fbpx
Skip to main content
Ruska vakcina protiv korona virusa

VELIKE VESTI ZA NAŠU ZEMLJU! Ruski stručnjaci odobrili prvu fazu proizvodnje Sputnjika na Torlaku

Foto: Profimedia/ilustracija
Popović je kazao da će u narednih 10 ili 15 dana u Srbiju doći druga grupa stručnjaka iz Rusije

- Delegacija ruskih stručnjaka odobrila je da na institutu Torlaku počne prva faza proizvodnje ruske vakcine protiv virusa korona Sputnjik V - izjavio je danas ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i dodao da bi proizvodnja mogla da počne za dva ili tri meseca.

(UŽIVO) KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA: Nove mere na stolu

(UŽIVO) KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA: Nove mere na stolu

NAJNOVIJI PODACI! Još 1.928 obolelih, preminulo 16 lica: Krizni štab će dodatno skratiti radno vreme ugostiteljskih objekata?

NAJNOVIJI PODACI! Još 1.928 obolelih, preminulo 16 lica: Krizni štab će dodatno skratiti radno vreme ugostiteljskih objekata?

CELA SRBIJA JE U TEMPERATURNOM MINUSU: Detaljna prognoza za narednih ŠEST MESECI - Meteorolozi NAJAVILI kada nam STIŽE PROLEĆE

CELA SRBIJA JE U TEMPERATURNOM MINUSU: Detaljna prognoza za narednih ŠEST MESECI - Meteorolozi NAJAVILI kada nam STIŽE PROLEĆE

Popović je rekao da je delegacija u kojoj su predstavnici Ministarstva industrije, Fonda direktnih investicija i ruske Agencije za lekove zadovoljna onim što je videla u Torlaku.

- Prva faza je preliminarno odobrena i ta mogućnost postoji za dva ili tri meseca, sa malim izmenama. Pismeni izveštaj ćemo dobiti za nekoliko dana - rekao je Popović koji je sa timom ruskih stručnjaka obišao laboratoriju Torlak.

On je rekao da prva faze proizvodnje podrazumeva transport supstance iz Rusije, punjenje u ampule na Torlaku i pakovanje i distribuciju vakcine po Srbiji i u regionu.

Vakcina
Vakcina
Foto: Profimedia

Popović je kazao da će u narednih 10 ili 15 dana u Srbiju doći druga grupa stručnjaka iz Rusije koji će utvrditi mogućnosti za drugu fazu proizvodnje, odnosno puni ciklus proizvodnje na Torlaku.

- Što se tiče druge faze, potrebno je jos nekoliko poseta kako bismo imali punu tehničku informaciju šta je sve potrebno, ali po preliminarnim informacijama i zaključcima ruske ekipe i ta faza je veoma moguća - rekao je Popović.

Direktorka Instituta Torlak Vera Stoiljković kaže da ta ustanova poseduje tehničko- tehnološke uslove za proizvodnju vakcine Sputnjik V, te da su ruski stručnjaci imali mogućnosti da se u to i uvere.

Navodi i da taj institut poseduje tehnologiju koja je neophodna za proizvodnju različitih vrsta vakcina, kao što su bakterijske ili virusne vakcine, kao i za deo njihovog punjenja, odnosno za finalizaciju.

- Posedujemo linije za punjenje koje imaju mogućnost za punjenje u različite vrste kontejnera, a svaka tehnologija može da se prilagodi na odgovarajući način i za odgovarajuće potrebe - navela je Stoiljković.

Ona je poručila da je dobro što građani imaju mogućnost da se vakcinišu birajući vakcinu, ističući da su zadovoljni odzivom građana na imunizaciju.

- Nadamo se da ćemo ubrzo moći da napravimo vakcinu koja je zajednički proizvod Rusije i Srbije - istakla je Stoiljković.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd