fbpx
Skip to main content
Svetog Aleksandra Nevskog

Najviši orden ruske države, koji poslednjih 100 godina nije dobio nijedan Srbin: Značaj odlikovanja koje će Vučić dobiti od Putina

Foto: Profimedia
Velika čast za Srbiju i srpski narod

Orden Svetog Aleksandra Nevskog je orden Ruske Imperije kojeg je prva dodelila Katarina I Aleksejevna. Orden se dodeljivao u periodu između 1725. i 1917. godine. U hijerarhiji ordenja u Ruskoj Imperiji, ovaj orden je bio treći po redu, iza Ordena Svetog Andreja Prvozvanog i Ordena Svete Ekatarine. Dodeljivan je u čast Aleksandara Nevskog, koji je bio ruski knez i svetac Ruske pravoslavne crkve.

Putin potpisao: Vučić dobija orden Aleksandra Nevskog

Znak ordena je bio predstavljen u obliku četvorokrakog krsta, čiji su se kraci širili na krajevima. Između svaka dva kraka krsta se nalazio dvoglavi orao. U sredini krsta se nalazio medaljon sa naslikanim Aleksandrom Nevskim. Uz sam znak ordena se dodeljivala i zvezda ordena, koja je bila srebrna i na kojoj je pislo "Za rad i otadžbinu". Nosila se na levoj strani grudi. Lenta ordena je bila crvene boje.

Od 1860. godine, orden se u određenom broju slučajeva pravio u crnoj boji.

Foto: ORDEN ALEKSANDRA NEVSKOGFOTO/WIKIPEDIA

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o nagrađivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog za veliki doprinos u razvoju saradnje dveju država, javila je pres-služba Kremlja.

FOTO: KREMLIN.RU
FOTO: KREMLIN.RU

Orden Svetog Aleksandra Nevskog je najznačajnije priznanje koje se posle gotovo 100 godina ponovo dodeljuje jednom Srbinu.

Taj orden dobili su, između ostalih, Milan Obrenović i Aleksandar Karađorđević, a poslednji Srbin koji je to odlikovanje poneo bio je Nikola Pašić.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd