fbpx
Skip to main content
Sava Savanović

VAMPIR POSVAĐAO DVA SELA: Duh Save Savanovića unosi nesuglasice među meštanima!

Foto: Printscreen YouTube/Amir Memić
Prvi srpski vampir Sava Savanović, vodeničar iz Zarožja, odavno je neutralisan glogovim kocem, kaže čuvena pripovetka oca srpskog književnog realizma Milovana Glišića

U moderno vreme Savin duh se povampirio i počeo da unosi nesuglasice između malobrojnih meštana Gornjeg i Donjeg Zarožja.

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA: Beograd jedini trocifren, žarišta u Srbiji se polako gase

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA: Beograd jedini trocifren, žarišta u Srbiji se polako gase

FILMSKA SCENA NA "MILOŠU VELIKOM": Čovek na naplatnoj rampi imao infarkt, radnica "Puteva" mu spasila život

FILMSKA SCENA NA "MILOŠU VELIKOM": Čovek na naplatnoj rampi imao infarkt, radnica "Puteva" mu spasila život

VELIKO SRCE VOZAČA AUTOBUSA: Brinuo o dečaku sa invaliditetom tokom celog puta do Mladenovca, a reakcije putnika su SRAMNE

VELIKO SRCE VOZAČA AUTOBUSA: Brinuo o dečaku sa invaliditetom tokom celog puta do Mladenovca, a reakcije putnika su SRAMNE

Donjozarožani su rekonstruisali potočaru na izlazu klisure Rogačice i ona je postala turistička atrakcija. Gornjozarožani tvrde da je reč o falsifikatu i da se pravi vampirski mlin nalazio na ulazu u uski kanjon, podno čuda prirode Baratskih ridova.

Tom bezazlenom beskrajnom raspravom planinci sa Povlena se bore protiv čamotinje, koju je dodatno otežala pandemija rasterujući nekada brojne planinare i izletnike. Oni su se obično okupljali na prevoju Debelo brdo, podno vrha Veliki Povlen, gde počinje prostrano Zarožje. Dolazak posetilaca je iznenadio meštane koji nisu bili uobičajeno srdačni.

SVAĐA TURIZMOLOGA

Zaroški vampir je pre nekoliko godina zavadio valjevske i bajinobaštanske turističke radnike. Valjevci su smatrali da je Sava njihov brend, jer je pripovedač Milovan Glišić iz Valjeva, a Bajinobaštani su dokazivali da je vampir njihova baština, jer je Zarožje u njihovoj opštini.

Posetioci su dalje nastavili do platoa Pašne Ravni, gde su pastiri u stara vremena u maju okupljali stada goneći ih na ispašu. U pretpandemijskoj prošlosti ovde se svraćalo u drumske kafane sa čuvenim pečenjem, koje su sada zakatančene. Dalje su skrenuli ka Makovištu, prateći toponime iz Glišićevih pripovedaka. Na raskrsnici pod oštrim stenama vrha Oab silaze sa asfalta na tucanik prema zaseoku Barati. Odavde počinju šumski pejzaži iz kojih izbijaju šiljate gole stene koje deluju inspirativno za tajanstvene priče. Tim "rogovima" ime duguju i Zarožje i reka Rogačica koja izvire ispod niza neobičnih visokih golih humova, Ridova, nalik okamenjenim pustinjskim dinama. Geolozi su priznali da tako nešto prvi put vide i da ničeg sličnog nema u Srbiji.

Na putu do Barata nema ljudi. Samo poneki nadgrobni spomenik zarastao u žbunje, izbledela čitulja zalepljena na stablo ili napuštenu kuću. Na starom groblju stoje spomenici junacima Velikog rata za Srbiju. Njihovi potomci pobegli su iz nezahvalne otadžbine na Zapad, da budu gastarbajteri.

Na najvišem vrhu Baratskih ridova najzad su sreli čoveka, Miloja Baratovića, koji čini jednu petinu stanovništva sela. Zamišljeno je posmatrao svoja dva bika i brojne kuće zaseoka, neke velike i nove.

Zatim su se sputili niz liticu stotinak metara niže, do ulaznog ždrela klisure Rogačice. S leve strane toka bistre planinske reke visoko se diže kamena gromada vertikalnih strana, a sa desne je strma pošumljena kosa, sa ostacima drevnog puta. Zvukovi brze rečice i vetra su umnogostručeni odjecima, pa nije čudo što su se oko ovog mesta ispredale strašne priče. Njihova pozadina nije bila natprirodna, otkrila je baka Jelena, koju su zatekli kako posluje oko košnica. Bila je srećna što vidi ljude.

- Taj Milovan Glišić je nešto grdno zgrešio, pa su ga po kazni poslali u bestragiju, u Zarožje, da bude učitelj. Narod je bio siromašan i noću je svako od svakog krao, pa je neko smislio priču o vampiru da uplaši ljude da ne izlaze po mraku. Tako je rođena priča o Savi, koju onaj mangup Glišić zapisa i začini.

Gorštakinja vedrog duha i britkog jezika je dodala da u zaaselak sada dolaze samo lovci koji održavaju obližnji rezervat za divlje svinje:

- Da je za nas neko tako brinuo, ne bi selo opustelo. Rekla sam im, umesto da troše pare na ograde i hranu za životinje, jeftinije im je da nas petoro presele, a da svinjama daju selo.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
33 Beograd