fbpx
Skip to main content
Zlatibor Lončar

"TO JE STAV SVETSKE STRUKE": Ministar Lončar otkrio da li trudnice treba da prime vakcinu protiv korone

Foto: SD/ilustracija
Procena je da taj mutirani soj može da utiče na potomstvo i decu i da je bezbednije da se trudnice vakcinišu. Samo slušamo stavove struke i tako ćemo nastaviti i dalje - navodi ministar.

Opada broj obolelih, ali to ne znači da treba da se opustimo i da smo rešili problem. Da bi se ovaj broj smanjivao moramo da nastavimo sa vakcinacijom i sa pridržavanjem mera, rekao je za RTS ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Naveo je da je stav svetske struke da i trudnice treba da se vakcinišu, jer je, kako je rekao, utvrđeno da mutacije virusa mogu da utiču na potomstvo.

Zlatibor Lončar je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da, iako brojke padaju, treba da budemo oprezni i da se pridržavamo mera kako bi pad bio realnost i kako bismo epidemiju stavili pod kontrolu.

MAPA VAKCINISANIH U SRBIJI! Ko je najodgovorniji, a u kojoj opštini je vakcinisan tek svaki 15. stanovnik?

MAPA VAKCINISANIH U SRBIJI! Ko je najodgovorniji, a u kojoj opštini je vakcinisan tek svaki 15. stanovnik?

"ŽIVE VAKCINE KOJE ĆE BITI U SPREJU ILI SE PITI" Dr Šekler kaže da kombinacija cepiva još nije ispitana

"ŽIVE VAKCINE KOJE ĆE BITI U SPREJU ILI SE PITI" Dr Šekler kaže da kombinacija cepiva još nije ispitana

KORONA SE MOŽE PRENOSITI NA JOŠ JEDAN NAČIN! Šokantna istraživanja potvrđena - naša doktorka objasnila

KORONA SE MOŽE PRENOSITI NA JOŠ JEDAN NAČIN! Šokantna istraživanja potvrđena - naša doktorka objasnila

- Opada broj obolelih, ali to ne znači da treba da se opustimo i da smo rešili problem. Da bi se ovaj broj smanjivao moramo da nastavimo sa vakcinacijom i sa pridržavanjem mera - ističe Lončar.

Ministar navodi da je do sada u Srbiji dato 3.129.491 doza vakcine protiv koronavirusa, a da je oko 1.260.000 građana revakcinisano.

Dodaje da je najviše vakcinisanih u Beogradu - 57 odsto i Užicu 31 odsto, a najmanje u Tutinu 6,2 odsto i u Novom Pazaru gde je cepivo primilo 13,2 odsto punoletne populacije.

- Tu pokušavamo da razgovaramo i objasnimo ljudima da je vakcina jedini lek - ističe Lončar.

 Gost Jutarnjeg dnevnika navodi da je vakcinacija jedini način za izlazak iz pandemije.

Zlatibor Lončar
Zlatibor Lončar
Tanjug/​Rade Prelić

 -Navodi da je stav svetske struke da i trudnice treba da se vakcinišu, jer je, kako je rekao, utvrđeno da mutacije virusa mogu da utiču na potomstvo.

- To je stav svetske struke jer je virus počeo da mutira. Procena je da taj mutirani soj može da utiče na potomstvo i decu i da je bezbednije da se trudnice vakcinišu. Samo slušamo stavove struke i tako ćemo nastaviti i dalje - navodi ministar.

Ministar je dodao da je dat nalog da se Selters i Niška banja, koje su bile u kovid sistemu, vrate u normalan režim, a da je planirano i da KBC "Bežanijska kosa" i blok A KBC "Dragiša Mišović" više ne primaju kovid pacijente.

- Mi smo već dali nalog za Selters banju i Nišku banju da se vrate u normalan režim rada, da ne rade sa kovid pacijentima. Bolnica 'Bežanijska kosa' takođe neće do daljeg primati, da pokušamo da je ispraznimo, da imamo preko reke jednu bolnicu za hitne slučajeve i za ne kovid pacijente. Sledeće što mislimo je i Blok A 'Dragiše Mišovića' ako uspemo da ne bude za ne kovid pacijente. Analiziramo situaciju iz sata u sat i gledamo gde možemo da pomognemo i onim drugim pacijentima, da se što pre vratimo u ne kovid sistem jer ima dosta tih pacijenata - objašnjava ministar.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
15 Beograd