clear sky
10°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

STARA PLANINA I DALJE GORI, obuhvaćeno 1.000 hektara niskog rastinja: Požar pod kontrolom, nema ugroženih (FOTO/VIDEO)

29.10.2019. 10:26 07:39
Piše:
Srbija Danas/Tanjug
Stara planina
Stara planina / Izvor: Foto: Srbija Danas

Pratite situaciju iz minuta u minut.

19:45
Požar pod kontrolom

Velikim požarom na srpskom delu Stare planine obuhvaćeno oko 1.000 hektara niskog rastinja, trave i šuma, ali je situacija stabilna i za sada nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja, rečeno je danas na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Pirota.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, koji je i komandir Štaba za vanredne situacije u Pirotu, istakao je da je grad sve svoje raspoložive resurse stavio na raspolaganje.

Oprema i mehanizacija kojom raspolažu javna preduzeća stavljena je na raspolaganje, takođe smeštajni kapaciteti u selu Dojkinci koristiće se za smeštaj vatrogasno-spasilačkih jedinica. Situacija je pod kontrolom, ne treba širiti paniku, nijedan ljudski život nije ugrožen što je vrlo bitno, rekao je Vasić.

 Naglasio je da je požar veliki, a danas su helikopterske jedinice nadletale teren.

Angažovano je blizu 200 pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica i Žandarmerija, naveo je on na sastanku kome su prisustovali predstavnici policije, vatrogasno-spasilačkih jedinica i radioamateri.

Trenutno je situacija kritična na dve lokacije, u predelu Vurnje u ataru sela Topli Do i ispod vrha Tri čuke, kazao je Tanjugu Milan Radovanović, iz Radio kluba Pirot, čiji su članovi danonoćno angažovani i pružaju logističku pomoć vatrogascima na terenu.

Prema njegovim rečma, situacija je pod kontrolom.

- Vatrogasci danonoćno dežuraju, tu su i meštani i lokalci. Najkritičnije je na vrhovima Tri čuke i Tri kladenca i predelu Vurnje u ataru Toplog Dola. Ipak, sve je pod kontrolom - kaže Radovanović.

Meštanka sela Dojkinci, Stojimenka Stojanović, kazala je da su meštani ovog staroplaninskog sela, najudaljenijeg od grada, zabrinuti.

- Zabrinuti smo, gledamo gore kako plamen izlazi, da ne dođe do šumu, šuma je suva, a ako krene vetar da duva ka selu, požar lako može da dođe i do sela - rekla je baka Stojimenka.

Vidojko Panajotović, zamenik komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije, ističe da su u kontaktu sa bugarskim vlastima, gde takođe besne požari, a odakle se vatra i prenela na srpski deo Stare planine.

- Imamo najnovije informacije da gori velika površina i u susednoj Bugarskoj, na drugom delu planine, gde jedan od četiri kraka požara ide ka našem delu planine. Ipak, nadamo se da će kiša koja je najavljena za sutra sprečiti širenje požara na našu teritoriji, a i iz Bugarske imamo uveravanja da će oni uspeti da se izbore sa požarom - kazao je Panajotović.

Požar na Staroj planini, kako se navodi u bugarskim medijima, izbio je u ataru bugarskog sela Martinovo, koje se nalazi u podnožju Stare planine sa bugarske strane.

Zbog jakog vetra vatra se brzo prenela preko planinskog vrha Vražja glava i na srpski deo Stare planine, gde se vatrogasci danonoćno bore sa vatrenom stihijom.

19:00
Vojska gasi požare na Staroj planini u Bugarskoj

Pripadnici kopnene vojske i helikopter Mi-17 iz Vazduhoplovstva bore se sa velikim šumskim požarima na Staroj planini i Nacionalnom parku Rila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Bugarske.

Naporima na gašenju velikog šumskog požara na Staroj planini iznad grada Ćiprovci, u blizini granice sa Srbijom pridružio se i dvadeset i jedan pripadnik vojne jedinice za reagovanje na elementarne nepogode. Helikopter Mi-17 iz Vazduhoplovstva takođe je počeo da pomaže u gašenju vatre rano jutros, prenosi bugarska agencija BTA.

Požar na Staroj planini zahvata veliku površinu na teškom i nepristupačnom terenu. Vidljivost je smanjena zbog gustog dima. Vojnici rade zajedno sa lokalnim vatrogascima.

U gašenju požara u Nacionalnom parku Rila već drugi dan takođe učestvuje 21 pripadnik vojske. Požar besni između Čakalnice i vrha Kapatnik.

Glavni komesar Nikolaj Nikolov, šef Generalne direkcije za zaštitu od požara i civilne zaštite, posetio je Ćiprovce. On je rekao da je požar na Staroj planini besneo na površini od preko 4.000 hektara, od čega je jedna trećina na teritoriji Bugarske, a ostatak u Srbiji.

BTA javlja da je ovo trenutno najveći požar na Balkanskom poluostrvu i u Evropi. Srećom, vatra se proširila uglavnom na travnjake, grmlje i planinske pašnjake, a ne po šumama.

U gašenje požara uključeno je sto pedeset Bugara i oko 200 Srba. Istraga o njegovim uzrocima je u toku, rekao je Nikolov.

15:30
Rusi šalju pomoć

Opština Bosilegrad i Trgovište zbog požara proglasile vanrednu situaciju. Požar na planini Vidojevici, u blizini sela Vidovača, zahvatio je 150 hektara niskog rastinja i šume. Narednih dana u pomoć stiže ruski "iljušin", najavio je načelnik Sektora za vanredne situacije. 

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da je Srbija zatražila pomoć Rusije u gašenju požara na Staroj planini.

Očekuje se da će ruski avion "iljušin 76" stići u Srbiju narednih dana, najavio je Marić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da je situacija na Staroj planini danas nešto povoljnija imajući u vidu da vetar duva u pravcu Bugarske i da će se nakon što helikopter MUP-a obavi izviđanje, odlučiti da li je moguće požar gasiti iz vazduha.

- Na gašenju požara angažovano je više od 200 ljudi. Očekuju se naleti helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova radi izviđanja, a pošto su uslovi danas povoljniji očekujem da će se i na Staroj planini požar gasiti iz vazduha - naveo je Marić i dodao da svi angažovani daju sve od sebe da se požar stavi pod kontrolu.

Koordinator štaba za vanredne situacije Grada Pirota Sreten Savov rekao je da se situacija na Staroj planini menja iz časa u čas.

- Danonoćno se borimo protiv vatre i njenog širenja, vatrogasci rade u teškim uslovima, to su teško pristupačni predeli. Otežavajuće je što duva vetar, pa se situacija menja iz časa u čas - rekao je Savov istakavši da zasad nema potrebe za evakuacijom jer nisu ugroženi ni ljudi, ni imovina.

Gašenje otežava i visina od skoro 2.000 metara, a juče je saopšteno da zbog velike zadimljenosti požar nije gašen iz vazduha.

 Srpsko-ruski humanitarni centar (SRHC) saopštio je da je od izbijanja požara na Staroj planini uključen u zajedničku aktivnost.

- Nakon toga je organizovana interakcija sa Nacionalnim centrom za upravljanje u kriznim situacijama Ministarstva za vanredne situacije (MČS) Rusije, u cilju praćenja novonastalog stanja i operativne situacije, čiji se podaci i izveštaji odmah prosleđuju Sektoru za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije - navodi se u saopštenju.

SRHC ističe da se u njihovim magacinskim prostorijama nalaze rezerve potrebne opreme, koja se u zavisnosti od potreba može dostaviti i ustupiti.

- Na stalnoj smo vezi sa Sektorom za vanredne situacije i sva pitanja koordiniramo sa njima i zajedno rešavamo. SRHC je spreman da koordinira i sadejstvuje u angažovanju avijacije MČS Rusije prema utvrđenoj proceduri Vlada Ruske Federacije i Republike Srbije.

U zavisnosti od potreba i procene, shodno međudržavnom sporazumu između Republike Srbije i Ruske Federacije, SRHC potvrđuje svoju spremnost da, kao i prethodnih godina i u narednom periodu nastavi da ispunjava humanitarnu funkciju reagovanja u vanrednim situacijama.

15:20
Satelitski snimak

Ovako izgleda ogromni požar snimljen iz satelita:

 

satelit
satelit / Izvor: Foto:globalforestwatch
15:00
Vanredna situacija u Bosilegradu

Opština Bosilegrad je, zbog požara, proglasila vanrednu situaciju u delu teritorije, u selima Crnoštica i Dukat.

Linija vatre je duga pet kilometara, rekao je predsednik te opštine Vladimir Zahrijev, prostire se od mahale Petkovci do Konjičke reke.

Gori šuma i nisko rastinje u brdsko-planinskom predelu. Izbio je još jedan novi požar, iznad sela Gornje Plameno.

Na terenu je više vatrogasnih ekipa iz Pčinjskog okruga i drugih delova Srbije. 

Za nedelju dana na području Pčinjskog okruga takođe nema ugroženog stanovništva i objekata, a na gašenju je angažovano više od 130 vatrogasaca-spasilaca iz Vranja, Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Kraljeva, Valjeva, Sremske Mitrovice, Niša i Leskovca.

Požar se gasi u četiri sektora na teritoriji Bosilegrada, Trgovišta, Surdulice i Čestelina.

Načelnik Sektora za vanredne situacija kaže da su na gašenju požara u Pčinjskom okrugu angažovana tri helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova.

12:15
Više od 150 ljudi gasi Staru planinu, angažovana Žandarmerija

Na gašenju požara na Staroj planini od jutros su angažovani i pripadnici žandarmerije, izjavio je koordinator Štaba za vanredne situacije grada Pirota Sreten Savov i dodao je požar udaljen oko 15 do 20 kilometara od naseljenih mesta i da nije ugroženo stanovništvo i njihova imovina.

Možete i pogledati galeriju fotografija najbolje pokazuju stanje na terenu.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Požar je udaljen 15 do 20 kilometara od sela Topli Do i Dojkinci, tako da ne postoji opasnost po bezbednost stanovništva i njihove imovine - rekao je Savov.

Vatrogasno - spasilačke jedinice iz Pirota i drugih gradova već treći dan rade na gašenju požara na Staroj planini i ukupno je angažovano skoro 150 ljudi.

10:45
Oglasio se Milorad Spasojević, zamenik načelnika u Sektoru za vanredne situacije

Požar na Staroj planini se trenutno gasi na 4 fronta, kaže Milorad Spasojević, zamenik načelnika u Sektoru za vanredne situacije.

Kako temperatura raste, povećava se obim požara. Vatra je i dalje aktivna, oko 140 ljudi je na terenu - kaže Spasojević.

10:25
Helikopteri MUP-a gase požar kod Vranja

Vatrena stihija zahvatila je i područje Čelestina kod Vranja, a kako je saopšteno na vanrednoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, reč je o izuzetno nepristupačnom terenu, što vatrogascima otežava gašenje, prenosi Jugmedia.

U Vranje dolazi 45 profesionalnih vatrogasaca iz Kraljeva, Valjeva, Sremske Mitrovice, Beograda, Niša i Leskovca, a od 10 sati biće angažovana i dva helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova, a na ugroženom području biće prisutno devet terenskih vozila, po četiri kamiona i kombija - saopštavaju iz Grada.

10:21
Vatra progutala stambene objekte u Trgovištu, ljudi evakuisani

U ataru sela Radovnica, u okolini Trgovišta, požarom je zahvaćeno 500 hektara. Dve osobe su evakuisane i izgorela dva stambena objekta, javlja Jugmedia.

Podsećamo, u opštini Trgovište je proglašeno vanredno stanje.

10:00
Požar se širi ka Toplom dolu

Prema poslednjim informacijama požar se širi i ka Toplom dolu.

Topli do
Topli do / Izvor: Foto: Printscreen/GoogleMaps

 

09:30
Srbija zatražila pomoć od Rusije, "Iljušin" stiže u borbu protiv vatrene stihije

Srbija je zatražila pomoć Rusije u gašenju požara na Staroj planini, u kojem za sada nisu ugroženi ljudski životi i imovina, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić i dodao da se očekuje da će ruski avion "Iljušin 76" stići u Srbiju narednih dana.

Iljušin
Iljušin / Izvor: Foto: YoutubePrintscreen/Ruptly

Marić je rekao i da je upućen zvanični dopis Ministarstvu za vanredne situacije Rusije za angažovanje najvećeg aviona za gašenje šumskih požara "Iljušina 76". 

Više o tome pročitajte OVDE.

08:45
Mapa koja pokazuje stanje stvari

Velikom zagađenju u kome se poslednjih dana guše građani Srbije, pored nepovoljnih vremenskih uslova, doprinose i požari na otvorenom, čiji je broj ove godine kulminirao pošto su ratari zbog suše masovno pribegli paljenju strnjike, iako je to zakonom zabranjeno.

mapa
mapa / Izvor: Foto: Printscreen/Windy

Na mapi iznad su prikazani svi aktivni požari u Srbiji, a trenutno je najkritičnije na Staroj planini i jugu Srbije.

Požar besni Starom planinom, u Trgovištu proglašeno vanredno stanje

Požari na jugu Srbije, u nepristupačnim predelima Stare planine, kod Trgovišta i Prokuplja, i dalje gore, u delu opštine Trgovište proglašena je vanredna situacija, ali meštani nisu ugroženi. 

Od nedelje bukti požar na Staroj planini, a oko 100 vatrogasaca iz cele Srbije bori se sa vatrom na izuzetno nepristupačnom terenu. 

Gašenje otežava visina od skoro 2.000 metara, a juče je saopšteno da zbog velike zadimljenosti nije gašen iz vazduha.

Pomažu i meštani i šumari, ali nadležni apeluju na njih da ne rade na svoju ruku.

Kiša koja bi mogla da pomogne ne očekuje se pre srede uveče.

Požar koji je juče izbio na planini Vidojevici kod Prokuplja, u blizini sela Vidovaca, zahvatio je 150 hektara niskog rastinja i šume.

Na terenu je 13 vatrogasaca iz Prokuplja koji su noćas dežurali kako se vatra ne bi proširila do kuća. 

Požar je izbio juče ujutru i nakon intervencije vatrogasaca je lokalizovan, ali se usled nepovoljnih vremenskih prilika ponovo razbuktao.

Sinoć je zasedao Štab za vanredne situacije u Vranju, zbog požara na podrucju Cestelina u okolini grada.

Stiže nam TEMPERATURNI OBRT, a to znači ŠOK ZA ORGANIZAM! Evo ko je NAJKRITIČNIJI tokom HLADNOG TALASA

Stiže nam TEMPERATURNI OBRT, a to znači ŠOK ZA ORGANIZAM! Evo ko je NAJKRITIČNIJI tokom HLADNOG TALASA

Rečeno je da je zahvaćeno 13 kvadratnih kilometara, da je to nepristupačan teren, što otežava rad vatrogasno-spasilacke jedinice.

U Vranje će stići 45 vatrogasaca iz više gradova Srbije, biće angažovana i dva helikoptera MUP-a Srbije.

Na ugroženom području je i devet terenskih vozila, četiri kamiona i četiri kombija.

MORA DA IM SE STANE NA PUT! Neodgovorni ratari PALJENJEM STRNJIKE POGUŠILI i SPALILI pola Srbije (MAPA)

MORA DA IM SE STANE NA PUT! Neodgovorni ratari PALJENJEM STRNJIKE POGUŠILI i SPALILI pola Srbije (MAPA)

ROK JE DO PETKA! Vozači, ispoštujte PROPIS, inače će vas sačekati KAZNA!

ROK JE DO PETKA! Vozači, ispoštujte PROPIS, inače će vas sačekati KAZNA!

Pripremite kišobrane! Miholjsko leto je za nama, stiže nam PRAVO JESENJE VREME

Pripremite kišobrane! Miholjsko leto je za nama, stiže nam PRAVO JESENJE VREME

BEZBEDNOST NA RADU: Biće zatvaranja divljih gradilišta!

BEZBEDNOST NA RADU: Biće zatvaranja divljih gradilišta!

STANJE DRAMATIČNO! Satelit NASA beleži više od 500 požara dnevno u Srbiji! GORI UZDUŽ I POPREKO

STANJE DRAMATIČNO! Satelit NASA beleži više od 500 požara dnevno u Srbiji! GORI UZDUŽ I POPREKO