeća nedeljama nisu radila.

Ardern je rekla da su se stroge mere isplatile, ali da prelazak na treći nivo karantina "ne znači ukidanje socijalnog distanciranja, već ukidanje distanciranja od ekonomije".

U SAD više od 1.010.000 zaraženih i više od 56.000 umrlih

SAD su zemlja sa najviše potvrđenih slučajeva korona virusa i sa najvećim brojem preminulih od te infekcije.

Zabeleženo je 1.010.507 slučajeva COVID-19, a od posledica infekcije preminule su 56.803 osobe.

SAD
SAD / Izvor: Profimedia

Prema podacima objavljenim na sajtu Worldometers, u toj zemlji od korona virusa oporavile su se 139.162 osobe.

Broj mrtvih u SAD približava se broju od 58.000 žrtava koje je ta zemlja imala u Vijetnamskom ratu.

Iran: Umrlo više od 700 ljudi, metanolom se lečili od korone

Više od 700 ljudi umrlo je u Iranu od trovanja metanolom, za koji su pogrešno mislili da leči korona virus, saopštio je iranski zvaničnik.

Iransko Ministarstvo zdravlja je, međutim, objavilo da je manji broj ljudi umro, a savetnik u tom ministarstvu Hosein Hasanian razliku u brojkama objašnjava time što su, kako je naveo, pojedine žrtve trovanja alkoholom preminule izvan bolnice.

- Oko 200 ljudi je umrlo izvan bolnice - rekao je Hasanian.

Nemačka: Porast broja obolelih i preminulih

U Nemačkoj je broj potvrđenih slučajeva korona virusa povećan za 1.144 - na 156.337, pokazuju današnji podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koh.

Broj preminulih od korona virusa povećao se za 163 - na 5.913