clear sky
9°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

POPLAVE U SRBIJI: Dramatično u mnogim delovima zemlje, vodostaji negde opadaju, ali nema opuštanja (FOTO/VIDEO)

23.06.2020. 08:42 22:54
Piše:
Srbija Danas
Divci, Valjevo
Divci, Valjevo / Izvor: Foto: Tanjug/Rade Prelić

Tokom dana očekuju se obilne padavine u centralnim i južnim predelima Srbije.

Zbog rasta vodostaja i poplava vanredna situacija je na snazi u Osečini, Krupnju, Loznici i Ljuboviji, gde je poplavljeno više od 500 domaćinstava, a reka Ljubovija srušila most. U Osečini pripadnici Žandarmerije pomažu građanima. Skrapež se izlio u centru Kosjerića i poplavio pedesetak objekata. Tokom dana očekuju se obilne padavine u centralnim i južnim predelima Srbije.

RHMZ upozorava da će vodostaj na slivovima Kolubare i Jadra sa pritokama, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i danas biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa, a na Jasenici i Kubršnici sa dostizanjem upozoravajućih nivoa.

Dobre vesti iz Zrenjanina: Tamiš opada, ali nema opuštanja

Vodostaj Tamiša kod merne stanice Jaša Tomić, dostigao je 750 centimetara, što je, kako kažu stručnjaci, zabrinjavajuće, ali je daleko od rekordnih 844 centimetra iz 2005. godine, kada je na ovom području bila velika poplava.

U selu Šurjan, meštani kažu da je i vizuelno uočljivo opadanje Tamiša, ali da se situacija i dalje pažljivo prati.

- Pratimo stanje na mernoj stanici Jaša Tomić i poslednji izveštaji govore da je vodostaj u opadanju, ali valja biti oprezan, pa smo dovezli dva kamiona sa po 18 kubnih metara peska, od kojih je polovina u džakovima, a ostatak je za rezervu - poručuje predatavik Mesne zajednice u Šurjanu.

Brnabić: Vlada uz građane, što pre da se nadoknadi šteta

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas građanima koji su pretrpeli štetu usled izlivanja reka da je Vlada Srbije uz njih i da će učiniti sve da im se što pre nadoknadi šteta kako u domaćinstvima, tako i na usevima.

Ona je tokom obilaska opštine Kosjerić rekla da je važno da lokalne samouprave naprave dobar izveštaj o štetama i da će se sa nadleznim institucijama razmotriti šta je to je potrebno dodatno uraditi kako bi se sanirale štete.

Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Foto: RINA

- Važno je da građani znaju da je vlada uz njih i da ćemo brzo proceniti štetu - poručila je Brnabić i dodala da je važno da predsednici razgovaraju sa građanima kako bi se videlo što pre kakve su šstete pretrpeli i kakava pomoć im je potrebna.

Ona je rekla da je pre Kosjerića obišla i Osečinu i dodala da je tamo situacija nešto lošija.

Navela je da je dosta toga urađeno od 2014. godine ali da je preostalo još toga da se uradi i dodala da je teško predvideti situaciju kada se dese ovako velike padavine kao sada.

Normalizovan saobraćaj na Ibarskoj kod kružnog toka Dići

Na Ibarskoj magistrali normalizovan je saobraćaj kod kružnog toka Dići, a nakon usporenog odvijanja zbog izlivanja reke Ljig, saopštili su Putevi Srbije.

Saobraćaj je, međutim i dalje obustavljen na deonici Arilje-Ivanjica kod manastira Klisura i mesta Stupčević zbog izlivanja reke Moravice i otcepljenja puta.

Alternativni putni pravac Ivanjica - Čačak preko Guče(kroz grad).

Normalizovan je i saobraćaj na putu Radalj - Mali Zvornik u mestu Donja Borina nakon izlivanja planinskih potoka.

Saobraćaj na putu Zavlaka - Mojković u mestu Mojković takođe je normalizovan nakon izlivanja reke Jadar.

U mestu Jovac na putu Beranovac - Goč naredna tri dana od 7 do 17 časova biće produžena obustava saobraćaja zbog radova na izradi poprečnih slivničkih veza.

Alternativni putni pravac za teretna motorna vozila je Goč - Vrnjačka Banja, a za putnička motorna vozila su lokalni putevi.

Na naplatnim stanicama na autoputevima nema zadržavanja vozila, saopštili su Putevi Srbije.

Više od 50 pripadnika VS pomaže građanima Kraljeva

Više od 50 pripadnika Vojske Srbije angažovano je na pružanju pomoći stanovništvu u odbrani od poplava u Kraljevu.

Pripadnici Druge brigade kopnene vojske angažovani su u Mataruškoj Banji kod Kraljeva na izradi bedema zbog izlivanja reke Ibar, koja preti da poplavi okolna domaćinstva, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vojska Srbije, Kraljevo
Vojska Srbije, Kraljevo / Izvor: Foto: Ministarstvo odbrane

Vanredna situacija zbog obilnih padavina i izlivanja reka proglašena je u 12 lokalnih samouprava u Srbiji.

Zbog poplava vanredna situacija u Koceljevi i Vladimircima

Opštinski štabovi za krizne situacije u Koceljevi i Vladimircima proglasili su danas vanredne situacije zbog izlivanja vodotokova drugog reda na području tih opština.

U obe opštine nabujala voda još nije ugrozila domaćinstva, a poplavljena su područja oko korita tih reka na kojima se nalazi poljoprivredno zemljište.

U Koceljevi najveći problem pravi reka Tamnava, dok se u Vladimircima izlila reka Dobrava.

Vanredna situacija u Ljigu

U Ljigu je danas proglašena vanredna situacija na celoj teritoriji te opštine, a obilne padavine pričinile su materijalnu štetu na poljoprivrednom zemljištu, usevima, lokalnim i regionalnim putevima, mostovima i pomoćnim objektima u okolnim selima, kaže predsednik opštine Ljig Dragan Lazarević i navodi da stanovništvo nije ugroženo.

On je za Tanjug rekao da je pokrenuto i nekoliko klizišta, ali da je, za sada, situacija pod kontrolom, da su u prekidu bili određeni putni pravci, da je sada neprohodan samo put Dudovica - Latković - Ljig, te da se rano jutros oko dva sata izlila reka Ljig duž auto-puta Miloš Veliki gde i sada ima vode.

- Imamo nekoliko oštećenih mostova, ali uspeli smo da izbegnemo veliku štetu, jer smo u prethodne dve godine velika sredstva dobili od države za regulaciju korita reka gde je uloženo dva miliona evra i to je dalo rezutata - rekla je Lazarević.

Naveo je da su se velike količine padavine u Čačku i Gornjem Milanovcu slile do Ljiga, a da je trentuno istoimena reka u opadanju.

Lazarević kaže da su se jutros u opštini Ljig izlile reke Ljig i Kačer koje su napravile štetu na poljoprivrednom zemljištu i na usevima.

- Voda je prodrla u nekoliko pomoćnih objekata u nekoliko sela, kuće i stanovništvo nisu ugroženi i nije bilo evakuacije građana - rekao je Lazarević i naveo da je u Ljigu redovno snabdevanje strujom i vodom.

Kiša je danas u Ljigu prestala da pada oko 11 sati.

Svi putni pravci na kojima je obustavljen saobraćaj

Saobraćaj je trenutno obustavljen na oko 290 kilometara puteva u zapadnoj Srbiji zbog padavina i izlivanja reka, kažu u Putevima Srbije.

U tom javnom preduzeću je rečeno Tanjugu da je na deonici Arilje-Ivanjica u mestu Divljaka došlo do prekida saobraćaja usled izlivanja reke Moravice koja je ujedno i oštetila trup puta.

Na deonici Požega - Arilje, na ulazu u Arilje, zbog elementarnih nepogoda i vode na kolovozu, saobraćaj će biti obustavljen do daljeg.

Na putu Ivanjica-Ušće u mestu Mlance došlo je do prekida saobraćaja zbog velikih odrona i u toku je raščišćavanje.

Takođe, na putu Arilje - Ivanjica u mestu Klisura došlo je do prekida saobraćaja usled izlivanja reke Moravica i oštećen je trup puta.

Na deonici Gračanica-Ljubovija došlo je do prekida saobraćaja u mestu Ljubovija kod motela zbog urušavanja mosta kao posledica izlivanja reke Ljubovađe. Alternativa postoji kroz naseleno mesto Ljubovija.

Do obustave saobraćaja usled izlivanja reke Jadar došlo je na deonici Zavlaka-Mojković.

Putevi
Putevi / Izvor: Tanjug/​Dušan Aničić

Na putu Ljig-Belanovica došlo je do obustave saobraćaja u mestu Poljanice usled izlivanja reke Kačer.

Na deonici Radalj - Mali Zvornik došlo je do obustave saobraćaja u mestu Donja Borina usled izlivanja planinskih potoka.

Takođe, na deonica Dići - Bojkovci došlo je do obustave saobraćaja usled izlivanja reke Ljig.

Na putu Latković-Ljig došlo je do obustave saobraćaja usled izlivanja reke Ljigm, a na deonica Loznica-Zajača došlo je do obustave saobraćaja u usled oštećenja na mostu Voćnjak.

Do obustave je došlo i na putu Žeravija-Tršić zbog velikih voda.

Na deonici Nakučani-Matijevac došlo je do obustave saobraćaja u mestu Matijevac usled izlivanja reke Dobrave, kao i na putu Kaona-Dubac zbog velikih voda.

Na deonica Guča-Vučkovica preusmeren je saobraćaj na alternativni put kroz Guču.

Takođe, na putu Kratovska stena-Lučani došlo je do obustave saobraćaja zbog izlivanja reke Morave.

Na putu Lučani-Guča došlo je do obustave saobraćaja na mostu preko reke Dljin, a na deonici Pakovraće-Markovica došlo je do obustave saobraćaja zbog izlivanja reke Belice.

Na putu Arilje - Ljetinje došlo je do obustave saobraćaja preko mosta na reci Moravici.

Nagli porast vodostaja reka u Pomoravlju

Zbog kiše koja u Pomoravlju pada 24 sata sa manjim i jačim intenzitetom, ali i padavina proteklih dana došlo je do naglog rasta vodostaja na rekama uključujući i Veliku Moravu.

Vodostaj je znatno porastao od noćas, ali su reke sve u koritima i nema opasnosti od izlivanja, ali su sve službe obaveštene i u pripravnosti ako zatreba, a situacija se prati, rečeno je Tanjugu u Opštinskim štabovima za vanredne situacije.

Vodostaj Belice i Lugomira kod Jagodine je porastao za 140 i 113 centimetara, Crnice kod Paraćina 97, Reasave kod srednjovekovnog manastira Manasije u Despotovcu 148 centimetara.

Ove reke su u maju 2014.godine u ovim gradovima i Svilajncu izazvale katastrofalne poplave.

I vodostaj Velike Morave je u velikom porastu a prognoza Republičkog hidrometersološkog zavoda (RHMZ) je da će i dalje rasti. Do sutra će, prognoza je, kod Vravarina vodostaj Velike Morave biti veći za 80 centimetara, kod Chuprije 90, Bagrdana kod Jagodine 120 centimetara.

- Tedencija je da će vodostaj rasti i naredna tri dana - prognoza je RHMZ.

Reke su mutne, nabujale, nose mnogo smeća, plastičnih boca, limenki, najlon kesa, panjeva, grana... koje talože uz nosače mostova. Kiša gotovo ne prestaje.

MUP: Obrenovac nije ugrožen, nema potrebe za strahom

Stanovnici Obrenovca nemaju potrebe za bilo kakvim strahom i mogu mirno da spavaju jer to mesto nije ugroženo poplavama, poručila je danas državni sekretar Ministarstva poslova Biljana Popović Ivković tokom obilaska tog grada.

- Prirodno je da strahujemo i svi se sećamo maja 2014. godine. Ipak, Obrenovčani danas nemaju nikakve potrebe za strahom, mogu mirno da spavaju - naglasila je Popović Ivković posle sednice kriznog štaba.

Biljana Popović Ivković
Biljana Popović Ivković / Izvor: Foto: MUP Srbije

MUP je saopštio da je ona u Obrenovcu ukazala na posvećenost države, kako se ne bi ponovile posledice poplava 2014. godine.

- Država je pokazala, kao i lokalna samouprava, odgovornost. Veliki trud i rad je uložen prethodnih godina, a za rezultat imamo da Obrenovčani danas nemaju potrebe za bilo kakvim strahom - rekla je ona.

Dodala je i da su pripadnici MUP uvek na usluzi građanima, spremni da im pomognu, kao što to čine uvek i u svim situacijama.

MUP šalje helikopter, bračni par zarobljen u kući

U selu Živičku gde je u poplavljenom području stariji bračni par zarobljen u svojoj kući, po nalogu ministra policije Nebojše Stefanovića upućen je helikopter MUP Srbije koji će se uključiti u njihovo spasavanje.

Meštani kažu da su se poslednji put s njima čuli jutros u pola šest i da je reč o starim osobama.

Uprkos svim pokušajima vatrogasca-spasilaca da priđu kući sa čamcima i sajlama to je bilo neizvodljivo. Zbog čega će se u spasavanje uključiti pripadnici Helikopterske jedinice MUP.

Uništeni zasadi maline, voća i povrća

Ceo rod maline je uništen usled obilnih padavina u dolinama pored Moravice na zapadu zemlje, kao i drugog voća, ali i krompira, kukuruza i ostalog povrća, kaže predsednik Asocijacije malinara Dobrivoje Radović i navodi da je stanje alarmantno, a da je voda odnela i puteve, objekte, štale i grla stoke.

On je Tanjugu rekao da su u celoj dolini od Požege do Ivanjice svi zasadi uništeni, da su putevi u prekidu, da su prekinuti dalekovodi i da su stubovi pali u Moravicu.

- Sve što je zasađeno u dolinama pored Moravice je odneto. Ceo rod maline u Arilju, Požegi, Guči, Lučanima, Kosjeriću, Bajinoj Bašti i drugim mestima je posle ovoliko vode završena priča - kazao je Radović.

Dodaje da i ono što je eventualno ostalo pitanje je do kada će trajati, jer je mnogo vode palo, a ako ogreje sunce, sve će biti sprženo.

On je obišao pojedina mesta dokle se moglo stići s obzirom da je voda poplavila puteve i naveo da su pojedini ljudi iz Ivanjice otišli na posao u Požegu i Arilje, a da je sad pitanje kako će se vratiti.

- Voda nosi sve pred sobom, tu nema spasa. Stanje je alarmatno, nezapamćeno - rekao je Radović i dodao da stariji u tom kraju kažu da je danas gore nego u vreme poplave 1965. godine.

Krizni štab za vanredne situacije zaseda zbog poplava

Zbog rasta vodostaja i poplava vanredna situacija je proglašena u sedam opština u Srbiji gde je pod vodom 500 domaćinstava, sedam mostova je oštećeno, 48 ljudi je evakuisano, dok je jedna osoba spasena.

Trenutno su najugroženiji Osečina, Krupanj, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Arilje i Kosjerić.

Tamiš
Tamiš / Izvor: Tanjug/​Jaroslav Pap

U Vladi Srbije zaseda republički Štab za vanredne situacije povodom poplava u Srbiji.

Ministar Stefanović u Ljuboviji

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prisustvovao je sednici kriznog štaba u opštini Ljubovija, a povodom poplava koje su pogodile ovu opštinu.

Nakon sednice, Stefanović je rekao da je situacija pod kontrolom i da, što je najvažnije, nema ugroženog stanovništva u Ljuboviji. On je dodao da je vrh poplavnog talasa sada u okolini Arilja i da pripadnici

Ministar Stefanović u Ljuboviji: SVE EVAKUISANE PORODICE SU ZBRINUTE! (FOTO)

Ministar Stefanović u Ljuboviji: SVE EVAKUISANE PORODICE SU ZBRINUTE! (FOTO)

Ministarstva unutrašnjih poslova pomno prate situaciju na terenu.

- Većina vodotokova je u opadanju i u ovom trenutku imamo povoljniju situaciju nego pre samo nekoliko sati. Zavisi će dosta toga od padavina, ali prema prognozama RHMZ one će u narednih nekoliko sati biti daleko manje. Očekujemo zato da u naredna 24 sata izadjemo iz ove kritične faze i da možemo da kažemo da je opasnost iza nas - rekao je Stefanović.

Ministar policije Nebojša Stefanović stigao je danas oko 11 časova u opštinu Ljubovija, koja je usled obilnih padavina jedna od najugroženijih u Srbiji. On je, zajedno sa predsednikom opštine Milovanom Kovačevićem, obišao više kritičnih lokacija u ovoj opštini.

Vanredno u 12 opština, pomoć pogođenim područjima

U 12 lokalnih samouprava u Srbiji uvedena je vanredna situacija zbog izlivanja reka usled obilnih padavina, izjavila je premijerka Ana Brnabić i navela da će vlada učiniti sve da što brze sanira posledice poplava i pomogne ljudima.

Brnanbić je, posle sednice Štaba za vanredne situacije, rekla da je problem nastao, jer je u prethodnih 48 sati bilo ekstremnih padavina, i do 210 llitara po kvadratnom metru.

- Sve nadležne službe reagovale su na vreme. i ''Srbijavode'' i ''Vode Vojvodine'' bile su u kontkatu sa RHMZ-om, postavljeni su bedemi, što je sprečilo štetu, kakva je mogla da nastane - rekla je Brnabić novinarima.

Dodala je da će danas posetiti Kosjerić i Osečinu, dve opštine u kojima je proglašena vanredna situacija.

Novo upozorenje na snazi: Kiša preti i centralnoj i južnoj Srbiji

Danas se obilne padavine očekuju u centralnim, istočnim i južnim predelima Srbije i to 60 milimetara i više za 24 sata, upozoravaju iz RHMZ.

To će uticati i na brojne vodotokove, odnosno podizanje nivoa rečica i u ovim delovima zemlje, pored postojećih problema sa poplavama uglavnom u zapadnom delu zemlje.

- Na Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na slivu Južne Morave sa pritokama vodostaji će tokom 23. i 24. juna biti u umerenom porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa - navodi RHMZ u hidrološkom upozorenju.

Ni ovi delovi Srbije nisu bili pošteđeni poplava prethodnih dana.

Velika količina kiše koja je pala u kratkom vremenu 17. juna je stvorila brojne probleme na području Žagubice, Čačka, Kragujevca, gde je voda je prodrla u kuće, pomoćne objekte i oštetila mostove.

Tešku noć imali su meštani Krepoljina u opštini Žagubica, gde se izlila Krepoljinska reka i poplavila 30 objekata. Pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice noć su proveli sa meštanima i ispumpavali vodu iz objekata.

Kiša je tada u Kragujevcu izazvala poplave u devet naselja, jer je došlo do izlivanja Bresničkog i Ilićevskog potoka.

Obustave na 290 km puteva, uskoro pontonski most u Ljuboviji

Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak izjavio je da je usled obilnih padavina i izlivanja reka trenutno obustavljen saobraćaj na oko 290 kilometara puteva, tako da je od sinoć već uspostavljen saobraćaj na oko 120 kilometara i najavio da će u saradnji sa vojskom za dan ili dva biti postavljen pontonski most u Ljuboviji, gde je trenutno najteža situacija zbog urušavanja mosta.

Drobnjak je kazao Tanjug da je jutros bio obustavljen saobraćaj na oko 410 kilometara, ali da su tokom dana sanirani određeni putni pravci i da se situacija stalno menja.

Ekipe putara su na terenu sa oko 150 do 160 mašina koje rade na raščišćavanju terena, dodao je Drobnjak.

Drobnjak kaže da su najviše ugrožena područja Zapadne Srbije, kao i da ima velikih odrona na pravcu Kraljevo - Novi Pazar - Raška.

Dodaje da zbog visokog vodostaja ima oko pola metra vode na putevima gde je obustavljen saobraćaj.

- Nadzorni organi su na terenu, kao i putari koji dežuraju na oštećnim deonicama. Pratimo situaciju i očekujemo, prema izveštaju Hidrometeorološkog zavoda, da padavine stanu, tako da će putari odmah reagovati i sanirati oštećene deonice - istakao je Drobnjak.

Zoran Drobnjak
Zoran Drobnjak / Izvor: Tanjug/​Filip Krainčanić

Govoreći o situaciji u Ljuboviji, Drobnjak kaže da je porušen most koji je bio star skoro 50 godina i dodao da su najugroženiji mostovi koji su ranije projektovani tako da su im stubovi u koritu reka, što se sada više ne radi.

Drobnjak je najavio da će se odmah praviti tzv. devijacije kako bi mogao da se uspostavi saobraćaj dok ne bude izgrađen novi most.

- Razgovarali smo i sa vojskom i poslaćemo jedan dopis da nam daju ponotone i vrlo brzo, za dan ili dva, postavićemo pontonski most u Ljuboviji, kako bi saobraćaj mogao da funkcioniše - rekao je Drobnjak i dodao da su oštećena i dva mosta na lokalnom putu u Ljuboviji.

Gledaćemo da što pre projektujemo te mostove i da ih saniramo, dodao je.

- Imamo problem u Arilju, kao i u Adranima gde je već vodostaj reke došao do mosta. Nadamo se da voda neće poplaviti taj most.

Putevi Srbije trenutno nasipaju kamet u korito reka sa većim vodostajem da bi se sprečilo njihovi izlivanje na puteve.

- Očekujem vrlo brzo da se stabilizuje situacija i da padavine prestanu - zaključio je Drobnjak.

Poplave u Ivanjici (VIDEO)

Dramatični snimci poplava u Ivanjici

15:10
Nedimović obišao selo Bradić koje je najteže pogođeno poplavama

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumartstva Branislav Nedimović obišao je zajedno sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem selo Bradić koje je najviše pogođeno poplavama u toj opštini.

U selu Bradić potopljen je veliki broj domaćinstava, ekonomskih dvorišta, a voda je prodrla i u kuće.

Kako je objasnio gradonačelnik Loznice, reč je o gornjem toku reke Jadar koji se našao među prvima na talasu koji je dolazio iz Osečine.

Petrović pojašnjava da je reka Jadar takva da sakuplja sve, ne samo Osečinu, već i reku Pecku, Likvornu, Korenitu, Žeraviju...

- Sve doživljava kulminiaciju ovde neposredno pred ušće u reku Drinu - kaže Petrović za Tanjug.

Branislav Nedimović
Branislav Nedimović / Izvor: Foto: Tanjug/Rade Prelić

Gradonačelnik Loznice naglašava da se na sreću situacija smiruje.

Dodao je da je zbog velike količine kiše koja je pala u prethodnom periodu i velike količine vode po kvadratnom metru, izlivanjem reke Jadra, kao i mnogih drugih manjih rečica, u Loznici poplavljeno 250 hektara obradivih površina, 200 domaćinstava sa ekonomskim dvorištima, pri čemu je i u oko 50 kuća prodrla voda.

- Na svu sreću nismo imali ljudskih žrtava, imamo jedan put koji je u prekidu zbog izlivanja Jadra, na putu ka selu Bradić, ogromna oštećenja na putnoj mreži, mnogi putevi su oštećeni, kao i desetak manjih mostova - kaže Petrović i dodaje da su sada njihovi timovi na terenu i zajedno sa Srbija vode, vodoprivrednim preduzećima i MUP-om, te da rade sanaciju u meri u kojoj to situacija dopušta.

Na terenu je, kako je naveo, sedam timova i osam mašina.

Obustave na 360 km puteva, uskoro pontonski most u Ljuboviji

Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak izjavio je da je usled obilnih padavina i izlivanja reka trenutno obustavljen saobraćaj na oko 360 kilometara puteva i najavio da će u saradnji sa vojskom za dan ili dva biti postavljen pontonski most u Ljuboviji, gde je trenutno najteža situacija zbog urušavanja mosta.

- Jutros je bio obustavljen saobraćaj na 410 kilometara putne mreže, a sad na oko 360 kilometara, s obzirom da smo u toku dana sanirali oko 50 kilometara puteva, gde je normalizovan saobaćaj - rekao je Drobnjak za Tanjug.

Kaže da se situacija menja iz sata u sat i da je sve više normalizovanih putnih pravaca.

Ekipe putara su na terenu sa oko 150 do 160 mašina koje rade na raščišćavanju terena, dodao je Drobnjak.

14:11
Ibar odneo viseći most u Magliču

Nabujali Ibar odneo je viseći most u Magliču u Ibarskoj dolini. Malobrojni meštani desne strane reke na kojoj se nalazi i tvrđava Maglič su odsećeni od magistrale.

14:00
Moravica u Arilju dostigla visina mosta, voda ušla u domaćinstva

U selu Trešnjevica na teritoriji opštine Arilje, u kojoj je proglašeno vanredno stanje, nivo reke Moravice dosegao je visinu mosta, voda je ušla u mnoga domaćinstva, a oštetila je i poljoprivredna dobra.

Prema rečima Milene Lukić iz Trešnjevice, koja živi u neposrednoj blizini mosta, nivo reke i dalje raste, a most je oštećen.

13:46
Puzović: Jadar opada, najteža situacija u slivu Zapadne Morave

Direktor JPV "Srbijavode" Goran Puzović rekao je da je Jadar napokon počeo da opada.

Puzović kaže i da na mostu sada postoji otvor, te Jadar može da se kreće. Dodaje da se Jadar povukao i u Osečini, da se vratio u svoje korito.

- Sve one kuće koje su bile ugrožene sada su mirne, ljudi su se vratili u svoje domove, nemamo. Što se tiče Ljubovije, očekujemo da u narednih dva sata dođe do smirivanja situacije. Tamo će biti održana sednica Štaba, tako da ćemo doneti mere koje su potrebne - rekao je Puzović.

Goran Puzović
Goran Puzović / Izvor: Foto: Printscreen/Pink TV

Puzović je istakao da je najteža situacija u slivu Zapadne Morave.

- Imamo porast i Skrapeža i Bjelice i Đetinje i Lužnice. Sprovodimo sve mere - rekao je Puzović i dodao da su moguća lokalna izlivanja.

On kaže da se talas sa zapadne Srbije premešta ka jugoistoku i dodao da se sprovode sve mere i radnje kako bi poplavni talas prošao sa što manjom štetom.

Bujica odnela kuću u Loznici kao od šale

Tokom današnjeg dana, proglašena je vanredna situacija u gradu Loznica, opštinama Mali Zvornik, Krupanj, Osečina, Mionica, Lučani i na delu opština Ljubovija, Kosjerić i Arilje.

U Loznici je bujica vode bukvalno srušila drvenu kuću i odnela je sa sobom.

13:30
Nedimović: Očekujem smirivanje situacije tokom dana

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je danas da očekuje da će se situacija u vezi sa poplavama tokom dana smiriti i naglasio da je aktuelna situacija dokaz koliko mora da se ulaže u vodoprivredne objekte. 

Nedimović je, u izjavi za Pink, kazao da je blagovremenom reakcijom i sinergijom ljudi iz Ministarstva unutrašnjih poslova i vodoprivrednih preduzeća sprečena teža situacija i dodao da nema ljudskih žrtava. 

Istakao je da je u devet opština uvedena vanredna situacija, kao i da postoji problem sa Tamišom, ali da se stanje smiruje. 

- Stvari idu na bolje. Očekujem danas u toku dana da potpuno dođemo do smirenja, preduzeli smo sve mere. Da nije bilo ovog nasipa koji je rađen pre par godina Jadar bi bio već u njivama u velikoj meri. Osam kilometara nasipa ovde je sređeno. Tako je svuda u svakom delu Srbije - rekao je Nedimović.

13:13
Očekuje se postepeno povlačenje vode u Ljuboviji

Situacija u slivu reke Jadar polako se stabilizuje, a popodne se očekuje povlačenje vode i smirivanje situacije u Ljuboviji, gde je bilo najteže zbog velikog vodostaja, kaže direktor JPV "Srbijavode" Goran Puzović. Rekao je da je voda iz poplavljenih dvorišta kuća u Osečini isušena i da je kod Loznice vrh "ledenog talasa" prošao, odnosno da nije bilo izlivanja u uredjenom delu gde ima nasipa i gde su regulisana korita.

12:53
Za sada bez uvođenja vanredne situacije u Valjevu

Situacija po pitanju poplava u Valjevu je stabilna i pod kontrolom je, izjavio je gradonačelnik tog grada Slobodan Gvozdenović, navodeći da za sada neće biti proglašena vanredna situacija. Gvozdenović je, nakon sednice Štaba za vanredne situacije Valjevo, kazao za Tanjug da prema prognozama ljudi sa terena iz preduzeća Srbijavode, ne postoje naznake da bi moglo da dođe do većih problema.

12:50
Ibarska magistrala kod Gornjeg Milanovca opet prohodna

Saobraćaj Ibarskom magistralom na deonici kod Gornjeg Milanovca, od prigradskog naselja Mlakovac prema Brđanskoj klisuri u pravcu Čačka, ponovo je uspostavljen, nakon jutrošnjeg izlivanja rečice Despotovica na kolovoz. Sve dotle, vozila su bila upućivana alternativnim pravcima: auto-putem „Miloš Veliki“ i putem kroz Gornju Trepču.

- Sada, dozvoljen je prolazak svih vozila, budući da je nakon odblokiranja te deonice od vodene barijere, važila zabrana saobraćaja za teretna vozila – potvrdila je Policijska stanica u Gornjem Milanovcu.

12:35
Ministar Nebojša Stefanović razgovarao sa predsednikom opštine Ljubovija

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sastao se sa predsednikom opštine Ljubovija Milovanom Kovačevićem, sa kojim je razgovarao o trenutnoj situaciji u vezi sa poplavama u ovoj opštini i merama koje će biti preduzete kako bi se zaštitilo stanovništvo.

Stefanović je trenutno sa predsednikom opštine u centru Ljubovije, gde je ugrožen jedan most usled velikih poplava i gde pripadnici SVS-a i Žandarmerije pomažu komunalnim službama da se ukloni granje koje nanosi bujica, kako se most ne bi urušio. Takodje, Stefanović i Kovačević obišli su i drugi most koji je vodena bujica srušila.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Inače, ministar policije stigao je oko 11 sati u Ljuboviju koja je usled obilnih padavina i izlivanja bujičnih potoka jedna od najugroženijih opština od poplava.

U Ljuboviji je inače poplavljeno više domaćinstava, a pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su sedam građana. Na terenu su osim pripadnika SVS-a i pripadnici Žandarmerije.

12:18
Vodostaji na Tamišu u opadanju

Na reci Tamiš, u dužini od 61,64 kilometra i dalje je na snazi vanredna odbrana od poplava, ali su vodostaji u opadanju, saopštilo je danas JVP "Vode Vojvodine".

Današnji nivo vode na delu Tamiša kod mesta Jaša Tomić iznosi 675 cm, dok je kod Sečnja 670 cm. Prema prognozama RHMZ i narednih dana će ovi vodostaji biti u opadanju, navodi se u saopštenju.

Kod brane sa retenzijom "Veliko Središte" na Markovačkom potoku juče je proglašena vanredna odbrana od poplava, dok je kod brane "Mesić" na potoku Mesić uvedena redovna odbrana.

Ustave "Tomaševac" i "Botoš" su i dalje u vanrednoj odbrani od poplava, ali sa tendencijom opadanja vodostaja, dodaju iz Voda Vojvodne i napominju da su stručne službe JVP "Vode Vojvodine" u toku sa svim dešavanjima na terenu i da nema mesta za paniku.

12:11
Obezbeđene cisterne sa pijaćom vodom

U saradnji sa lokalnim samupravama, organizovana je pomoć sa cisternama sa vodom i naftom za Ljuboviju, saopštilo je  Ministarstvo poljoprivrede.

12:05
U Guči se smiruje situacija

Vodostaj Bjelice opada, a sve ekipe su na terenu u Guči kako bi sanirale štetu koju je nabujala reka napravila.

- Počeli smo sa popravkom putnih pravaca i mostova, kao i sa pranjem ulica i dezinfekcijom. Na vreme smo juče obavestili ljude da ih može pogoditi poplava, tako da su bili spremni za ovako nešto i niko nije bio ugrožen - rekao je predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović.

Kako je dodao, u nastavku dana najavljene su nove velike padavine, pa ostaju u pripravnosti.

12:01
Ministar Nebojša Stefanović na terenu u Ljuboviji

Ministar policije Nebojša Stefanović stigao je oko 11 sati u Ljuboviju koja je usled obilnih padavina i izlivanja bujičnih potoka jedna od najugroženijih opština od poplava trenutno u Srbiji.

Stefanović trenutno na terenu razgovara sa meštanima Ljubovije.

U Ljuboviji je inače poplavljeno više domaćinstava, a pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su sedam građana. Na terenu se osim vatrogasaca, nalaze i pripadnici Žandarmeriji.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u ugroženim opštinama širom Srbije do sada evakuisali 71 osobu.

Usled izlivanja reke Jadar sa pritokama i bujičnim vodama u Osečini je poplavljeno 50 domaćinstava i oko 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Ministar policije Nebojša Stefanović juče je u konsultaciji sa načelnikom Sektora za vanredne situacije Predragom Marićem u ovu opštinu uputio dodatne snage SVS-a i pripadnike Žandarmerije kako bi pomogli građanima čije su kuće ugrožene.

11:45
Bračni par zarobljen u kući, čekaju se specijalne jedinice

Bračni par je zarobljen u kući kod Studenice. Voda je nadošla oko dva metra.

- Četiri kilometra nizvodno od manastira Studenica, ovde je trenutno u velikoj opasnosti porodica koji broji dva člana. Pokušavamo da stupimo u kontakt sa njima i bojimo se za njihovo zdravstveno stanje. Spasilačke ekipe su pokušale da priđu mestu, da ih evakuišemo, za sada nismo uspeli. Očekujemo specijalne jedinice da dođu - rekao je Dragan Jevremović, predsednik MZ Studenica. 

Takođe, bujica je presekla most na Brevici na Rudnu. Odsečeno je 15 domaćinstava.

11:36
MUP: Zbog poplava evakuisana 71 osoba

Specijalistički timovi MUP za spasavanje i žandarmerija juče i danas su evakuisali 71 osobu na teritoriji opština Krupanj, Ljubovija, Kosjerić i Lučani.

Situacija usled obilnih padavina i izlivanja reka je stabilnija u Krupnju, Loznici i Osečini, dok je u Ljuboviji, Guči, Lučanima i Arilju još kritična i prati se stanje na terenu, kažu u Sektoru za vanredne situacije MUP-a.

11:20
I u Kraljevu proglašena vanredna situacija

Zbog obilnih padavina i izlivanja reka, u Kraljevu je proglašena vanredna situacija, rekao je za Tanjug gradonačelnik Predrag Terzić.

Terzić je istakao da je najkritičnije na području Slatine, Studenice, Gledićkom i Gružanskom kraju. Tokom noći se na nekoliko mesta izlio Ibar, a vodostaj je u porastu i na reci Ribnici.

11:05
Trećina Srbije u crvenom meteoalarmu, opasnost za ljude i životinje

Kako je RHMZ objavio, pola Srbije je u crvenom meteo-alarmu što znači da je vreme vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

10:59
Sve stručne službe su na terenu

Ministarstvo poljoprivrede uputilo sve stručne službe na područja pogođena poplavama.

10:58
Bračni par zarobljen u kući

Bračni par zarobljen je u kući kod Studenice. Voda je nadošla oko dva metra.

10:58
Kolubara potopila 100 hektara pod zasadom,voda ušla i u kuće

U selu Valjevska Loznica, uz prugu, kod propusta, tokom noći i jutra poplavljeno je više od 100 hektara obradivog zemljišta pod zasadom, a voda je dostigla visinu od 2,5 metra.

10:53
U Ivanjici voda odnela štalu sa životinjama

Nezabeleženo nevreme u Ivanjici je napravilo alarmantno stanje, prema rečima predsednika opštine Zorana Lazovića nivo Moravice je nezapamćen.

- Više stotina kuća je poplavljeno, jedno domaćinstvo je evakuisano. Veliki broj privrednih subjekata je pod vodom Pegaz, Iva brest i mnogi drugi. Prigradskim naseljima teku reke vode najkritičnije je u naselju Krtinica kod Špika i u naselju Lug u Crnjevu. Dosta putnih pravaca je odsečeno kao prema Osonici, Pridvorici, Grabovici i Šumama. Regionalni put Ivanjica - Arilje je odsečen. Voda sve nosi i mostove i betonske stubove - rekao je Lazović dodajući da će u toku dana proglasiti vanredno stanje.

U selu Kamenjača voda je odnela celu štalu sa životinjama. Na terenu su JKP "Ivanjica" kao i Putevi Ivanjica.

10:42
Skrapež se povukao u Kosjeriću, ispumpava se voda iz kuća i dvorišta

Reka Skrapež u Kosjeriću se vratila u korito, a voda se ispumpava iz dvorišta i kuća.

- Nismo mogli da se odbranimo, voda je bila jako velika, jako brzo je nadošla. Poplavljeno je 40-50 kuća, a štete ćemo sagledati tek kada se voda povuče, jer u pojednim kućama imamo do 1,2 metra vode koja se nije povukla - kaže predsednik opštine Kosjerić.

Vode ima i u jednoj od trafostanica, zbog čega deo Kosjerića nema struju.

10:41
Izlili se Gradac i Kolubara nizvodno od Valjeva

Vodostaj na rekama u valjevskom kraju porastao je, a trenutno je najkritičnije na obalama Gradca, gde su morali da intervenišu vatrogasci spasioci koji su evakuisali pet osoba iz poplavljenih kuća.

Gradac se izlio u delu pre Berkove brane, dok se u samom Valjevu vodostaj Kolubare, kako pokazuje merno mesto kod Centra za kulturu u centru grada, "drži" se na 160 centimetara. Kolubara, koja je nadošla zbog porasta vodostaja Obnice, ne ugrožava sam grad gde se nalazi u regulisanom koritu, ali se izlila nizvodno, na potezu od periferije Valjeva ka selima Divci i Slovac, poplavivši njive.

10:40
U Zvorniku reka pomerila most za 45 stepeni, meštani odsečeni od sveta

Most na Boranjskoj reci na teritoriji Malog Zvornika bujica je okrenula za 45 stepeni pa je odsečeno oko 800 stanovnika stanovnika Donja Trešnjica, izjavio je danas predsednik opštine Zoran Jevtić.

Dodao je da je most izgrađen nedavno i da će nova sanacija duže potrajati, pa će od Vojske Srbije biti zatraženo da postavi pontonski most.

10:39
Evakuacija u Ivanjičkom kraju, najgora situacija u poslednjih 50 godina

Reka Moravica u opštini Ivanjica je narasla do nivoa nezabeleženog u poslednjih 50 godina, poplavljeno je nekoliko prigradskih naselja gde je oštećeno i nekoliko mostova, pojedina domaćinstva su ugrožena, a pokrenula su se i klizišta. 

- Za sada imamo velike poplave u prigradskim naseljima Međurečje, Kumanica, Kamenjača, kao i u Lučkoj reci i Crnjevu - kaže predsednik opštine Ivanjica i komandant Štaba za vanredne situacije Zoran Lazović.

Klizište, koje se pokrenulo na magistralnom putu Ivanjica - Golija, ugrozilo je oko 20 domaćinstava, od kojih su pojedina evakuisana, a Lazović kaže da kiša u toj opštini neprestano pada treći dan.

10:26
Đubre začepilo nabujalu reku, voda se izlila i ušla u 50 kuća u Kosjeriću

Oko 50 kuća u centru Kosjerića poplavljeno je noćas usled izlivanja Skrapeža zbog nemogućnosti jačeg protoka reke ispod mosta u izgradnji.

Poplavljen je i hotel "Skrapež", a oko desetak meštana privremeno je preseljeno u sportsku dvoranu u Kosjeriću.

Zbog obimnih padavina Skrapež je tokom noći naneo ogromu količinu drvne mase i drugog otpada koja se nataložila na konstrukciju mosta koji se gradi preko ove reke.

Koliko god je mehanizacija uspevala da pročisti korito, reka je nanosila nove količine otpada, pa je Skrapež iz minuta u minut rastao i na kraju se izlio.

10:02
Poplave pokrenule klizišta, obustavljen saobraćaj na putu Tuzla-Sarajevo

U potpunosti je obustavljen saobraćaj na delu magistralnog puta Tuzla-Sarajevo zbog velikog klizišta koje je pokrenuto u mestu Vitalj kod Kladnja. Ova informacija potvrđena je iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Portparolka Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK Amra Kapidžić  je kazala da je saobraćaj obustavljen na deonici magistralnog puta M-18, Tuzla- Sarajevo u 8:45 sati zbog pokrenutog klizišta.

09: 42
Meštani Dragačeva: "Sve je pod vodom. Odavde se ne može nigde"

Najmanje stotinu domaćinstava poplavljeno je noćas u Dragačevu prilikom izlivanja reke Bjelice i njenih pritoka, a kiša koja ne ne prestaje najavljuje nove nedaće za žitelje ovog područja.

- Na ulicama, putevima, mostovima, njivama je metar vode. Sve je pod vodom. Odavde se ne može nigde jer su poplavljeni pravci i prema Guči i prema Kraljevu. Nivo Bjelice trenutno stagnira, ali kiša lije kao iz Bakrača, reka svakog časa može ponovo da nadođe - ispričao je Goran Glavonjić, predsednik Mesne zajednice Viča.

09:34
Putevi odsečeni u Kraljevu, šestoro starih i dvoje dece zarobljeni na tavanu

Reka Studenica i Slatina izlile su se iz korita, a voda je ušla u kuće. Na tavanu porodice Maloše Todorovića u Mlanci je šestoro staraca i dvoje dece koji čekaju evakuaciju. Vatrogasci i pripadnici Sektora za vanredne situacije krenuli su i u Studenicu gde je zarobljena jedna porodica.

Putevi su odsečeni, a čitav taj kraj nema struju. Prema recima Vukmana Rakočevića iz Opštinskog štaba za vanredne situacije grada Kraljeva, ako zatreba angažovaće i vojsku jer je "situacija izuzetno teška, do pojedinih kuća i mesta je nemoguće i prići vozilima zbog odrona, ali ono što je najvažnije trenutno niko nije životno ugrožen".

Kritična situacija je i u Obrvi i Drakčićima. Duž čitave Ibarske magistrale su klizišta

Poplavljena dva odeljenja Kliničkog centra u Beogradu

Velika količina padavina izazvala je probleme u Kliničkom centru Srbije u Beogradu.

Poplavljena su odeljenja endokrinologije i nuklearne medicine, i pacijenti se raspoređuju na druga odeljenja.

09:15
U Kraljevu bujica odnela splav na Ibru
U Ljuboviji poplavljeno 700 kuća, srušena tri mosta

U opštini Ljubovija poplavljeno je oko 700 kuća, evakuisano je 70 domaćinstava, srušena su tri mosta, od kojih je jedan na magistralnom putu Mali Zvornik-Ljubovija-Bajina Bašta, kaže predsednik opštine Ljubovija Milan Kovačević.

On je naglasio da je u toj lokalnoj samoupravi juče u 12 sati uvedena vanredna situacija jer se usled obilnih padavina izlila reka Ljuboviđa i da je stanje gore nego 2014. godine kada su Srbiju zadesile velike poplave.

- Angažovali smo svu mehanizaciju, ali je protok vode veći za oko pola metra nego što je bio bio 2014. godine - navodi Kovačević i dodaje da kiša padala celu noć i da je prestala pre sat vremena.

On je naglasio da je u opštini ugloženo još šest mostova, da je situacija "teška i alarmantna". 

Obustavljen saobraćaj na Ibarskoj magistrali

Zbog padavina i izlivanja reka u Srbiji je na više putnih pravaca obustavljen saobraćaj, saopštili su Putevi Srbije.

Na Ibarskoj magistrali, deonica Čačak-Gornji Milanovac, u mestu Mlakovac, obustavljen je saobraćaj usled izlivanja reke Despotovice, dok je kod kružnog toka Dići usporeno odvijanje saobraćaja usled izlivanja reke Ljig.   

Detaljni spisak zatvorenih puteva pročitajte klikom OVDE.

08:26
Dramatično u Kosjeriću
08:45
Poplave i u BiH

Reke Sapna i Hoča na zvorničkom području od juče popodne stagniraju, a poplavljeno je nekoliko destina kuća.

Rukovodilac Službe civilne zaštite Rajko Jurošević rekao je za Radio Republike Srpske da je situacija od jutros stabilna, ali da je pričinjena velika materijalna šteta, kao i da ekipe na terenu prate stanje.

Kako se navodi, nabujala rijeka Janja sinoć je srušila stari most u varošici Janji kod Bijeljine, koji je inače bio predviđen za rušenje nakon izgradnje novog mosta u sklopu projekta "Uređenje korita reke Janje" koji je u toku.

Poplave su pogodile i Federaciju BiH - u Živinicama su poplave napravile velike probleme. 

08:30
Guča poplavljena, stanovništvo evakuišu

U Guči je zbog obilnih padavina i izlivanja reka poplavljeno 80 domaćinstava, a ljudi su evakuisani iz domova.

Bujice su tekle seoskim ulicama, voda prodrla u nekoliko domaćinstava.

U Viči se pod vodom noćas našlo više od 30 domaćinstava, dok je u Guči situacija još lošija, tamo je poplavljeno pedesetak kuća.

Kako se navodi, bujice su tekle seoskim ulicama, voda prodrla u nekoliko domaćinstava.

Sve ekipe javnih preduzeća su bile na terenu tokom cele noći, dosta ljudi je evakuisano iz svojih domova.

08:00
Kolubara u Obrenovcu preti da se izlije

Krizni štab za vanredne situacije Obrenovca zasedaće danas zbog visokog vodostaja reke Kolubare, koja preti da se izlije. Ovu informaciju kasno sinoć potvrdio je i predsednik te opštine Miroslav Čučković. 

Prema njegovim rečima, on i ostali nadležni bili su noćas na terenu i obilazili teren, a kako je jutros rano rekao, situacija je zasad mirna.